gastronomia
Liczba pozycji: 35
Food Trucki Pasja na kółkach – książka
Jacek Tymoszuk
Pierwsza książka poświęcona food truckom w Polsce. „Food Trucki - Pasja na Kółkach” jest zarówno przewodnikiem po świecie streetfoodu i karmiących aut w Polsce, jak i albumem opisującym historię mobilnej gastronomii w naszym kraju. W środku znajdziecie czterdzieści siedem wybranych przez autora, interesujących i czasem bardzo zabawnych wywiadów z niezwykłymi właścicielami food trucków. Każda historia...Data dostępności:
Cena: 73,47 zł
79,00 zł50 produktów spożywczych które zmieniły bieg historii – książka
Bill Price
"Żywność pełni wyjątkowo ważną rolę w naszym życiu. Jedzenie jest dla wszystkich z nas koniecznością, dla wielu przyjemnością, a dla nielicznych, obsesją. W swojej historii ludzkość stworzyła mnóstwo potraw, które zdobią nasze stoły, ale jeśli prawdą jest, że jesteśmy tym, co jemy, to równie prawdziwe wydaje się twierdzenie, iż to, co jemy, czyni nas tym, kim jesteśmy. 50 produktów spożywczych, które...Data dostępności:
Cena: 51,15 zł
55,00 złOdroczony rozrost – książka
Klienci oczekują świeżych bułeczek, bez względu na porę dnia? Jak zmodernizować produkcję i rozszerzyć asortyment bez ryzyka zwrotów? Niezbędnik piekarza, dedykowany właścicielom piekarń i cukierni, technologom i uczniom. Podpowiada praktyczne rozwiązania, koncentrując się wokół zastosowań technologii chłodniczych: 1. technologia prowadzenia gary w obniżonej temperaturze (odroczony rozrost), pozwala...Data dostępności:
Cena: 82,77 zł
89,00 złZakwas Technologia w piekarni – książka
Zakwas Jak zakwas wpływa na jakość pieczywa i jego właściwości odżywcze? Jakie są techniki prowadzenia kwasu pszennego i żytniego? W książce przedstawiono wyniki badań w zakresie prowadzenia zakwasu – zarówno z perspektywy naukowej, jak i empirycznej – oraz cenne wskazówki praktyczne pomocne w kłopotliwych sytuacjach. W publikacji uwzględniono zagadnienia takie jak procesy metaboliczne zachodzące...Data dostępności:
Cena: 92,07 zł
99,00 złWielkie oszustwo na talerzu – książka
M. Pandiani
„Dieta wraz z odpowiednią suplementacją żywieniową staje się bardzo ważnym czynnikiem służącym profilaktyce i leczeniu wielu problemów człowieka. Żywność musi być łatwo przetwarzana na energię, bez magazynowania jej w postaci tłuszczów. Dzięki temu twierdzeniu zaczynamy rozumieć, że również przyrost masy ciała nie jest konsekwencją grzeszków kalorycznych (to bardzo rzadkie przypadki), ale mimowolnych...Data dostępności:
Cena: 22,32 zł
24,00 złŻywność i żywienie w świetle współczesnej wiedzy – książka
Spis treści Aleksandra Gumienna, Maria Tarapatskyy, Marcin Lewicki, Justyna Ruchała, Katarzyna Ostróżka, Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski Rozwój winiarstwa w Polsce na przykładzie rejonu podkarpackiego – szanse i problemy Jadwiga Lechowska, Grażyna Gajdek, Magdalena Dec Ocena jakości jaj zakupionych w handlu detalicznym z różnych systemów utrzymania kur Marcin Lewicki, Maria Tarapatskyy, Aleksandra...Data dostępności:
Cena: 28,83 zł
31,00 złKsięga kwiatów jadalnych – książka
Mirelle Gayet
Sztuki stosowania kwiatów w kuchni nie traktuje się już jak wiedzy tajemnej. Kuchnia kwiatowa zadowala zmysły smaku i wzroku. Jest także interesująca ze względu na właściwości odżywcze. Kwiaty jadalne dostarczają witaminę C (ogórecznik, nasturcja, kwiat szczypiorku), witaminę D (nasturcja), witaminę A (kwiaty cukinii), witaminę E(róża, lawenda), potas (chryzantema, goździk), żelazo (ogórecznik), wapń...Data dostępności:
Cena: 82,77 zł
89,00 złEmulgatory – książka
Clyde E. Stauffer
- aktywność powierzchniowa- tworzenie i stabilizacja emulsji- mikroemulsje- formy krystaliczne tłuszczów i emulgatorów- mezofazy i ich znaczenie w odniesieniu do żywności- regulacje prawne dotyczące zastosowania emulgatorów w żywności obowiązujące w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Unii Europejskiej- praktyczne zastosowanie emulgatoró w piekarstwie, mleczarstwie, produkcji soków i napojów oraz żywności...Data dostępności:
Cena: 36,27 zł
39,00 złUrzędowa kontrola żywności: teoria i praktyka – książka
Zbiór tekstów poświęconych analizie obecnych rozwiązań oraz projektowanych modeli funkcjonowania urzędowej kontroli żywności w Polsce w kontekście prawa administracyjnego, finansowego, rolnego i żywnościowego. Autorzy poruszają kwestie: systemu urzędowej kontroli żywności w świetle wymogów prawa Unii Europejskiej, nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i wzajemnych relacji pomiędzy inspekcjami realizującymi...Data dostępności:
Cena: 28,83 zł
31,00 złRyby i bezkręgowce morskie pozyskiwanie właściwości i przetwarzanie – książka
Zdzisław E. Sikorski
W książce, w części ogólnej, w chronologicznym porządku scharakteryzowano: środowisko naturalne ryb i bezkręgowców morskich, metody ich pozyskiwania, gatunki poławianych zwierząt morskich, ich wartość użytkową. W obszernej części szczegółowej omówiono poszczególne procesy technologiczne, dotyczące obróbki surowców morskich, m.in. Takie jak: chłodzenie, zamrażanie, suszenie, solenie i marynowanie, wędzenie,...Data dostępności:
Cena: 36,27 zł
39,00 zł