wina
Liczba pozycji: 5
Europa na winnych szlakach – audiobook
Tomasz Prange-Barczyński
Tomek wie o winie wszystko. Pisze o nim tak, jak lubię. Kojarzy je z ludźmi, którzy je tworzą, i miejscem, z którego pochodzi. Jego opowieści sprawiają, że chce się tam być. I że chce się żyć niepośpiesznie i zmysłowo. Marek Kondrat Moja rodzina produkuje wino w Toskanii od pięciuset lat. Ja piję wino od prawie pięćdziesięciu. Nadal nie potrafię mówić o nim z taką wiedzą i pasją, jak Tomasz Prange-Barczyński....Data dostępności:
Data publikacji:
Kłopoty to męska specjalność – audiobook
Charles Bukowski
Esencja prozy Bukowskiego w kilkunastu opowiadaniach, dzięki którym czytelnik zanurzy się w świat „starego świntucha”, któremu potoki wina pomagały nadzwyczaj trzeźwo pokazywać otaczającą rzeczywistość. To świat prostych faktów, fizjologii, seksu i alkoholu, świat przemocy, ale i paradoksalnej wrażliwości. Groteskowa zabawa konwencją, lapidarny styl i celność opisu świadczą o wysokiej randze literackiej...Data dostępności:
Data publikacji:
Głośnik w głowie – audiobook
Aneta Pawłowska-Krać
Co czwarty Polak w jakimś momencie życia miał kłopoty ze zdrowiem psychicznym – wynika z badania dotyczącego kondycji psychicznej mieszkańców Polski. To znaczy, że ponad osiem milionów osób w naszym kraju doświadczało lub doświadcza zaburzeń psychicznych. Ale z powodu słabej dostępności pomocy – i uprzedzeń wobec ludzi chorych – do psychologa lub psychiatry trafiło zaledwie szesnaście procent. ...Data dostępności:
Data publikacji:
Kronos 4/2020. Lukrecjusz – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Kolejny numer kwartalnika „Kronos”, którego tematem jest nieustanne odkrywanie Lukrecjusza, nowej ziemi, nowego nieba oraz epikurejskich i szekspirowskich przyjemności: Leo Strauss, „Uwagi o Lukrecjuszu” Henri Bergson, „Wprowadzenie” do Wyjątków z Lukrecjusza Krzysztof Łapiński, „Przyjemność jako ćwiczenie duchowe. Ascetyczne aspekty epikureizmu” Paweł Milcarek, „Epikureizm i neoepikureizm. Od...Data dostępności:
Data publikacji:
Jedzenie emocjonalne i inne podjadania. Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem – audiobook
Joanna Derda Marta Pawłowska
O jedzeniu emocjonalnym. Jedzenie to konieczność ― bez energii, którą nam daje, nie przeżyjemy. Jest jednak czymś znacznie ważniejszym niż tylko naturalnym sposobem na dostarczenie sobie paliwa. Z jedzenia czerpiemy przyjemność, celebrujemy je i potrafimy się nim delektować. Niestety, bywa ono także niebezpieczne ― usidleni przez marketing, ale też przez własne, utrwalane latami złe nawyki żywieniowe,...Data dostępności:
Data publikacji: