dania
Liczba pozycji: 8
Czosnyczka na zmarznięte stópki i inne smakołyki – ebook
Małgorzata Kosińska-Pułka
Wspaniała książka do rodzinnego czytania i… gotowania! Czosnyczka na zmarznięte stópki i inne smakołyki to zbiór dziesięciu opowiadań. W każdym z nim poznajemy wyjątkowych bohaterów oraz historię jednego dania. Jeśli opowiadanie zaostrzy nam apetyt, to na końcu znajdziemy przepis, dzięki któremu wspólnie przygotujemy pyszny posiłek. To książka pełna smaków, ciepła i magii, połączonych z prostymi...Data dostępności:
Data publikacji:
Mały szef kuchni – ebook
Anjali Shah
W ITAJ WE WSPANIAŁYM KRÓLESTWIE GOTOWANIA! Twoja pierwsza własna książka kucharska nauczy cię, jak siekać, mieszać, piec i gotować, a przy okazji rozbawi cię kulinarnymi dowcipami. Przygotowując na śniadanie chlebek bananowy, urządzając pizza party czy podając na obiad dla całej rodziny słoneczną zupę i chipsy z jarmużu, a na deser pyszne ciastko czekoladowe z niespodzianką, poczujesz taką...Data dostępności:
Data publikacji:
Basia: Basia i Boże Narodzenie – ebook
Zofia Stanecka
Tych Świąt Bożego Narodzenia Basia długo nie zapomni, ponieważ będą naprawdę wyjątkowe! Jednak okres przed Świętami nie jest zbyt wesoły. Mama Basi łamie sobie rękę, a lekarz zabrania jej cokolwiek robić. Wszystko stanęło pod znakiem zapytania. I co teraz? Bez pomocy mamy Święta mogą się nie udać... Jednak na pomoc rusza cała rodzina Basi! Wspólnie robią dekoracje, pakują prezenty i gotują świąteczne...Data dostępności:
Data publikacji:
Zwierz Alpuhary – ebook
Jan Hartman
Oddajemy w Państwa ręce wybór najlepszych felietonów i tekstów blogowych kontrowersyjnego filozofa z Krakowa. Teksty ukazywały się w tygodniku POLITYKA i na blogu Loose Blues. Jana Hartmana zapiski nieodpowiedzialne w latach 2012-2017. „Kiedy przed kilkoma laty profesor Hartman zaczynał pisać regularnie felietony do POLITYKI, uprzedził, że będzie w swoje teksty wplątywał akademicką wiedzę filozofa...Data dostępności:
Data publikacji:
Na ostrym ogniu – ebook
Elizabeth Acevedo
W świecie Emoni Santiago nie ma rzeczy niemożliwych… jest magia! Emoni Santiago to dziewczyna obdarzona niezwykłym talentem – potrafi przygotować dania, które zachwycają wszystkich smakiem i aromatem, dowodząc, że magia istnieje. Ta wrażliwa czarodziejka kulinarna jednak jest jeszcze licealistką, której trudno pogodzić szkolne obowiązki z wychowywaniem dwuletniej córeczki. Ciągłe podejmowanie decyzji...Data dostępności:
Data publikacji:
W obronie tradycji. Znaczenie tradycji w filozofii Erazma z Rotterdamu i jej obrona przed krytyką Reformacji – ebook
Dawid Nowakowski
Filozofowanie zaczynało się, zdaniem Erazma, od „wsłuchania się” w płynący przekaz tradycji, od medytatywnej lektury poruszających duszę treści czy też od „wpatrzenia się” w ideał mistrza i dania przyzwolenia na uwewnętrznienie tego, co odebrane, w nas samych. Ku temu zmierzało „nowe czytanie” Erazma, poprzez które pragnął on przemienić jednostkę, na to nakierowane były bonae litterae , o które...Data dostępności:
Data publikacji:
Problemy społeczne krajów Unii Europejskiej. Od rozszerzenia w 2004 roku do Brexitu. Analiza porównawcza – ebook
Lucjan Miś
Książka zawiera wyniki empirycznych badań problemów społecznych, czyli takich wydarzeń i procesów społecznych oraz form interakcji, które są niekorzystne lub moralnie naganne dla szerokich rzesz ludzi lub wpływowych grup społecznych, a które mogą zostać zmienione wspólnym wysiłkiem. Autor skupia się na czterech grupach państw Unii Europejskiej, które stanowią całości kulturowo-społeczne: krajach północnych...Data dostępności:
Data publikacji:
Człowiek, który pokochał Yngvego – ebook
Tore Renberg
Jest styczeń 1990 roku. Jarle Klepp ma 17 lat i uczy się w liceum w Stavanger, małym mieście w zachodniej Norwegii. W jego życiu liczą się rock, seks i polityka. Razem z najlepszym kumplem gra w kapeli punkowej, ma świetną dziewczynę, chodzi w czarnym płaszczu i arafatce, a do tego cały czas stara się wyróżnić z tłumu. Wszystko zmienia się, gdy w jego szkole pojawia się nowy uczeń, Yngve - roztargniony...Data dostępności:
Data publikacji: