o czym
Liczba pozycji: 24
Miesięcznik ZNAK nr 755: Kiedy zaczyna się przemoc? – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Obecną sytuację na świecie można nazwać czasem przemocy. Świadczy o tym zapoczątkowana w 2017 r. akcja #MeToo, regularne doniesienia o strzelaninach w amerykańskich szkołach, a także język polskiej debaty publicznej. Coraz trudniej wskazać sytuacje, które nie są podszyte przemocą. Co nazywamy przemocą? Kiedy stała się ona codziennością? Jaki jest jej związek z religią? Dlaczego się nią fascynujemy?...Data dostępności:
Data publikacji:
Więź 2/2023 – eprasa
Praca zbiorowa
Ludzie vs. sztuczna inteligencja | Bezbronni dorośli w Kościele | Dyktatura dosłowności Lejtmotywem letniego numeru „Więzi” jest człowiek – to słowo w różnych formach pada na naszych łamach 115 razy! Jak mogłoby być inaczej, skoro już od 65 lat przyświecają nam w pracy idee personalistyczne. Przyglądamy się zatem człowiekowi, ale także człowieczeństwu: co o nim przesądza? Kiedy jesteśmy najbardziej...Data dostępności:
Data publikacji:
Stan Rzeczy nr 8 – eprasa
Robert Pawlik
Symbol w społeczeństwie i w sztuce - to główny temat nr. 8 społeczno-kulturalnego półrocznika naukowego Stan Rzeczy. Co o symbolu pisali Vischer i Bourdieu? Czym jest atlas Mnemosyne Warburga? Jak Wind oczytywał Ostatnią wieczerzę Leonarda, a Foucault - obrazy Maneta? Odpowiedzi na te i inne pytania odnaleźć można w opublikowanych w tym numerze przekładach tekstów wspomnianych klasyków i 11 pasjonujących...Data dostępności:
Data publikacji:
Tygodnik Siedlecki – e-wydania – 18/2024
Tygodnik Siedlecki” to niezależna gazeta regionalna ukazująca się na rynku od ponad 40 lat. Znajdziecie w niej aktualne i najważniejsze tematy z siedmiu powiatów: garwolińskiego, łosickiego, łukowskiego, mińskiego, siedleckiego, sokołowskiego i węgrowskiego. Czytelnicy cenią nas za rzetelność, a reklamodawcy za duży zasięg i skuteczność. Od kilkudziesięciu lat łączymy pokolenia, dbając o to,...Data dostępności:
Data publikacji:
Tygodnik Siedlecki – e-wydania – 17/2024
Tygodnik Siedlecki” to niezależna gazeta regionalna ukazująca się na rynku od ponad 40 lat. Znajdziecie w niej aktualne i najważniejsze tematy z siedmiu powiatów: garwolińskiego, łosickiego, łukowskiego, mińskiego, siedleckiego, sokołowskiego i węgrowskiego. Czytelnicy cenią nas za rzetelność, a reklamodawcy za duży zasięg i skuteczność. Od kilkudziesięciu lat łączymy pokolenia, dbając o to,...Data dostępności:
Data publikacji:
Miesięcznik Znak nr 750: Dlaczego fascynuje nas wojna? – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Dlaczego fascynuje nas wojna? Coraz częściej słyszymy o nieuchronnym nadejściu wojny i o podobieństwie naszych czasów do sytuacji w Europie z lat 30. XX w. Odrodzenie nacjonalizmów i nastrojów ksenofobicznych, kryzys instytucji międzynarodowych, mowa nienawiści i rosnąca przemoc sprzyjają budowaniu napięć i wyobrażeń o wojnie. Nie bez znaczenia są też fantazje o bohaterstwie i niewinne, zdawałoby...Data dostępności:
Data publikacji:
Chemia w pożywieniu. – ebook
Hans-Ulrich Grimm
Starasz się zdrowo odżywiać. Czytasz etykiety i skład produktów? Czy jednak wiesz co oznaczają wszystkie E-? Czym jest skrobia modyfikowana? Co to jest maltodekstryna i czy szkodzi? Autor ujawnia szokującą prawdę o chemii w jedzeniu oraz skutkach nadmiernego spożywania barwników spożywczych, sztucznych dodatków i polepszaczy smaku. Chemia w w diecie zwiększa ryzyko nowotworów, sprzyja też powstawaniu...Data dostępności:
Data publikacji:
Więź 2/2018 – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Urodzili się jeszcze w PRL, dorastali w III RP, na rynek pracy wchodzili już w XXI w. Słyszeli, że mają liczyć tylko na siebie – czy takie doświadczenia to walor, czy obciążenie? Trzej ostatni papieże jednym głosem mówią o pilnej potrzebie odpowiedzialności ekologicznej. Dlaczego tak wielu wciąż uważa ją za sprawę niepoważną? Czym jest chrześcijańska ekologia integralna? Dla jednych komiks jest...Data dostępności:
Data publikacji:
Moja grecka kuchnia – ebook
Elżbieta Kasperaszek
Słońce, błękit morza, przyjaźni i otwarci ludzie – Grecja. Do tego przepyszne jedzenie, czyli ryby, owoce morza, warzywa i mięsa. Oparta na prostych przepisach kuchnia, której tajemnicą są świeże, doskonale dobrane składniki i aromaty ziół. I jeszcze wspaniałe wina! W Mojej greckiej kuchni znajdziecie przepisy zarówno na dania najpopularniejsze, jak i te mniej znane, o różnym stopniu trudności. Dowiecie...Data dostępności:
Data publikacji:
Ramen. Moja podróż. Mój smak. Japonia – ebook
Marta Skorupska
[...] To danie, które można zjeść zarówno w ogromnej metropolii, jak i na odległej prowincji. Potrawa, która jak żadna inna godnie może nosić miano kulinarnego przewodnika po Japonii. Zmienia się w trakcie podróży przez ten kraj i pokazuje nam swoje odmienne oblicza. Porywająca miska, która wielokrotnie była tematem filmów, rozpraw doktorskich, niekończących się dyskusji i sporów i która teraz podbija...Data dostępności:
Data publikacji: