gastronomia
Liczba pozycji: 28
Podstawy gastronomii – książka
Mariola Milewska Anna Prączko Andrzej Stasiak
Usługi gastronomiczne są ważną częścią sektora usług. Autorzy przedstawili m.in. krótką historię gastronomii, istotę gastronomii i usługi gastronomicznej, pojęcia stosowane w gastronomii, podstawowe wyposażenie placówki gastronomicznej, produkt gastronomiczny i jego atrakcyjność turystyczną, rolę promocji informacji w gastronomii oraz trendy w rozwoju współczesnej gastronomii. Książka jest przeznaczona...Data dostępności:
Cena: 60,36 zł
64,90 złBoskie zwierzęta – książka
Szymon Hołownia
Czy zwierzęta idą do nieba, a jeśli tak, to gdzie są, gdy my jesteśmy w czyśćcu? Czy jedzenie mięsa w poniedziałek, wtorek, środę, czwartek, sobotę i niedzielę to grzech i dlaczego? A co z rybami? Rolnicy, ekolodzy, myśliwi i księża: jak poukładać na nowo nasze relacje z resztą Stworzenia? Nowa książka Szymona Hołowni, przyjaciela dwóch cudownych psów: Grafita i Żelki, zaskakuje, inspiruje i odkrywa...Data dostępności:
Cena: 37,11 zł
39,90 złKuchnia survivalowa bez ekwipunku Gotowanie w terenie Część 2 – książka
Artur Bukła Katarzyna Mikulska
To nie tylko książka, ale stworzone z pasją narzędzie przetrwania. W tej części Kuchni survivalowej prezentujemy różne sposoby wędzenia, krzesania ognia oraz tajniki doboru hubki i rozpałki. Poznasz techniki pieczenia – w glinie, na spodku, w piecu glinianym i pod kloszem. Bezcenna, sprawdzona w praktyce wiedza, która może uratować zdrowie, a nawet życie. Tylko przygotowani przetrwają! Niezwykły toolbook...Data dostępności:
Cena: 34,32 zł
36,90 złWhy Waste Food? – książka
Andrew F. Smith
About one-third of all food grown for human consumption is lost or discarded every year, despite financial, environmental and ethical reasons to not waste food. We grow enough food to adequately feed everyone on the planet, yet hundreds of millions of people suffer from hunger, malnutrition or food insecurity. Together, this food waste accounts for about 8 per cent of the world’s total greenhouse gas...Data dostępności:
Cena: 46,45 zł
49,95 złBez marnowania – książka
Anna Lesz
Gospodarność i niemarnowanie jedzenia to tradycyjne wartości, które są też istotnymi elementami światowego ruchu zero waste. U jego podstaw leżą wrażliwość ekologiczna (ochrona zasobów Ziemi) oraz społeczna (moralny obowiązek dzielenia się żywnością z tymi, którym jej brakuje). Ta książka to zero waste w praktyce kuchni domowej. Autorka uczy świadomego planowania zakupów spożywczych, poprawnego przechowywania...Data dostępności:
Cena: 37,19 zł
39,99 złAtlas ziół – książka
Atlas zawiera informacje o najcenniejszych ziołach rosnących na terenach Polski, ich właściwościach leczniczych, przetwarzaniu, konserwacji, zastosowaniu w ziołolecznictwie, w kuchni i innych dziedzinach codziennego życia.Data dostępności:
Cena: 27,85 zł
29,95 złWinne szlaki Lonely Planet – książka
„Winne szlaki” to książka dla miłośników podróży i wina. Pozwala na odkrycie najbardziej ekscytujących regionów winiarskich na świecie oraz winiarzy z najlepszych winnic. To gotowy plan na 52 weekendy spędzone na degustacji win – pełen profesjonalnych ocen winnic, map i praktycznych informacji, gdzie się zatrzymać i jeść, oraz – oczywiście – czego się napić.Data dostępności:
Cena: 55,71 zł
59,90 złWłaściwości fizyczne żywności – książka
Jest to pierwsze opracowanie o charakterze podręcznika, w którym zwięźle omówiono właściwości fizyczne żywności, w tym właściwości mechaniczno-reologiczne, aerodynamiczne, cieplne, powierzchniowe, optyczne, dyfuzyjne, elektryczne, akustyczne z uwzględnieniem żywności sypkiej. Znajomość tych zagadnień jest niezbędna do odpowiedniego projektowania produktu żywnościowego, jego procesu technologicznego...Data dostępności:
Cena: 45,57 zł
49,00 złEmulgatory – książka
Clyde E. Stauffer
- aktywność powierzchniowa- tworzenie i stabilizacja emulsji- mikroemulsje- formy krystaliczne tłuszczów i emulgatorów- mezofazy i ich znaczenie w odniesieniu do żywności- regulacje prawne dotyczące zastosowania emulgatorów w żywności obowiązujące w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Unii Europejskiej- praktyczne zastosowanie emulgatoró w piekarstwie, mleczarstwie, produkcji soków i napojów oraz żywności...Data dostępności:
Cena: 36,27 zł
39,00 złBiotechnologia żywności – książka
Bednarski Włodzimierz Arnold
Biotechnologia jest jedną z najintensywniej rozwijających się dyscyplin naukowych. Przewiduje się, że w XXI wieku będzie miała znaczący wpływ na wiele sfer naszego funkcjonowania, zwłaszcza na zdrowie, jakość i długość życia. W drugim wydaniu książki w syntetyczny i kompletny sposób przedstawiono główne kierunki badań oraz najważniejsze osiągnięcia współczesnej biotechnologii żywności. Podręcznik...Data dostępności:
Cena: 64,17 zł
69,00 zł