lub
Liczba pozycji: 110
Uprawa warzyw – ebook
O-press
Warzywa to rośliny zielne, które służą człowiekowi za pokarm w postaci naturalnej, bez konieczności technologicznego przerobu, co też stanowi ich ogromną zaletę. Mogą one być spożywane w całości lub tylko częściowo np. nasiona, kwiatostany, owoce, pędy, liście, korzenie. Można je zjadać na surowo, ugotowane, usmażone lub upieczone. Mogą być używane jako podstawowy produkt domowych przetworów, ważny...Data dostępności:
Data publikacji:
Kucharz warszawski – ebook
oprac. Aleksandra Liszka
Tradycyjne przepisy z województwa małopolskiego. Przepisy, stanowiące dziedzictwo regionu małopolskiego. Miary i wagi współczesne, Czytelnik nie musi sprawdzać na przykład, czym była kwaterka lub garniec.Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia francuska – ebook
O-press
Jedzenie pełni ogromnie ważną rolę w życiu Francuzów. Jakość potraw ma swoje źródło w niespotykanej dbałości o surowiec. Prawdziwy kuchmistrz, choćby ten domowy, nie szuka mięsa czy warzyw w supermarkecie, jeśli tylko może, kupi je na pobliskim bazarku lub u znanego, pewnego sprzedawcy. Następny warunek to absolutna świeżość produktów. Jest to bardzo waż· ne, bowiem większość warzyw i dodatków...Data dostępności:
Data publikacji:
Iglaki, skalniaki i oczka wodne – ebook
O-press
W ogrodzie lub na działce spędzamy wiele wolnego czasu, nie tylko pracując i pielęgnując uprawy, ale także wypoczywając. Oprócz aspektów typowo użytkowych bardzo istotne znaczenie ma jak najbardziej efektowny jej wygląd, co każdy właściciel ogrodu lub działki stawia sobie za punkt honoru. Jednym ze sposobów na osiągnięcia tego celu jest wprowadzenie ozdobnych drzew oraz krzewów iglastych, tzw. iglaków,...Data dostępności:
Data publikacji:
Kolacje – ebook
O-press
Śniadanie - w pośpiechu lub wcale. Obiad - ech, taki domowy, smaczny to od święta (jak zaprosi mama, babcia lub dobra teściowa...), a na co dzień coś na szybko, od frytek i tostów do chińszczyzny w styropianie. Natomiast kolacja - to jest to! Zwykle mamy wieczorem już czas, zwykle dość już późnym wieczorem; jemy dużo, ale też niekoniecznie zdrowo! No i raczej też ciągle to samo, niestety... Książka...Data dostępności:
Data publikacji:
Armenia – ebook
Jakub Strzelecki Agata Siciak
Armenia to często pomijany przez turystów kraj. Być może wynika to z niewiedzy lub utartych stereotypów. A może króluje obawa, że Armenia nie dostarczy zbyt wielu atrakcji? Autorzy ebooka pragną odczarować ten kraj i zapraszają do wspólnej podróży przez jedne z najpiękniejszych miejsc, jakie się tam kryją.Data dostępności:
Data publikacji:
Albania – ebook
Jakub Strzelecki Agata Siciak
Albania to często pomijany przez turystów fragment na mapie Europy. Być może wynika to z niewiedzy lub utartych stereotypów. A może króluje obawa, że Albania nie dostarczy zbyt wielu atrakcji? Autorzy ebooka pragną odczarować ten kraj i zapraszają do wspólnej podróży przez jedne z najpiękniejszych miejsc, jakie się tam kryją.Data dostępności:
Data publikacji:
Polska. Historia. Kultura. Przyroda – ebook
Krzysztof Żywczak
W albumie Polska. Historia. Kultura. Przyroda pokazano esencję piękna naszego kraju. Zachwycające fotografie zostały ubogacone opisami miejsc, tradycji, historii i ludzi stanowiących o różnorodności polskiego kraju. Szczególnym atutem książki są słowa wstępne znanych i cenionych postaci związanych z danym regionem Polski lub tematyką fragmentu książki.Data dostępności:
Data publikacji:
Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć – ebook
Pani Elżbieta
Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety. „Zwierzyna - przeważnie przedmiot zbytku w mieście - w niektórych miejscowościach, oddalonych od kolei i większych osiedli, stanowi najczęściej jadany produkt mięsny. Latem - kaczki dzikie, zimą - zające stanowią podstawę jadłospisów na Kresach wschodnich i nieraz w kłopot wprawiają gospodynie...Data dostępności:
Data publikacji:
Miesięcznik ZNAK nr 754: Spór o Franciszka – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Kierunki działań, które dla Kościoła i świata wytyczył papież „z dalekiego kraju”, zyskały wielu sympatyków – także wśród niechrześcijan lub niewierzących. To jednak, co u wielu budzi entuzjazm, u innych wywołuje opór, niepokój lub wątpliwości. Postrzegając Franciszka – podobnie jak ks. Tomáš Halík – jako kontynuatora II Soboru Watykańskiego, zapoznaliśmy się też z argumentami formułowanymi przez osoby...Data dostępności:
Data publikacji: