Wpisz kod
Wyszukiwarka
Koszyk jest pusty.

spisy

Liczba pozycji: 10
  • Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 1 – książka

    Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 1 – książka

    Maciej Kokoszko   Krzysztof Jagusiak   Zofia Rzeźnicka  

    Książka przedstawia szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenia wartość dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Autorzy przebadali wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądów dietetycznych za sprawą działalności i pisarstwa Galena aż...

    Cena: 49,90 zł

    Więcej

  • Jeszcze jedna bombka eksportowego – książka

    Jeszcze jedna bombka eksportowego – książka

    Sławomir Jędrzejewski  

    Bombka, halba, sznytka – kto wie, co oznaczają te słowa? A czy ktoś dziś pamięta postać Johana Prohaski – polskiego patrioty niemieckiego pochodzenia i właściciela wielkiego browaru we Lwowie? Witold Szolginia wielokrotnie powtarzał, że było to Miasto śmiechu i uśmiechu. A inny wielki piewca tego miasta Henryk Zbierzowski pisał dosłownie – Lwów zawsze lubiał pić dużo i dobrze. A pito najchętniej piwo...

    Cena: 44,90 zł

    Więcej

  • Średniowieczne słodycze katalońskie w źródłach i literaturze – książka

    Średniowieczne słodycze katalońskie w źródłach i literaturze – książka

    Rafał Hryszko   Rozalia Sasor  

    niniejszej pracy zgromadzono teksty będące fragmentami średniowiecznych katalońskich zabytków kultury pisanej. Ich wspólnym mianownikiem są kwestie wyrobu i konsumpcji słodyczy. Wśród nich pierwszoplanową rolę odgrywają teksty użytkowe, czyli średniowieczne receptury cukiernicze spisane w języku katalońskim. Osobne miejsce zajmuje fragment źródła narracyjnego o charakterze kronikarskim, wyjęty z Llibre...

    Cena: 25,00 zł

    Więcej

  • Pani od obiadów – książka

    Pani od obiadów – książka

    Marta Sztokfisz  

    Poznajcie polską Julię Child! Trzęsła warszawską socjetą końca XIX wieku. Bywała na salonach, nadawała ton dyskusjom i balom. Żadna inna kobieta w Królestwie Polskim nie odniosła takiego sukcesu jak Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Fizycznie była przeciwieństwem urodzonej niemal sto lat później Amerykanki. Miała zaledwie półtora metra wzrostu i z dumą nosiła niemałą nadwagę. Za to sposób bycia, niezwykła...

    Cena: 39,90 zł

    Więcej

  • Nalewki i likiery – książka

    Nalewki i likiery – książka

    Danuta Bartosz-Czuba  

    Spis treści: ZASADY SPORZĄDZANIA NALEWEK PRZEPISY Nalewki na owocach świeżych i suszonych Nalewki na kwiatach, liściach i pędach Nalewki ziołowe, korzenne i miodowe Nalewki i likiery mleczne, kawowe, czekoladowe, piwne Zaprawy i nalewy do doprawiania nalewek i wódek Larendogra

    Cena: 36,85 zł

    Więcej

  • Piwo flaki garnuszkowe petersburskie bliny i kawior astrachański – książka

    Piwo flaki garnuszkowe petersburskie bliny i kawior astrachański – książka

    Mirosław Jaskulski  

    Książka Mirosława Jaskulskiego Piwo, flaki garnuszkowe, petersburskie bliny i kawior astrachański, czyli z dziejów gastronomii łódzkiej do 1918 r. jest wyjątkowa, ponieważ po raz pierwszy w jednej publikacji przestawiona została szczegółowa historia gastronomii łódzkiej. Autor podzielił książkę na trzy części: Gastronomia w okresie przedrozbiorowym, Szynkarstwo łódzkie w pierwszej połowie XIX wieku,...

    Cena: 69,90 zł

    Więcej

  • Nowa kuchnia wegetariańska – książka
    Bestseller

    Nowa kuchnia wegetariańska – książka

    Małgorzata Duży   Norbert Duży  

    Zmorą obecnych czasów są coraz powszechniejsze alergie pokarmowe powodowane przeróżnymi dodatkami do żywności, takimi jak: konserwanty, środki ochrony roślin, stosowane w nadmiernej ilości nawozy sztuczne, antybiotyki i hormony. To z ich powodu ważne jest bardziej świadome wybieranie tego, co się je. Książka ta jest zachętą do częstszego spożycia produktów roślinnych, aby urozmaicić codzienną dietę....

    Cena: 34,30 zł

    Więcej

  • Kuchnia na plebanii – książka

    Kuchnia na plebanii – książka

    Łukasz Modelski  

    Zasobne plebanie, osiem wspaniałych gospodyń i dwieście wyśmienitych przepisów z różnych stron Polski. Niektóre mają po 170 lat, inne zostały spisane na potrzeby książki, bo przecież gotować można „na orientację” – jak twierdzi jedna z bohaterek. Ważne, żeby smakowało. Smakuje, i to jak! Czasem tak, że gospodynie są zapraszane z jednej parafii do drugiej. Zdarza się, że gości zaprosi się za dużo,...

    Cena: 39,90 zł

    Więcej

  • Kuchnia Dantego – książka

    Kuchnia Dantego – książka

    Alfredo Boscolo   Leonardo Masi  

    "Kuchnia Dantego" to nie tylko wyjątkowa książka kucharska, która zadowoli zarówno laików, jak i wprawnych mistrzów patelni. To aromatyczna, wciągająca opowieść o historii kuchni, pełna błyskotliwych spostrzeżeń o różnicach i punktach stycznych kultury polskiej i włoskiej, a także kopalnia zabawnych anegdot, bon motów, ciekawostek i ciętych ripost. Uwaga! Podczas lektury trudno opanować wzrost apetytu! Alfredo...

    Cena: 44,00 zł

    Więcej

  • Metoda na zdrowie – książka

    Metoda na zdrowie – książka

    Zbigniew Przybylak  

    Metoda na Zdrowie… to przejrzysty poradnik, w którym zebrane zostały najróżniejsze propozycje przygotowania ziół i potraw, prostych kuracji naturalnych, a także porady i wskazówki od słynnych zielarzy i naturalistów. Alfabetycznie uporządkowanie, rozbudowany spis treści oraz indeks pomagający w szybkim odnalezieniu potrzebnych informacji, a przystępny język i praktyczne wskazówki ułatwią ich wykorzystanie....

    Cena: 29,90 zł

    Więcej

 Dodałeś produkt do koszyka zamknij X

<WRÓĆ DO ZAKUPÓWPRZEJDŹ DO KOSZYKA