miodu
Liczba pozycji: 11
Ciasta domowe – ebook
O-press
Fascynacja ciastami trwa od niepamiętnych czasów. Początek ich powodzenia przypada na chwilę, w której człowiek skosztował miodu. Ciasta stanowią nieodłączny element tradycyjnych świąt, uroczystości rodzinnych i innych okazji. Wiele gospodyń nie wyobraża sobie życia bez własnych wypieków, takich jak biszkopt, ciasto drożdżowe, sernik czy szarlotka. Mniej doświadczonym gospodyniom postaramy się przybliżyć...Data dostępności:
Data publikacji:
Nie jem… więc gotuję. Diety przy nietolerancjach pokarmowych – ebook
Małgorzata Górnikowska
Nie jem… więc gotuję to książka kucharska wychodząca naprzeciw osobom zmagającym się z alergiami pokarmowymi. Autorka proponuje w niej smaczne i bogate w składniki odżywcze potrawy bez glutenu, jajek, mleka krowiego, drożdży, orzechów, kukurydzy, migdałów, miodu i kakao. Zgromadzone przez nią przepisy na pieczywo, apetyczne smarowidła, zupy, dania główne, przekąski, sałatki i desery pozwalają na komponowanie...Data dostępności:
Data publikacji:
Pszczelarstwo – ebook
Jacek Nowak Michał Piątek Martyna Walerowicz
Fenomen, jakim jest społeczność pszczół, od dawna fascynuje człowieka. Pracowitość tych owadów i ich zorganizowanie stawiane są za wzór, a tym, za co je kochamy, jest zdolność do wytwarzania odżywczego miodu, który jest lekarstwem na wiele różnych dolegliwości. Książka zawiera nie tylko informacje o zachowaniach pszczół, sposobach ich komunikacji czy rasach, ale przyda się również przy zakładaniu własnej...Data dostępności:
Data publikacji:
Apikosmetyka. Miód, propolis, pyłek kwiatowy, mleczko pszczele, jad pszczeli, wosk – ebook
Bogdan Kędzia Elżbieta Hołderna-Kędzia
„Apikosmetyka” to kolejna – po „Produktach pszczelich w trudnych do leczenia chorobach dermatologicznych” oraz „Produktach pszczelich w leczeniu chorób serca i układu krążenia” – książka autorstwa prof. Bogdana Kędzi i mgr Elżbiety Hołdernej-Kędzi dotycząca właściwości i możliwości wykorzystania produktów pszczelich. W trzeciej części serii autorzy skupili się na wykorzystaniu miodu, propolisu, pyłku...Data dostępności:
Jak jeść zdrowo – ebook
Jadwiga Górnicka
Co i jak jeść, aby zachować zdrowie na całe życie? Jak skutecznie walczyć z nadwagą i otyłością? Dr Jadwiga Górnicka radzi, co zrobić, aby jedzenie stało się naszym sprzymierzeńcem w drodze do zdrowia. W książce między innymi: · skuteczne diety odchudzające i oczyszczające · dieta antycholesterolowa · cenne właściwości lecznicze soków, serwatki, oleju lnianego, octu jabłkowego, miodu i...Data dostępności:
Data publikacji:
Przyprawy, które leczą – ebook
Karolina Szaciłło Maciej Szaciłło
Ilość przypraw, ziół i korzennych mieszanek na sklepowych półkach rośnie z roku na rok, jednak wiedza na ich temat jest wciąż niewielka. Dowiedz się jak nawet najmniejsza ilość kminu rzymskiego, cynamonu cejlońskiego lub mniej znanej asafetydy może zmienić smak i właściwości zdrowotne jedzenia. Wypróbuj proste przepisy na pyszne dania i naturalne lekarstwa. Odkryj również, które zioła i przyprawy...Data dostępności:
Data publikacji:
ABC kosmetyki naturalnej, t.1: owoce – ebook
Magdalena Przybylak - Zdanowicz
Domowe kosmetyki naturalne - to nie jest trudne! Wszystkie zaproponowane w poradniku przepisy są proste i szybkie - można je przygotować z łatwo dostępnych składników. W I tomie ABC kosmetyki naturalnej prezentujemy naturalne, domowe kosmetyki z ponad 30 gatunków owoców od arbuza, awokado i banana począwszy na truskawkach, winogronach i wiśniach skończywszy. Pomogą przy wielu dolegliwościach Wykorzystując...Data dostępności:
Data publikacji:
Produkty pszczele w trudnych do leczenia chorobach dermatologicznych – ebook
Bogdan Kędzia Elżbieta Hołderna-Kędzia
W leczeniu części chorób znane współczesnej medycynie formy terapii okazują się niekiedy nieskuteczne i niekorzystne dla zdrowia. Dotyczy to m.in. leczenia niemowląt, kobiet w ciąży i ludzi w starszym wieku, kiedy zastosowane leki odznaczają się dużą toksycznością, szkodliwymi działaniami ubocznymi, względnie są przez chorych źle tolerowane. Wówczas w uzasadnionych przypadkach zachodzi konieczność...Data dostępności:
Bursztyn i żyto Bałtycka podróż kulinarna: Estonia, Łotwa, Litwa – ebook
Zuza Zak
W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy – Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturową GŁÓWNE ZALETY • Oryginalne przepisy oparte na doświadczeniach kulinarnych autorki i jej kontaktach osobistych • Apetyt na specjały kuchni regionalnej z niedawno spopularyzowanych miejsc turystycznych • Trzy bałtyckie stolice, Tallin (Estonia), Wilno (Litwa)...Data dostępności:
ABC kosmetyki naturalnej T.2 warzywa – ebook
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
"Kąpiel z koktajlem dyniowo-mlecznym, maseczka brązująca z surowej marchewki, kompres ziemniaczany dla dłoni… Najlepsze dla zdrowia są środki do pielęgnacji ciała wytwarzane ze świeżych, ekologicznych surowców – takie kosmetyki nie zawierają substancji konserwujących ani żadnych sztucznych dodatków. Domowe kosmetyki - zobacz jakie to łatwe Wszystkie zaproponowane w poradniku przepisy są proste i szybkie...Data dostępności: