substancji
Liczba pozycji: 17
Jak w 45 dni zmienić nawyki mózgu i odzyskać dobry nastrój – ebook
Loretta Graziano Breuning
Gdy czujemy się dobrze, nasz mózg uwalnia serotoninę, oksytocynę, dopaminę i endorfiny. Jeżeli w którymś momencie brakuje nam pożywienia, bezpieczeństwa czy wsparcia społecznego, mózg przerywa wydzielanie tych substancji i przechodzi w tryb krótkich zrywów, od przetrwania do przetrwania. Czy możemy coś zrobić, by nasz mózg zaczął funkcjonować w inny sposób? Czy możemy go „wytrenować”? Doktor Loretta...Data dostępności:
Data publikacji:
Surfaktanty. Budowa, właściwości, zastosowania – ebook
Ryszard Zieliński
Surfaktanty są bardzo liczną grupą substancji zarówno pochodzenia naturalnego, jak i otrzymywanych na drodze syntezy chemicznej. Znaczne zainteresowanie tymi związkami wynika z ich dużej aktywności powierzchniowej, którą wykazują nie tylko na granicy faz roztwór surfaktantów – gaz (np. powietrze), ale również na granicach dwóch faz skondensowanych: roztwór surfaktantów – ciecz oraz roztwór surfaktantów...Data dostępności:
Hipoalergiczni 2019 nr 18_05 – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Producentom śmieciowych produktów zależy na tym, aby nasze nawyki zakupowe nie ulegały zmianie. A więc mało kto uświadamia nas o tym, co nam nie służy. Nasza redakcja stoi na straży prawdy naukowej i nie poddaje się naciskom koncernów światowych, a więc ujawnia dokładne nazwy substancji, które nam szkodzą i gdzie można się na nie natknąć. W tym wydaniu poruszamy temat szkodliwości sieci komórkowych...Data dostępności:
Data publikacji:
Produkty uboczne przetwórstwa owoców w projektowaniu żywności – ebook
Bogdan Pachołek
Celem studiów literaturowych i badań eksperymentalnych, których efektem jest prezentowana książka, była ocena przydatności i możliwości wykorzystania produktów ubocznych przetwórstwa owoców jagodowych jako źródła substancji o korzystnym działaniu żywieniowym w opracowaniu koncepcji innowacyjnego wyrobu ciastkarskiego o podwyższonej wartości żywieniowej. Tego rodzaju badania mogą wzbudzać duże zainteresowanie...Data dostępności:
Ultraprzetworzeni ludzie – audiobook
Chris van Tulleken
To nie ty, to jedzenie. Żywność wkroczyła w nową erę. Większość kalorii, które spożywamy, pochodzi z całkowicie nowego zestawu substancji zwanych żywnością ultraprzetworzoną, czyli taką, która została zaprojektowana, wyprodukowana i zareklamowana tak, aby jak najbardziej uzależniać. Ale czy naprawdę wiemy, jak działa na nasz organizm? Chris van Tulleken, lekarz i osobowość medialna, zabiera...Data dostępności:
Data publikacji:
Przebudzenie do zdrowia – audiobook
Anna Mazurczyk
Dzięki audiobookowi, który czyta jego autorka Anna Mazurczyk, poznasz bliżej tajniki działania wysokowibracyjnej żywności funkcjonalnej, jaką jest sok z trawy jęczmiennej i chlorella pyrenoidosa. Nauczysz się, jak odróżniać prawdziwie lecznicze produkty od podróbek. Odkryjesz sekrety zdrowia i długowieczności. Dowiesz się, jak oczyścić organizm i przywrócić równowagę kwasowo-zasadową. Wzmocnisz i...Data dostępności:
Data publikacji:
Sztuka bycia wielkim – audiobook
Wallace D. Wattles
Książka ta jest odpowiednia dla mężczyzn i kobiet, starych i młodych, którzy chcą czerpać z życia jak najwięcej, poprzez jak najlepsze wykorzystanie własnych możliwości. Starałem się w prosty i przystępny sposób, bez zbędnych słów, wskazać drogę do zdobycia władzy i wykorzystania potencjału. Książka ta napisana została w taki sposób, że można ją czytać w biegu. Jestem przekonany, że opisany tutaj...Data dostępności:
Data publikacji:
Sztuka bycia wielkim – ebook
Wallace D. Wattles
Książka ta jest odpowiednia dla mężczyzn i kobiet, starych i młodych, którzy chcą czerpać z życia jak najwięcej, poprzez jak najlepsze wykorzystanie własnych możliwości. Starałem się w prosty i przystępny sposób, bez zbędnych słów, wskazać drogę do zdobycia władzy i wykorzystania potencjału. Książka ta napisana została w taki sposób, że można ją czytać w biegu. Jestem przekonany, że opisany tutaj...Data dostępności:
Data publikacji:
Kształtowanie jakości żywności. Wybrane zagadnienia – ebook
Podręcznik stanowi oryginalne i kompleksowe opracowanie zagadnień istotnych w kształceniu menedżerów jakości żywności. W podręczniku zawarto szczegółową charakterystykę czynników wpływających na jakość produktów spożywczych. Ich poznanie umożliwia projektowanie jakości zgodnie z oczekiwaniami współczesnych konsumentów oraz z zachowaniem wymagań prawnych odnoszących się do produkcji żywności. W pracy...Data dostępności:
Podstawy biochemii dla towaroznawców – ebook
Daniela Gwiazdowska Alina Piotraszewska-Pająk Marta Ligaj Marian Filipiak
Celem podręcznika jest zapoznanie czytelnika z podstawami biochemii oraz z wykrywaniem i analizą ilościową obecnych w produktach spożywczych substancji biologicznych. Autorzy skoncentrowali się na tych elementach biochemii, które są istotne dla towaroznawców z punktu widzenia ich pracy związanej z kształtowaniem jakości produktu i jej profesjonalną kontrolą. Jest adresowany głównie do studentów towaroznawstwa...Data dostępności: