Wpisz kod
Wyszukiwarka
Koszyk jest pusty.

Kapłony i szczeżuje – ebook

CENA NEXTO

Magdalena Kasprzyk-Chevriaux   Jarosław Dumanowski  

14.11.2018

14.11.2018

polski

336

Czarne

9788380497979

Ocena: 5 (1 oceniający) Oceń produkt

  • EPUB
  • MOBI

Opis

Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie – dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest, a co nie jest jedzeniem. Staropolska sztuka kulinarna przez wieki była pod przemożnym wpływem religii: post nie oznaczał tylko jedzenia ryby w piątek, kuchnia koszerna wpływała na zwyczaje żywieniowe chrześcijan, a kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła przez stulecia kształtowały naszą żywieniową wyobraźnię.

Kuchnia polska, którą znamy, to twór stosunkowo nowy. Więc gdy szefowie kuchni prześcigają się w poszukiwaniu czegoś jeszcze bardziej zaskakującego, możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Możemy – „ku pokrzepieniu serc” – przypomnieć sobie oszołamiającą karierę znanego kiedyś w całej Europie „szczupaka po polsku”. Możemy cofnąć się do czasów, gdy „barszcz” oznaczał zupę z barszczu, gdy pasternak albo rzepa nie były tylko słowami ze staroświeckich przysłów, gdy kucharze i smakosze wiedzieli, jak się przyrządza żółtonosy czy sielankę. Do tej, zdawałoby się, przebrzmiałej, a jednak fascynującej wiedzy możemy sięgać także ku pokrzepieniu żołądków.

Kapłony i szczeżuje - ebook

34,11 zł 37,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,74 zł

Cena Klubowicza Nexto Premium?

22,74 zł 37,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,74 zł
i
Ładowanie rekomendacji…

Opinie o produkcie

Ocena: 5 (1 oceniający)

1 - 1 z 1 opinii

  • Ocena:5
    Alek/2022-07-17

    Rozmowa o starej kuchni polskiej nie jest zbiorem przepisów, ale raczej opowieścią o jadłospisie naszych przodków w szerszym kontekście, gospodarczym, obyczajowym religijnym. Jest to również opowieść o tym, że wiele potraw jedzonych przed wiekami nie da się już odtworzyć: pewne rośliny czy zwierzęta już wyginęły. Bardzo ciekawa pozycja o historii naszej kuchni, ale także o historii Polski.

1 - 1 z 1 opinii