potrawy, napoje, żywność
Filozofia zdrowia – książka
Anna Ciesielska
„Właściwe odżywianie jest pasją mojego życia. Moja dociekliwość i chęć poznania prawdy o wpływie żywienia na zdrowie człowieka zaowocowały odkryciem medycyny chińskiej. Poznałam zasady i prawa na jakich ta ogromna wiedza jest oparta. Stosując je pomogłam jednocześnie sobie i swoim najbliższym. Efekty przeszły najśmielsze oczekiwania. Zrozumiałam, że na stan naszego zdrowia mają wpływ nie witaminy i...Data dostępności:
Cena: 37,11 zł
39,90 złFilozofia smaku – książka
Anna Ciesielska
Kuchnia według Pięciu Przemian daje świadomość, że żywienie jest sprawą fundamentalną dla zdrowia i kondycji. Po lekturze Filozofii zdrowia i Filozofii życia już wiecie, że dolegliwości i choroby nie spadają z nieba, sami na nie zapracowujemy. Każde zawirowanie ma swoją przyczynę. Aby uaktywniły się bakterie i wirusy, aby zagnieździły się pasożyty i drożdże, musimy się osłabić, rozregulować i zniszczyć...Data dostępności:
Cena: 41,76 zł
44,90 złWypieki dla diabetyków – książka
Agata Lewandowska
Smaczne i proste ciasta i pieczywo dla diabetyków, i nie tylko! Kalorie i węglowodany pod kontrolą! Czy ciasta, ciasteczka, pieczywo lub pizza mogą zagościć w diecie diabetyka nie tylko od święta? Dzięki tej książce przekonasz się, że tak! Doświadczona dietetyczka przygotowała 120 przepisów na smaczne i proste w przygotowaniu wypieki o jak najniższym indeksie glikemicznym i odpowiedniej ilości wymienników...Data dostępności:
Cena: 27,89 zł
29,99 złPrzysmaki kuchni myśliwskiej – książka
Henryk Dębski
Nowa edycja książki Henryka Dębskiego, której pierwsze wydanie ukazało się w 1989 roku. Obowiązkowa pozycja w biblioteczce każdego smakosza i miłośnika dań z dziczyzny a także wszystkich tych, którzy chcą odkryć jej wyjątkowy smak. W książce znajdziesz przepisy na potrawy z jelenia, borsuka, dzika, łosia a także dzikiego ptactwa. Zupy, pieczenie, zrazy, pasztety, wędliny i wiele innych potraw, które...Data dostępności:
Cena: 92,95 zł
99,95 złKuracja Kneippa – książka
Zimna woda zdrowia doda – to znane od lat powiedzenie do dziś nie traci na wartości. Obecnie coraz modniejsze staje się morsowanie, ale dobroczynne zimne kąpiele znane były już wielu wcześniejszym pokoleniom. Opat Kneipp doskonale wiedział, że woda ma właściwości lecznicze. Spisał, w jaki sposób należy po nią sięgać, by zaradzić wielu dolegliwościom. Ten łatwo dostępny środek zaradczy można stosować...Data dostępności:
Cena: 17,67 zł
19,00 złZapach świeżej kawy – książka
Kordian Tarasiewicz
Kawa – magiczny napój, nawet Ci, którzy jej nie piją, kochają zapach świeżo parzonej małej czarnej. W Polsce pod koniec XIX wieku kupowano w sklepach surowe ziarno kawy, które później palono na kuchennych patelniach lub w specjalnych blaszanych bębenkach. Pierwszą profesjonalną palarnię kawy pod nazwą „Pluton” założył w 1882 roku w Warszawie Tadeusz Tarasiewicz. W kolejnych latach stopniowo rozwijano...Data dostępności:
Cena: 37,11 zł
39,90 złPogotowie kulinarne – książka
Marek Łebkowski
Przepisy kulinarne zawarte w tej książce dotyczą zarówno potraw na cztery pory roku, jak również na święta i inne okazje. Znajdziemy w niej również przepisy na pyszne drinki i koktaile i porady dotyczace doboru odpowiedniego wina. Niezbędnik kulinarny, który powinien znajdować się w każdej kuchni.Data dostępności:
Cena: 34,13 zł
36,70 złKuchnia Polska – książka
Wielka księga przepisów polskiej kuchni wzbogacona praktycznymi poradami oraz ciekawostkami kulinarnymi. Interesujące zestawienie dwóch trendów żywieniowych: tradycyjnych przepisów kuchni regionalnych z nowoczesnymi daniami, spopularyzowanymi w ostatnich latach. Prezentacja dobrze znanych potraw, a także nowych smaków, które dotarły do Polski z całego świata. Całość uzupełniona przydatnymi informacjami,...Data dostępności:
Cena: 92,95 zł
99,95 złMamo daj mi przepis Ciasta i ciasteczka – książka
Justyna Bielecka
„Mamo, daj mi przepis” to książka kulinarna z najlepszymi przepisami na pyszne ciasta i ciasteczka, przepisami na te słodkości, które pamiętamy z dzieciństwa i z chęcią odtworzyłybyśmy w naszej kuchni. To przepisy, po które dzwonimy do naszych mam i spisujemy na szybko na karteczkach, a później musimy ich szukać. Teraz wszystkie, opatrzone pięknymi fotografiami, będziemy mieć zawsze pod ręką. Te receptury...Data dostępności:
Cena: 24,18 zł
26,00 złPrzepisy Gospodyni – książka
