rolnictwo, gospodarstwo rolne, leśnictwo
Liczba pozycji: 360
Kurnik przydomowy – książka
Bauer Wilhelm
Praktyczny poradnik dla miłośników kur oraz ich obecnych lub przyszłych hodowców. Zawiera sprawdzone rady dla każdego, kto marzy o estetycznym i użytecznym kurniku dla swego stadka. I czuje się na siłach, by samodzielnie go zbudować. W książce znajdziesz porady na temat: * projektowania kurników różnych typów, * wyboru materiałów budowlanych, * samodzielnej budowy i urządzenia kurnika, * urządzenia...Cena: 29,00 zł
Urzędowa kontrola żywności: teoria i praktyka – książka
Zbiór tekstów poświęconych analizie obecnych rozwiązań oraz projektowanych modeli funkcjonowania urzędowej kontroli żywności w Polsce w kontekście prawa administracyjnego, finansowego, rolnego i żywnościowego. Autorzy poruszają kwestie: systemu urzędowej kontroli żywności w świetle wymogów prawa Unii Europejskiej, nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i wzajemnych relacji pomiędzy inspekcjami realizującymi...Cena: 31,00 zł
Agrobiznes Zarządzanie firmą Podręcznik – książka
Eugeniusz Niedzielski Anna Łapińska
Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów technikum rolniczego, ogrodniczego, technologii żywności, żywienia i gospodarstwa domowego, weterynarii i hodowli koni; klas IV technikum na podbudowie szkoły podstawowej; klasy III technikum na podbudowie szkoły zasadniczej oraz dla słuchaczy III i IV semestru szkoły policealnej. Zawiera informacje dotyczące struktury przedsiębiorstwa i jego celów, kadry kierowniczej...Cena: 16,80 zł
Prawne aspekty produkcji i wykorzystania biomasy rolniczej na cele energetyczne – książka
Kamila Błażejewska
W pracy poruszono problematykę pozyskiwania oraz wykorzystania na cele energetyczne biomasy stałej i biogazu z materii pochodzenia rolniczego w świetle obowiązujących (jak projektowanych) krajowych i unijnych regulacji prawnych. Opracowanie zawiera elementy prawnoporównawcze – oprócz polskiego uwzględnione zostało prawodawstwo niemieckie, francuskie i włoskie – a jego celem jest odpowiedź na pytanie,...Cena: 32,00 zł
Wybrane aspekty ochrony przyrody w polskich lasach – książka
Krzysztof Kannenberg Tomasz Leszczyński Ewa Zysnarska
Książka Wybrane aspekty ochrony przyrody w polskich lasach adresowana jest do wykładowców i studentów kierunków ekonomicznych i przyrodniczych oraz osób, których zainteresowania obejmują szeroko pojętą ochronę przyrody. W publikacji autorzy przedstawiają miejsce i rolę lasów w koncepcji zrównoważonego rozwoju oraz ekonomiczne i przyrodnicze przesłanki ochrony przyrody w lasach. Zaprezentowana w książce...Cena: 39,00 zł
Gospodarstwa i stowarzyszenia agroturystyczne w Polsce – książka
Grzegorz Foryś
Działalność agroturystyczna podejmowana przez gospodarstwa rolne w Polsce nie była dotychczas przedmiotem zainteresowania socjologów w takim zakresie i z takiej perspektywy, jak zaprezentował to Grzegorz Foryś. Chociaż powstały liczne opracowania naukowe opisujące działalność agroturystyczną gospodarstw rolnych, zjawisko ukazywano najczęściej wycinkowo, uwzględniając głównie perspektywę ekonomiczną...Cena: 37,80 zł
Drzewa i krzewy iglaste – książka
Adam Marosz
Rośliny iglaste, a właściwie nagozalążkowe (łącznie z miłorzębem, który nie ma igieł), są roślinami drzewiastymi, przeważnie zimozielonymi, nie licząc takich wyjątków, jak modrzew, czy bardziej egzotycznych, jak metasek-woja lub cypryśnik. W szacie roślinnej naszego kraju, który leży w chłodnej strefie klimatycznej i który można zaliczyć do kilkunastu najchłodniejszych krajów na świecie, rośliny iglaste...Cena: 99,00 zł
Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego – książka
Piotr P. Lewicki Andrzej Lenart Roman Kowalczyk
Przemysł spożywczy prężnie się rozwija i nieustannie zachodzą w nim zmiany oraz wdrażane są nowe technologie produkcji żywności. Postępująca globalizacja gospodarki wymusza ujednolicenie standardów zarządzania jakością, kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności. Do tych procesów są dostosowywane programy kształcenia technologów żywności oraz oferta kursów i studiów uzupełniających dla osób pracujących...Cena: 59,00 zł
Ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych Komentarz – książka
Jerzy Bieluk Dorota Łobos-Kotowska
Publikacja to dokładne i kompleksowe opracowanie wszystkich przepisów ustawy z 3.2.1995 r. o ochronie gruntów rolnych i leśnych (t.j. Dz.U. z 2013 r. poz. 1205 ze zm.) dotyczących m.in.: ograniczania przeznaczania gruntów na cele nierolnicze i nieleśne; wyłączania gruntów z produkcji rolniczej lub leśnej; zapobiegania degradacji gruntów; rekultywacji i zagospodarowania gruntów; dochodów związanych...Cena: 149,00 zł
Drugie domy w rozwoju obszarów miejskich – książka
Prezentowana książka ma charakter monografii i składa się z dziewięciu autorskich części, w których zanalizowano zakres i skalę zjawiska drugich domów w Polsce oraz scharakteryzowano cechy rozkładu przestrzennego w układzie regionalnym. Dokonano też syntetycznej oceny znaczenia drugich domów dla rozwoju obszarów wiejskich zarówno w odniesieniu do struktur lokalnych, jaki w kontekście kształtowania...Cena: 32,30 zł
Wieloletnie rośliny energetyczne – książka
zbiorowa Praca
Przewiduje się, że XXI wiek stanie się wiekiem biologii. Zwiększające się zapotrzebowanie na energię odnawialną, produkty biodegradowalne oraz konieczność rewitalizacji gospodarki wiejskiej sprawiły, że opracowanie produkcji biomasy jako wsadu do wytworzenia bioenergii i bioproduktów stało się priorytetem w Unii Europejskiej i Stanach Zjednioczonych. Biomasa stopniowo będzie zastępować więc ropę naftową...Cena: 79,00 zł
ABC doświadczonego myśliwego – książka
Gert G. Harlin Carsten Bothe
ABC doświadczonego myśliwego jest kontynuacją książki tych samych autorów wydanej pod tytułem "abc myśliwego". Publikacja przeznaczona jest dla wprawnych myśliwych - doświadczony kolega w poufny sposób przekazuje im rady i wskazówki, pogłębiające posiadane już umiejętności. Znajdziesz w niej wszystko o: - broni i strzale - amunicyjnym miszmaszu - czworonożnych przyjaciołach - łowiectwie - trofeach -...Cena: 29,99 zł
Socjologia obszarów wiejskich – książka
Krzysztof Gorlach
Autorski wykład wybranych kwestii. Składających się – w przekonaniu autora – na zmieniającą się radykalnie subdyscyplinę, jaką jest socjologia wsi. Zawarte są w niej omówienia podstawowych koncepcji analitycznych oraz wątków problemowych, jakie odnaleźć można w socjologii wsi od początków XX wieku, aż po czasy współczesne. Zasadniczym przesłaniem autora jest zaznajomienie czytelników z uniwersalnym...Cena: 43,05 zł
Program Ochrony Roślin Rolniczych 2018 – książka
Program Ochrony Roślin Rolniczych powstał przy współpracy z naukowcami z Instytutu Ochrony Roślin-PIB w Poznaniu. Omówione są w nim zagadnienia z zakresu ochrony zbóż jarych i ozimych, kukurydzy, rzepaku, ziemniaka i buraków cukrowych: stosowanie zapraw, fungicydów, insektycydów, herbicydów i innych substancji w ochronie roślin rolniczych przed chorobami, szkodnikami i chwastami. Ponadto w Programie...Cena: 25,00 zł
Warzywa dyniowate Najgroźniejsze choroby i szkodniki – książka
Józef Robak Jerzy Szwejda
Z warzyw dyniowatych do najpopularniejszych należą ogórki. Ogórki są ciepłolubne, dlatego źle znoszą kilkudniowe ochłodzenia, jak również nadmierne opady deszczu, zwłaszcza w początkowej fazie kiełkowania nasion i wzrostu siewek. Nawet kilkudniowe spadki temperatury poniżej 12ºC i nadmiar wilgoci w glebie powodują całkowite zahamowanie wzrostu roślin oraz masowe ich zamieranie. Mimo dużego postępu...Cena: 5,00 zł
Zimowanie pszczół Zdrowe i silne aż do wiosny – książka
Marc-Wilhelm Kohfink
Szykujemy się do udanego wejścia naszych rodzin pszczelich w zimowlę i pomyślnego wyjścia z niej! W książce opisano przyczyny strat zimowych i możliwości ich uniknięcia. Nauczymy się z niej różnych sposobów zimowania pszczół i dowiemy się, które z nich najlepiej im odpowiadają. Lektura tej książki to gwarancja tego, że wiosną będziemy się cieszyć silnymi, zdrowymi i gotowymi do oblotów rodzinami...Cena: 58,00 zł
Organizacja produkcji gastronomicznej Podręcznik – książka
Hanna Górska-Warsewicz Beata Bilska Beata Sawicka Agnieszka Tul-Kryszczuk
Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, realizujący treści materiału zawartego w drugiej części kwalifikacji T.15.2 (Organizacja produkcji gastronomicznej). Obejmuje tematy dotyczące planowania produkcji potraw i napojów, organizacji produkcji potraw i napojów, kontroli produkcji potraw i napojów, receptur i kart menu, kalkulacji cen potraw i napojów w gastronomii. Staranny...Cena: 36,90 zł
Znaczenie ziemniaka w Europie i na ziemiach polskich ze szczególnym uwzględnieniem Dolnego Śląska w kontekście historii i teraźniejszości – książka
Omawiany tom przynosi zaskakująco interesującą, miejscami fascynującą i barwną oraz inspirującą poznawczo opowieść o nie tylko gospodarczej roli ziemniaka. Tom stanowi doskonały przykład, jakie efekty przynieść może skonfrontowanie różnych perspektyw badawczych, dzięki któremu dzieje –wydawałoby się – zwykłego warzywa psiankowatego – solanum tuberosum – stają się częścią szerszej narracji o ważnych...Cena: 40,00 zł
Zasolony Król – książka
Maciej Krzeptowski Janina Krzeptowska
Książka „Zasolony król” w obrazowy sposób przedstawia dzieje rybołówstwa śledziowego, sięgającego początkami bardzo odległych czasów. W kolejnych rozdziałach przeczytamy o zmieniającej się technice połowów śledzi, ich konserwacji i przygotowaniu do spożycia. Jest mowa o narodach, które bogaciły się dzięki rybołówstwu śledziowemu, o wymianie handlowej, monopolach i wojnach o łowiska śledziowe. Sporo...Cena: 44,90 zł
ABC uprawy Truskawki w polu – książka
Bardzo ważnymi aspektami tradycyjnej uprawy polowej, decydującymi o wysokim plonowaniu oraz uzyskaniu dorodnych i dobrych jakościowo owoców są: dobór odpowiedniego stanowiska i przedplonu, właściwe przygotowanie pola pod założenie plantacji, przestrzeganie zasad prawidłowego sadzenia roślin oraz stosowny dobór odmian. Poradnik zawiera szczegółowe informacje na temat zakładania plantacji truskawek,...Cena: 18,99 zł
Top 10
- 1.Byliny okrywowe i runa leśnego
- 2.Właściwości fizyczne żywności
- 3.Technologia przetwórstwa mięsa
- 4.Egzekucja należności w rolnictwie
- 5.Rola apoplastu w interakcji roślina - patogen po infekcji pomidora przez Botrytis cinerea
- 6.Agrobiznes Podstawy ekonomiki agrobiznesu część 1
- 7.The Fifth Risk
- 8.Badanie towarów spożywczych
- 9.Uprawa pomidorów w szklarniach i tunelach foliowych
- 10.Młynarstwo tradycyjne Wczoraj dziś jutro...