w kuchni polskiej
Liczba pozycji: 3
Zasmakuj w Sienkiewiczu – książka
Remigiusz Rączka Sebastian Nowak
Czy wiesz, że zupa cebulowa była niegdyś przysmakiem zarezerwowanym dla szlacheckich stołów? I że niegdyś piece do wypiekania chleba znajdowały się jedynie w dworskich kuchniach? Czy wiesz, czym różni się popularny na dawnych szlacheckich stołach kapłon od zwykłego koguta? Proste, zdrowe i smaczne przepisy kuchni staropolskiej przygotowane i zaserwowane przez Remigiusza Rączkę, znanego i lubianego...Data dostępności:
Cena: 41,76 zł
44,90 złDomy i dwory – książka
Łukasz Gołębiowski
Domy i dwory, przy tym opisanie apteczki, kuchni, stołów, uczt, biesiad, trunków i pijatyki; łóżek, pościeli, ogrodów, powozów i koni; błaznów, karłów, wszelkich zwyczajów dworskich i różnych obyczajowych szczegółów" Pierwszy tom z cyklu czterech tytułów, które sukcesywnie będą przez nas wznawiane. Napisane przez Łukasza Gołębiowskiego (1773-1849) – jednego z pierwszych polskich etnografów (badacz...Data dostępności:
Cena: 66,96 zł
72,00 złKoniec świata – książka
Andrzej Fiedoruk
Andrzej Fiedoruk - wybitny znawca i przewodnik po podlaskiej tradycji kulinarnej, potrafiący dowieść jej oryginalności i niepowtarzalności, pasjonat i gawędziarz jest twórcą rozpoznawalnym w całej Polsce. Z wykształcenia historyk, tropi i opisuje wątki kultury materialnej regionu Podlasia, pokazując jej barwność, wyjątkowość i niepowtarzalny charakter. W dorobku ma kilkanaście pozycji książkowych,...Data dostępności:
Cena: 32,55 zł
35,00 zł