Książka „Przepisy Gospodyni” to ponad 60 lat kulinarnych doświadczeń zamkniętych w pięknej oprawie. W publikacji prezentujemy 140 wybranych, unikatowych przepisów pochodzących z czasopisma „Gospodyni” z lat 1957–2020. Przystawki, wśród których jest przepis z lat siedemdziesiątych na wyśmienite kapuśniaczki czy na współczesne minipasztety z żurawiną i rukolą. Smakowite zupy z dumnie przez nas prezentowaną...Data dostępności:
Cena: 51,06 zł
54,90 złHavel od kuchni – książka
Michael Zantovsky
Jeśli nie jesteście tego wszystkiego ciekawi, ale lubicie gotować, interesuje Was kuchnia czeska i ogólnie dobra kuchnia ? ta książka jest dla Was.Jeśli nie macie poczucia humoru lub nie rozumiecie, dlaczego w latach siedemdziesiątych obywatel bloku wschodniego nie miał jak dodać limonki do guacamole ? ta książka nie jest dla Was. Havel od kuchni to napisana z czułością i przymrużeniem oka kulinarno-sentymentalna...Data dostępności:
Cena: 55,79 zł
59,99 złMassimo Bottura: Never Trust a Skinny Italian Chef – książka
Massimo Bottura
Osteria Francescana is Italy’s most celebrated restaurant. At Osteria Francescana, chef Massimo Bottura takes inspiration from contemporary art to create highly innovative dishes that play with Italian culinary traditions. It’s an approach that has won him three Michelin stars and the number one place on the World's 50 Best Restaurant list. Never Trust a Skinny Italian Chef is a tribute to Bottura’s...Data dostępności:
Cena: 209,25 zł
225,00 złZdrowe odżywianie.Na surowo. Sokoterapia. – książka
Basse Monika von
Odkryj moc drzemiącą w warzywach i owocach. Przygotuj samodzielnie zdrowe i pyszne soki. W tym poradniku znajdziesz inspirujące przepisy i praktyczne wskazówki.Data dostępności:
Cena: 4,56 zł
4,90 złWspółczesna kuchnia podlaska – książka
Andrzej Fiedoruk
„Współczesna kuchnia podlaska” przedstawi obyczaje żywieniowe i kulturę kulinarną mieszkańców Podlasia. Gdzie i co jadają codziennie, a co od święta. Jak wygląda współczesna gastronomia, jakie są jej nowe trendy, a co pozostało z dawnych przepisów kulinarnych. Autor przedstawi też produkty i potrawy regionalne, a także renomowanych podlaskich producentów żywności.Data dostępności:
Cena: 53,01 zł
57,00 złKoniec świata – książka
Andrzej Fiedoruk
Andrzej Fiedoruk - wybitny znawca i przewodnik po podlaskiej tradycji kulinarnej, potrafiący dowieść jej oryginalności i niepowtarzalności, pasjonat i gawędziarz jest twórcą rozpoznawalnym w całej Polsce. Z wykształcenia historyk, tropi i opisuje wątki kultury materialnej regionu Podlasia, pokazując jej barwność, wyjątkowość i niepowtarzalny charakter. W dorobku ma kilkanaście pozycji książkowych,...Data dostępności:
Cena: 32,55 zł
35,00 złPodkręć swój mózg – książka
Lucie Reynier
Ludzki mózg jest fascynującym narzędziem. Jego miliardy neuronów mogą tworzyć dziesiątki tysięcy połączeń. Dla naszego dobrego samopoczucia, naszej równowagi psychicznej i wydajności intelektualnej jest zatem niezbędne, aby te neurony funkcjonowały prawidłowo! Pozwól się poprowadzić po przepisach zawartych w tej książce i poznaj wszystkie sztuczki, które wzmocnią twoją pamięć i energię, pokażą jak...Data dostępności:
Cena: 31,62 zł
34,00 złKuchnia Jogina – książka
Piotr Henschke
Czy Kuchnia jogina to książka tylko dla joginów? Oczywiście że nie! To bardzo praktyczne i łatwe w przygotowaniu przepisy dla każdego, kto chce żyć zdrowo, aktywnie i zachować w swoim ciele witalność. Od wielu lat moim głównym zajęciem jest gotowanie dla osób uprawiających przeróżne aktywności fizyczne, w tym głównie jogę. Pożywienie takie powinno być lekkostrawne, ale jednocześnie dostarczać dużej...Data dostępności:
Cena: 51,06 zł
54,90 złDaj gryza – książka
Aleksandra Mizielińska Daniel Mizieliński Natalia Baranowska
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna...Data dostępności:
Cena: 65,01 zł
69,90 złAlkoholowe dzieje świata – książka
Andrzej Fiedoruk
Portery, giny, calvadosy, tequile, rosolisy i koniaczki, miody i bimberki… Napojów przynoszących radość i dodających osobliwego uroku każdej biesiadzie – bez względu na długość i szerokość geograficzną – nie da się zliczyć. Da się za to poznać ich niesamowite historie i dać się porwać nadzwyczajnym anegdotom, których zdążyło się w dziejach birbanckiej ludzkości naprawdę sporo namnożyć. Jaki związek...Data dostępności:
Cena: 46,41 zł
49,90 złW mojej tajskiej kuchni – książka
Daria Ładocha
W tej książce znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich dań we własnej kuchni! Przemierzając Tajlandię Daria Ładocha ze studentki dziennikarstwa stała się kulinarnym coachem. Szefowie lokalnych restauracji wprowadzili ją w tajniki swojej pracy, starsze kobiety gotujące dla rodzin zdradziły tradycyjne receptury. Obrała...Data dostępności:
Cena: 41,76 zł
44,90 zł