lub
Liczba pozycji: 124
Uprawa warzyw – ebook
O-press
Warzywa to rośliny zielne, które służą człowiekowi za pokarm w postaci naturalnej, bez konieczności technologicznego przerobu, co też stanowi ich ogromną zaletę. Mogą one być spożywane w całości lub tylko częściowo np. nasiona, kwiatostany, owoce, pędy, liście, korzenie. Można je zjadać na surowo, ugotowane, usmażone lub upieczone. Mogą być używane jako podstawowy produkt domowych przetworów, ważny...Data dostępności:
Data publikacji:
Mjewa i Wiking – ebook
Jerzy Bandrowski
Wśród rybaków mewy nazywa się mjewami. Ptaki te najczęściej żyją w większych lub mniejszych stadach. Wspólnie łatwiej jest im polować i spędzać czas nad morskim brzegiem. Jeśli jakaś mewa pojawia się samotnie, najprawdopodobniej pełni funkcję zwiadowcy lub jest chora i zbyt słaba, by połączyć się ze stadem. Jak w każdej zwierzęcej gromadzie, zdarzają się i wyjątki. Jednym z nich jest piękna i silna...Data dostępności:
Data publikacji:
Opowieści z kuchni – ebook
Ewa Łokuciejewska
Nie ma drugiego takiego miejsca w domu jak kuchnia. Właśnie tu za kulisami codzienności, w intymnej atmosferze, wśród smaków i zapachów toczą się najważniejsze rozmowy, podejmują najistotniejsze decyzje, rozgrywają zabawne lub przełomowe sceny. Kuchnie w opowieściach Ewy Łokuciejewskiej ukazują bohaterów podczas pozornie zwykłych czynności i zdarzeń. Pod powierzchnią prostych smaków, szarych dni i...Data dostępności:
Data publikacji:
Centuria. Sto krótkich powieści rzek – ebook
Giorgio Manganelli
Książkę tę, napisaną przez nieznanego dotąd w Polsce wybitnego włoskiego prozaika i eseisty, zaludnia tłum dziwnych postaci, panów w średnim wieku, mniej lub bardziej wykształconych, lepiej lub gorzej ubranych, a każda z tych postaci przeżywa swój dziwny epizod, czasami trwający całe lata. Przeżywa sytuacje szokujące i trudne do pojęcia. Bohaterami tych powieści, małych, z których każda zamyka się...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia francuska – ebook
O-press
Jedzenie pełni ogromnie ważną rolę w życiu Francuzów. Jakość potraw ma swoje źródło w niespotykanej dbałości o surowiec. Prawdziwy kuchmistrz, choćby ten domowy, nie szuka mięsa czy warzyw w supermarkecie, jeśli tylko może, kupi je na pobliskim bazarku lub u znanego, pewnego sprzedawcy. Następny warunek to absolutna świeżość produktów. Jest to bardzo waż· ne, bowiem większość warzyw i dodatków...Data dostępności:
Data publikacji:
Iglaki, skalniaki i oczka wodne – ebook
O-press
W ogrodzie lub na działce spędzamy wiele wolnego czasu, nie tylko pracując i pielęgnując uprawy, ale także wypoczywając. Oprócz aspektów typowo użytkowych bardzo istotne znaczenie ma jak najbardziej efektowny jej wygląd, co każdy właściciel ogrodu lub działki stawia sobie za punkt honoru. Jednym ze sposobów na osiągnięcia tego celu jest wprowadzenie ozdobnych drzew oraz krzewów iglastych, tzw. iglaków,...Data dostępności:
Data publikacji:
Kolacje – ebook
O-press
Śniadanie - w pośpiechu lub wcale. Obiad - ech, taki domowy, smaczny to od święta (jak zaprosi mama, babcia lub dobra teściowa...), a na co dzień coś na szybko, od frytek i tostów do chińszczyzny w styropianie. Natomiast kolacja - to jest to! Zwykle mamy wieczorem już czas, zwykle dość już późnym wieczorem; jemy dużo, ale też niekoniecznie zdrowo! No i raczej też ciągle to samo, niestety... Książka...Data dostępności:
Data publikacji:
Armenia – ebook
Jakub Strzelecki Agata Siciak
Armenia to często pomijany przez turystów kraj. Być może wynika to z niewiedzy lub utartych stereotypów. A może króluje obawa, że Armenia nie dostarczy zbyt wielu atrakcji? Autorzy ebooka pragną odczarować ten kraj i zapraszają do wspólnej podróży przez jedne z najpiękniejszych miejsc, jakie się tam kryją.Data dostępności:
Data publikacji:
Albania – ebook
Jakub Strzelecki Agata Siciak
Albania to często pomijany przez turystów fragment na mapie Europy. Być może wynika to z niewiedzy lub utartych stereotypów. A może króluje obawa, że Albania nie dostarczy zbyt wielu atrakcji? Autorzy ebooka pragną odczarować ten kraj i zapraszają do wspólnej podróży przez jedne z najpiękniejszych miejsc, jakie się tam kryją.Data dostępności:
Data publikacji:
Żywoty ślimaków – ebook
Jacek Rosiak
Opisane (czy raczej przedstawione obrazkami) ślimaki SanEskobara nie istnieją (a może istnieją?). …pierwsze wzmianki o ślimakach SanEskobara (inne źródła mówią o SanEskobaru) odkryto w 1734 lub 1743 roku (a może w innym wieku). Kto by pamiętał??Data dostępności:
Data publikacji: