szkola
Liczba pozycji: 38
Agathe – audiobook
Anne Cathrine Bomann
Codzienna trasa do gabinetu i z powrotem. Rozmowy z pacjentami na temat ich problemów, nierzadko trywialnych. Monotonia praktyki psychologicznej. Rysowanie karykatur pacjentów. Tak wygląda życie głównego bohatera. Za dwadzieścia dwa tygodnie planuje przejść na emeryturę. A co potem? Czy pozostaje już tylko całkowite zanurzenie się we własnej samotności? Pewnego dnia do gabinetu przychodzi Agathe....Data dostępności:
Data publikacji:
Partnerstwo instytucjonalne w kształtowaniu zachowań żywieniowych w trosce o zdrowie publiczne – ebook
Z uwagi na wzrastającą na całym świecie, a w tym w Polsce, skalę zachorowań na choroby dietozależne, apel o jednoczenie działań różnych instytucji na rzecz współpracy w celu kształtowaniu prozdrowotnego stylu życia, a w tym sprzyjających zdrowiu zachowań żywieniowych w trosce o zdrowie publiczne, jest jak najbardziej zasadny. Działania takie doskonale dyskontować mogą istotę zdrowia publicznego zarówno...Data dostępności:
Prawdy i półprawdy w żywieniu człowieka – ebook
Wybór tekstów będących ripostą na kumulację szumu medialnego na temat żywności i żywienia – nie tylko faktów i mitów, ale też kontrowersyjnych poglądów lub wręcz pseudofaktów. Opracowanie jest zbiorem spostrzeżeń i wyników badań ekspertów z różnych ośrodków naukowych z całej Polski. Źródłem tytułowych prawd są badania naukowe prowadzone w obszarze nauki o żywności i żywieniu człowieka w podejściu holistycznym,...Data dostępności:
Składniki żywności w ujęciu prozdrowotnym – ebook
Wioletta Żukiewicz-Sobczak Paweł Sobczak Marcin Weiner
Prawidłowe odżywianie ma istotny wpływ na zdrowie i rozwój człowieka, a także utrzymanie dobrostanu. W dobie żywności wysoko przetworzonej, dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych bywa trudne, mimo powszechnie występującej nadkonsumpcji. Spożywanie żywności wysoko przetworzonej może prowadzić do niedoboru wielu składników odżywczych, a w szczególności do niedoboru substancji...Data dostępności:
SPOŁECZNE, ŚRODOWISKOWE I BIOLOGICZNE ZAGROŻENIA ZDROWIA A KSZTAŁTOWANIE ZACHOWAŃ PROZDROWOTNYCH – ebook
W artykułach stanowiących monografię poruszana jest aktualna tematyka związana z występowaniem w społeczeństwie chorób o charakterze społecznym, cywilizacyjnym, związanych z jakością i tempem życia współczesnego człowieka lub powstających w związku z wpływem czynników biologicznych. Prace poruszają ważne kwestie związane z otyłością, problemem bólu i opieką nad pacjentem, a także zagadnienia związane...Data dostępności:
Junior-Edu-Żywienie - wybrane zagadnienia edukacji żywieniowej – ebook
Opracowanie zbiorowe
Zdrowe nawyki żywieniowe są bardzo istotną częścią ludzkiego życia. Nabywamy je już od najmłodszych lat. Pomocnym wsparciem w nauce poprawnych nawyków żywieniowych jest przeznaczona dla nauczycieli monografia z założeniami programu edukacji żywieniowej dla uczniów szkół podstawowych. W opracowaniu znajdują się zarówno zagadnienia stricte żywieniowe (a więc związane m.in. z fizjologią żywienia, zasadami...Data dostępności:
Straty i marnotrawstwo żywności, Fakty, polityka, etyka. – ebook
Praca zbiorowa
Publikacja stanowi wartościową pracę syntetyzującą obecną wiedzę na temat strat i marnowania żywności. Zawiera ciekawe ujęcie problematyki z punktu widzenia trzech obszarów, tj. faktów, polityki i etyki. W pierwszym z nich przedstawiono kwestie dotyczące definicji najważniejszych pojęć, przyczyny powstawania strat i marnowania żywności oraz działania podejmowane w celu ich ograniczania. W drugim zaprezentowano...Data dostępności:
Analiza i ocena jakości żywności – ebook
Praca Zbiorowa Pod Red. Nauk. Małgorzaty Piecyk I Wołosiaka
Współczesny konsument oczekuje żywności bezpiecznej, wysokiej jakości. Ważną rolę w tym zakresie odgrywają badania laboratoryjne żywności prowadzone na każdym etapie jej produkcji, jak również w ramach urzędowej kontroli żywności. Z tego powodu znajomość metod oznaczania podstawowych składników żywności, dodatków do żywności czy zanieczyszczeń jest specjalistom zajmującym się produkcją i kontrolą jakości...Data dostępności:
Szkoła pod baobabem. Saga część II – audiobook
Barbara Rybałtowska
Napisana ujmującym, ciepłym językiem saga rodzinna, opowiadająca historię matki i córki wobec burzliwych dziejów Polski XX wieku. Uwikłane w historię tworzą wbrew okrucieństwom losu kochającą rodzinę. Pomimo tragicznych zdarzeń, które są ich udziałem patrzą na świat z radością życia, życzliwością i humorem. Od pierwszych stron książki wciągają nas w swój świat. Tom 2 „Szkoła pod baobabem”...Data dostępności:
Data publikacji:
Szkoła zdrowia Michaiła Sowietowa Część 1 – ebook
Michaił Sowietow
Szkoła Zdrowia to seria książek – wykładów Michaiła Sowietowa o zdrowym trybie życia, różnorodnych systemach i naturalnych sposobach uzdrawiania organizmu, a także opracowanych przez autora metodach zwalczania schorzeń i zapobiegania wielu przypadłościom zdrowotnym. W Części 1 Szkoły Zdrowia autor wyjaśnia czym jest zdrowie, omawia grupy produktów, podstawy zdrowego odżywiania, a także rodzaje diet. Autorytet...Data dostępności: