składniki
Liczba pozycji: 170
Składniki – ebook
George Zaidan
George Zaidan, absolwent chemii na prestiżowej uczelni, błyskotliwy i piekielnie zabawny naukowiec wyjaśnia, co nauka może (a czego nie potrafi) powiedzieć o składnikach produktów, którymi każdego dnia faszerujemy swoje ciała. Woda. Czipsy. E-papierosy. Kremy do opalania. Ta lista nie ma końca. Co się dzieje, gdy wszystkie te rzeczy wchodzą w reakcję z substancjami tworzącymi nasz organizm? Skąd...Data dostępności:
Data publikacji:
Wskaźnikowe składniki mineralne w tkance płucnej osób narażonych na pyłowe zanieczyszczenia powietrza w konurbacji katowickiej – ebook
Mariola Jabłońska
Niniejsza praca przedstawia pionierskie w literaturze polskiej wyniki badań składników mineralnych obecnych w tkance płucnej człowieka, głównie zaś w płucach osób narażonych na pyłowe zanieczyszczenia w konurbacji katowickiej. Analizy z użyciem mikroskopii elektronowej skaningowej (SEM) i transmisyjnej (TEM) uzupełniono rezultatami analiz chemicznych z zastosowaniem ICP, co pozwoliło na wyodrębnienie...Data dostępności:
Chemia żywności Tom 1: Główne składniki żywności – ebook
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: -...Data dostępności:
Składniki żywności w ujęciu prozdrowotnym – ebook
Wioletta Żukiewicz-Sobczak Paweł Sobczak Marcin Weiner
Prawidłowe odżywianie ma istotny wpływ na zdrowie i rozwój człowieka, a także utrzymanie dobrostanu. W dobie żywności wysoko przetworzonej, dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych bywa trudne, mimo powszechnie występującej nadkonsumpcji. Spożywanie żywności wysoko przetworzonej może prowadzić do niedoboru wielu składników odżywczych, a w szczególności do niedoboru substancji...Data dostępności:
Architektura i infrastruktura Wielkiego Resetu. Tom III. Korelaty Wielkiego Resetu i składniki regulacyjne cywilizacji informacyjnej – ebook
Jacek Janowski
Książka jest trzecim tomem przedstawiającym wyniki badań nad Wielkim Resetem. Badania te odnoszą się do globalnych korelatów i cywilizacyjnych regulatorów opisywanego planu przebudowy świata. Globalnymi korelatami są wyrażone metaforycznie najbardziej spektakularne przeobrażenia współczesności, inspirowane ideologicznie, aktywowane technologicznie i motywowane ekonomicznie, począwszy od szoku przyszłości,...Data dostępności:
Architektura i infrastruktura Wielkiego Resetu. Tom IV. Obiekty Wielkiego Resetu i składniki funkcjonalne cywilizacji informacyjnej – ebook
Jacek Janowski Agnieszka Dragan-Pawlusiak
Książka jest kontynuacją Studium nad Wielkim Resetem, któremu poddawany jest polityczny, społeczny, a zwłaszcza gospodarczy porządek świata. Reset odbywa się w drodze zamiany obiektów i procesów realnych na obiekty wirtualnie symulowane i procesy sterowane cybernetycznie. W oddanej do Państwa rąk książce nie chodzi o koncentrowanie się na wypowiedziach uczestników kolejnych spotkań Światowego Forum...Data dostępności:
Architektura i infrastruktura Wielkiego Resetu. Tom II. Symptomy Wielkiego Resetu i składniki strukturalne cywilizacji informacyjnej – ebook
Jacek Janowski Jolanta Domańska Patrycja Mikulska
Całość serii wydawniczej adresowana jest do różnych grup zawodowych, a prezentowany drugi tom zwłaszcza do środowisk naukowych, zajmujących się badaniami współczesnych trendów politycznych, społecznych, ekonomicznych i kulturowych oraz popularyzacją wiedzy na ten temat. Głównym zadaniem opracowania jest ukazanie symptomów Wielkiego Resetu, będącego oficjalną i naoczną manifestacją nieoficjalnych i...Data dostępności:
Domowe maseczki świąteczne – ebook
Pardyak Marta
Maseczki DIY to zbiór prostych i przyjemnych maseczek które zrobisz sama w domu, wykorzystując kuchenne składniki. Autorka gwarantuje świetną zabawę i bardzo ekonomiczny proces tworzenia! :) A skóra i włosy? Tylko Ci za to podziękują :)Data dostępności:
Data publikacji:
Moja grecka kuchnia – ebook
Elżbieta Kasperaszek
Słońce, błękit morza, przyjaźni i otwarci ludzie – Grecja. Do tego przepyszne jedzenie, czyli ryby, owoce morza, warzywa i mięsa. Oparta na prostych przepisach kuchnia, której tajemnicą są świeże, doskonale dobrane składniki i aromaty ziół. I jeszcze wspaniałe wina! W Mojej greckiej kuchni znajdziecie przepisy zarówno na dania najpopularniejsze, jak i te mniej znane, o różnym stopniu trudności. Dowiecie...Data dostępności:
Data publikacji:
Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu – ebook
Henryk Gertig Juliusz Przysławski
Jest to nowoczesny podręcznik akademicki, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się...Data dostępności: