mięso
Liczba pozycji: 25
Warzywa zjedz, mięso zostaw – ebook
Natalia Mętrak-Ruda
Z tej książki dowiesz się: Czy dieta bezmięsna mogła przydać się Polakom w walce o niepodległość? Kto przywiózł tofu z Azji? Czy Indie rzeczywiście są najbardziej wegetariańskim państwem świata? Kto uważał, że dieta jarska była najlepsza już dla dawnych Słowian? Dla kogo wymyślono płatki kukurydziane? Wegetarianie są wśród nas. I jest ich coraz więcej! Niejedzenie mięsa staje dziś...Data dostępności:
Data publikacji:
Polskie mięso. Jak zostałem weganinem i przestałem się bać – ebook
Jaś Kapela
Jaś Kapela zatrudnił się na czarno przy łapaniu drobiu w kurniku oraz na etacie na zawieszaniu w ubojni, by u źródeł zobaczyć, w jakich warunkach żyją hodowlane kury i jak są później przetwarzane na mięso. Udał się do miasta w środkowej Polsce, gdzie znajduje się największy w Europie Środkowo-Wschodniej zakład uboju świń, by z lokalnymi dziennikarzami i aktywistami dowiedzieć się, jak przemysłowa produkcja...Data dostępności:
Data publikacji:
Zjadanie zwierząt – ebook
Jonathan Safran Foer
Gdy Jonathanowi Safranowi Foerowi urodził się syn, chciał się dowiedzieć, jak powinien go karmić i czym naprawdę jest mięso. Skąd pochodzi? Jak się je produkuje? Jak traktowane są zwierzęta i czy to ważne? Jak zjadanie zwierząt wpływa na gospodarkę, społeczeństwo i środowisko? Wyniki tego śledztwa sprawiły, że stanął twarzą w twarz z rzeczywistością, której jako obywatel nie mógł zignorować, a jako...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia turecka – ebook
O-press
Turcja leży na styku dwóch wielkich kręgów kulturowych: europejskiego i arabskiego, taka też jest jej tradycyjna kuchnia, w której dominują dwa główne nurty - specyfika kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego i Półwyspu Arabskiego. Jaka jest więc ta kuchnia pogranicza? Ze względu na klimat i ukształtowanie terenu można wyróżnić w niej kilka trendów. Po pierwsze, Turcja jest krajem górzystym, w jej...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia włoska – ebook
O-press
Jedzenie jest dla Włochów niezwykle ważne. Każdego dnia spędzają przy stole wiele godzin, rozkoszując się każdym daniem i winem. Ale należy wiedzieć, że kuchnia włoska nie jest jednolita. Położenie geograficzne - od gór do morza, a w związku z tym zróżnicowanie klimatyczne, dostępność składników, a także kultywowane tradycje powodują, że praktycznie w każdym z czterech regionów Włoch zjemy coś innego,...Data dostępności:
Data publikacji:
Napoleon – ebook
Andrew Roberts
Nieustraszony generał czy szaleniec, który traktował żołnierzy jak mięso armatnie? Genialny taktyk czy mierny strateg? Mąż opatrznościowy czy bezwzględny tyran? Jeśli historię piszą zwycięzcy, to kim tak naprawdę był Napoleon? Biografia monumentalna i jedyna w swoim rodzaju. Andrew Roberts wykonał tytaniczną pracę, żeby przybliżyć nam sylwetkę Napoleona – człowieka, przez którego świat...Data dostępności:
Data publikacji:
Zapomniani. Chłopi w Wojsku Polskim – ebook
Korczyński Piotr
Przemilczana historia chłopskiej walki Walczyli o kraj, którego chcieli być pełnoprawnymi obywatelami. Walczyli o swoje, pragnąc dzięki służbie wojskowej zrzucić jarzmo pańszczyzny. Towarzysze broni nazywali ich samotnymi wilkami i odszczepieńcami. W czasach pokoju widziano w nich darmową siłę roboczą. W czasach wojen widziano w nich mięso armatnie. Polscy panowie wyzyskiwali ich niemiłosiernie....Data dostępności:
Data publikacji:
Mój mąż jest z zawodu dyrektorem – ebook
Rafął Dajbor
Kontynuacja świetnie przyjętej przez czytelników książki "Jak u Barei, czyli kto to powiedział". Po poświęconej odtwórcom ról męskich pierwszej książce, Rafał Dajbor tym razem rzuca światło na aktorki występujące w filmach Stanisława Barei. „Ten człowiek w życiu słowa prawdy nie powiedział” czy „Tu jest kiosk Ruchu, ja tu mięso mam!” to kwestie, które przeszły do komediowej klasyki. Mimo że dziś...Data dostępności:
Data publikacji:
Nie dla psa (i kota) kiełbasa, czyli jak zdrowo karmić swojego zwierzaka – ebook
Agnieszka Cholewiak-Góralczyk
Cześć! Mam na imię Agnieszka i jestem specjalistką od żywienia psów i kotów. Podpowiem ci, jak karmić twojego pupila, żeby był zdrowy i szczęśliwy. Poznasz różne sposoby żywienia i wybierzesz ten odpowiedni do twoich możliwości − czasowych i budżetowych (pamiętaj: zdrowe wcale nie znaczy drogie!). Opowiem ci bez ściemy o diecie BARF, której głównym składnikiem jest surowe mięso i którą sama przygotowuję...Data dostępności:
Data publikacji:
Jeść czy nie jeść? Rozmowy z ekspertami o zdrowym odżywianiu – ebook
Opracowanie zbiorowe
Czy jedząc ekologiczną żywność będziemy żyć dłużej? Czy gluten jest zawsze zły czy to chwilowa moda? Jak laktoza wpływa na nasze życie zdrowie? Czy powinniśmy unikać modyfikowanej żywności? W dzisiejszym świecie pełnym coraz to nowych odkryć dotyczących zasad żywienia i modnych diet, łatwo się pogubić. Nie jesteśmy w stanie śledzić wszystkich nowinek naukowych ani też ich zweryfikować. Krystyna Naszkowska...Data dostępności:
Data publikacji: