gastronomia
Liczba pozycji: 43
Gruzińska uczta. – książka
Piotr Apostolidis
A gdyby tak któregoś dnia znaleźć się w środku kraju, który kocha wino? Książka Piotra Apostolidisa to niezwykle ciekawa, pełna wiedzy o winie i winiarstwie, chwilami szalona podróż po Gruzji. Unikalna możliwość spojrzenia na nią z perspektywy nie turysty, a mieszkańca. Fascynująca lektura. Już wiem, dokąd chcę pojechać w najbliższe wakacje! Agnieszka Rousseau, dyplomowany enolog, Winnica Wieliczka Gruzińska...Data dostępności:
Cena: 46,41 zł
49,90 złKebabistan – książka
Krystian Nowak
Kebab w Polsce to najpopularniejszy rodzaj tak zwanego fast-foodu – co najmniej jedna trzecia wszystkich restauracji w Polsce oferuje potrawy kebabopodobne. Jak wygląda świat polskiego kebaba? Krystian Nowak pojechał w Polskę się tego dowiedzieć. Bardzo smaczny reportaż nie tylko dla fanów ciętego mięsa w cienkiej picie. Książka zilustrowana została zdjęciami Jakuba Szafrańskiego.Data dostępności:
Cena: 32,46 zł
34,90 złDroga przez mąkę – książka
Łukasz Modelski
Biblia smakoszy i erudytów, czyli rozmowy o literaturze i kuchni. Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes’a? Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom. Ernest...Data dostępności:
Cena: 55,79 zł
59,99 złVegenerata bieg przez kuchnię, czyli szalone menu ultramaratończyka – książka
Przemysław Ignaszewski
PRZEMYSŁAW „VEGENERAT” IGNASZEWSKI ZABIERA NAS NA AKTYWNY BIEG PRZEZ WERTEPY, A TAKŻE PRZEZ KUCHNIĘ, GDZIE PODPOWIADA, JAK ODŻYWIAĆ SIĘ PODCZAS MORDERCZEGO WYSIŁKU. Przemysław „Vegenerat” Ignaszewski w swojej drugiej książce serwuje nam kolejną porcję biegowych i kulinarnych eksperymentów. Pokazuje, jak ważnym elementem każdej aktywności jest posiłek, podpowiada, co można jeść nie tylko przed biegiem,...Data dostępności:
Cena: 46,41 zł
49,90 złO dobrym jedzeniu – książka
Agata Michalak
Soczysty, dojrzały pomidor w środku lata czy jego blady cień z holenderskiej uprawy całorocznej? Oto pytanie, które zadaje sobie coraz więcej Polaków. Gdy po latach niedoborów zachłysnęliśmy się bogactwem towarów w na sklepowych półkach, z zachwytu zapomnieliśmy o tym, co rodzime, dobre i zdrowe. Dopiero niedawno przestały nam wystarczać sztuczne warzywa z supermarketu. Ale żeby na rynek znów trafiła...Data dostępności:
Cena: 37,11 zł
39,90 złZwierzenia Rudzika fastfudzika – książka
Irena Mikołajek
Irena Mikołajek – urodziła się na podkarpackiej wsi, Bukowsko. Jej życie potoczyło się według ogólnego schematu – jak większości innych ludzi: szkoła podstawowa, liceum, studia (w ukochanym przez autorkę Krakowie). Jako biolog z wykształcenia pracowała głównie w różnego rodzaju laboratoriach. Obecnie jest szczęśliwą mamą i babcią na tak zwanej emeryturze – dla każdego może to mieć inny wydźwięk. Dla...Data dostępności:
Cena: 37,11 zł
39,90 złWszystkie kroniki wina – książka
Marek Bieńczyk
Warren Winiarski, wybitny winiarz kalifornijski, powiada, że wino pozwala dopełnić w nas to, co niedopełnione, dokończyć to, co niedokończone. Trudno lepiej określić, czym jest wino jako substancja magiczna, która czyni z jego wielbicieli nieformalną sektę rozproszoną po całym świecie. Właśnie tę magię próbuje zgłębić Marek Bieńczyk w kronikach pisanych od lat. „Przyjemność bycia winomanem jak stado...Data dostępności:
Cena: 55,71 zł
59,90 złZ espresso przez Europę – książka
Jarosław Molenda
Historia miast jest zapisana nie tylko w archiwach i muzeach, ale w miejscach, gdzie toczyło się zwykłe życie. Legendarne cukiernie, magiczne kawiarnie Europy, ten cały mikroświat kuszący słodyczą, pachnący ziarnem z Arabii i – przynajmniej kiedyś – papierosowym dymem wciąż istnieje. Dawne stylowe miejsca przetrwały, wciąż nieprzerwanie od stu, dwustu lat tworzy się w nich historia. Podróż w kawowych...Data dostępności:
Cena: 32,46 zł
34,90 złNapiwku nie będzie Sekrety kelnerów – książka
Justyna Pobiedzińska
Kelnerzy (ci od Sowy i ośmiorniczek) trochę w naszym kraju namieszali. Reporterka Justyna Pobiedzińska postanowiła sprawdzić, jak to się dzieje, że przedstawiciele tego zawodu poznają tyle tajemnic swoich klientów. Dotarła do kelnerów, którzy pracowali w najróżniejszych lokalach i częściach Polski - od lat 40. ubiegłego wieku po dzień dzisiejszy. W swojej książce oddaje głos m.in. kelnerowi Jaroszewicza,...Data dostępności:
Cena: 37,19 zł
39,99 złSemka się gotuje – książka
Piotr Semka
Pamięć smaków. O jedzeniu, życiu i podróżach Piotr Semka, znany publicysta i dziennikarz, tym razem w nowej roli uczestnika książkowej wyprawy dookoła globu śladem aromatów, smaków i tradycji kulinarnych. Przygotujcie się na pełną wdzięku opowieść o marokańskich tażinach, amerykańskiej miłości do rumu, wspaniałej meksykańskiej fajicie i daniach przyrządzanych przez alzackie praczki. A wszystko to okraszone...Data dostępności:
Cena: 41,85 zł
45,00 zł