polacy
Liczba pozycji: 9
Więź 3/2019 – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Polacy pracują niemal najwięcej w Europie. W miejscach pracy często są zmuszani do nadgodzin i doświadczają mobbingu. Czy możemy zmienić tę sytuację? Różnie bywało z biskupami Rzymu. Zdarzali się papieże uznawani za heretyków. Z Franciszkiem też można się nie zgadzać. Ale należałoby najpierw uważnie wsłuchać się w to, co mówi. Patrząc na nakłady tomików, trzeba by uznać, że poezja niewiele dziś...Data dostępności:
Data publikacji:
Więź 1/2018 – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Żyjemy w czasach dobrych dla populistów, świadczą o tym teksty autorów z Austrii, Holandii, Niemiec, Serbii, Włoch i Polski. Jak odpowiedzieć na populistyczne tendencje w polityce? Czy sekularyzacja w Polsce wydarzyła się niejako „na własne życzenie”? Czy Polacy to, jak pisał 60 lat temu o Niemcach ks. Joseph Ratzinger, „wierzący poganie”? Czy zamknięta w swojskości Polska stanie się rezerwatem w...Data dostępności:
Data publikacji:
Przetwory. Kuchnia polska – ebook
O-press
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce poznacie Państwo przepisy na przetwory z owoców, warzyw i...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia myśliwska – ebook
Magdalena Binkowska
Kuchnia myśliwska to zbiór przepisów na dania z dziczyzny, opracowane m.in. na podstawie dawnych książek kulinarnych, a także nowoczesnych trendów kulinarnych. Wspaniałe polskie puszcze i lasy od wieków zamieszkują sarny, jelenie, łosie, dziki, zające i ptactwo, które w dawnych czasach niezwykle często gościły na stołach bogaczy. Wspólne polowania szlachty oraz królewskie łowy jesienią i zimą były...Data dostępności:
Data publikacji:
Potrawy z grilla. Kuchnia polska – ebook
O-press
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce znajdziecie Państwo przepisy na coraz bardziej modne w Polsce...Data dostępności:
Data publikacji:
Wnętrza Domów - Kuchnie Łazienki Salony Sypialnie – e-wydanie – 2/2024
Kierując się 20-letnim doświadczeniem we wnętrzarskiej branży wydawniczej oraz w odpowiedzi na oczekiwania Czytelnika poszukującego wśród tytułów na rynku precyzyjnego przeglądu najnowszych trendów i oferty rynkowej, stworzyliśmy hybrydę, skupiającą najważniejsze zagadnienia branży wnętrzarskich: KUCHNIE, ŁAZIENKI, SALONY i SYPIALNIE. Tytuł skierowany jest do osób urządzających dom, pasjonatów projektowania,...Data dostępności:
Data publikacji:
Znaleźć czas. Twój sprawdzony system produktywności – audiobook
Michał Barczak
Bo nie samą pracą żyje człowiek... Podobno o ile Włosi pracują po to, by żyć, o tyle Polacy żyją po to, by pracować. Tak to w każdym razie wygląda - kogo nie zagadniesz, jeden z drugim zajęty, każdy dokądś biegnie, wszyscy się spieszą, bo robota... A gdzie rodzina, gdzie hobby, gdzie przyjemności, gdzie czas na leżenie i kiwanie palcem w bucie? Tak, kiwanie palcem w bucie, ponieważ kto chce sięgać...Data dostępności:
Data publikacji:
Więź 1/2016 – eprasa
Opracowanie zbiorowe
W tym numerze „Więzi” piszemy, z różnych stron, o narodzie polskim. Na wolę narodu-suwerena powołuje się dziś rządząca partia, realizując swój plan polityczny. Artyści słyszą coraz więcej o swoich obowiązkach wobec kultury narodowej. A w tle pojawia się refleksja religijna nawiązująca do 1050-lecia chrztu Polski. W ramach obchodów tego jubileuszu zaplanowano zarówno program duchowy, jak i uroczystości...Data dostępności:
Data publikacji:
Cuda z herbaty – ebook
Jerzy Czapla
Jerzy Czapla - od 35 lat realizuje się w zawodzie barmańskim, od 15 lat jest licencjonowanym kiperem herbat. Uczestnik ogólnoświatowych szkoleń z drinków, w tym na bazie herbat (między innymi w Kolombo na Sri Lance, w Ałma Acie w Kazachstanie i w Hanoi w Wietnamie). Uczestnik kongresów herbat w Kolombo w 2005 i 2007 roku. Wysokiej klasy praktyk z wieloma wyróżnieniami i nagrodami konkursowymi, mistrz...Data dostępności:
Data publikacji: