kuchnie
Liczba pozycji: 4
Kuchnia węgierska – ebook
O-press
Kulinarna sztuka węgierska należy do bardziej znanych i charakterystycznych w Europie. Świat odkrył kuchnię węgierską w 1878 roku, podczas międzynarodowej wystawy w Paryżu, gdzie budapeszteńscy kucharze zaprezentowali prawdziwe sensacje kulinarne. Na szczególną uwagę w tej kuchni zasługują papryka, cebula i czosnek. Na Węgrzech można znaleźć chyba wszystkie odmiany papryki stosowanej w olbrzymiej ilości...Data dostępności:
Data publikacji:
Mój apetyt na Włochy – ebook
Renata Pawłowska
Włochy to miłość Renaty Pawłowskiej i dom od prawie trzydziestu lat. Jej pierwsza książka kucharska zawiera smakowitą mieszankę opowieści, przygód podróżniczych i kulinarnych. Gotowanie to dla niej gest miłości, a nie zbiór technik kulinarnych. Autorka otwiera przed nami drzwi swojej kuchni i swoje serce, abyśmy mogli odkryć kuchnię włoską, której ona sama doświadczyła. Każdy, kto weźmie do ręki...Data dostępności:
Data publikacji:
W sidłach niedoli – ebook
STEFAN ŻEROMSKI
“W sidłach niedoli” to książka autorstwa Stefana Żeromskiego, polskiego prozaika, publicysty i dramaturga. Żeromski był czterokrotnie nominowany do Nagrody Nobla w dziedzinie literatury. “Stanąwszy na progu mieszkania o godzinie dziesiątej wieczorem po powrocie z długiej włóczęgi po parku łazienkowskim, Jakób Ulewicz drgnął całem ciałem. Uderzyło go z niezwyczajną siłą poczucie brudu i tej okropnej...Data dostępności:
Data publikacji:
Barcelona. W blasku Sagrady, w cieniu palm – ebook
Krzysztof Monastyrski
Dlaczego nie warto iść na Ramblę? Co zamówić zamiast sangrii? Czy Sagrada Família zostanie ukończona? Barcelona - miasto, w którym nadmorskie promenady, fantastyczna architektura i nieujarzmiona przyroda tworzą trio idealne. Krzysztof Monastyrski zaprasza w podróż po swojej Barcelonie, otrząsając ją z mitów i przesądów. Przez uliczki usiane urzekającymi els panots prowadzi nas w głąb katalońskiej...Data dostępności:
Data publikacji: