Delizia! Wielka historia Włochów i ich jedzenia – ebook
Wszyscy kochają włoskie jedzenie. Ale jak to się stało, że Włosi jedzą tak smacznie? Twórcy reklam wmawiają nam, że odpowiedź znajdziemy na prowincji, wśród toskańskich winnic i gajów oliwnych. Ta nostalgiczna wizja ma jednak mało wspólnego z prawdą. Przez tysiąc lat to w bogatych włoskich miastach skupiało się wszystko, co tworzy dobre jedzenie: składniki, utalentowani kucharze, a także władza.
Włoskie jedzenie to jedzenie miejskie.
W książce Delizia! autor zabiera nas w podróż po smakach włoskich miast. Od gwaru średniowiecznego Mediolanu po pompatyczny Rzym czasów faszyzmu, od ogrodów renesansowej Ferrary po wstrętne uliczki dziewiętnastowiecznego Neapolu. Ukazując bogate miejskie życie, Delizia! dowodzi, że przemoc i intryga, a także kreatywność i smak połączyły się, by stworzyć najpopularniejszą kuchnię świata.
Aż ślinka cieknie… Ta książka to prawdziwa uczta, jak obiad wśród zielonych wzgórz nad jeziorem Como albo kolacja w sardyńskich zatokach.
„Financial Times”
Niczym bardzo elegancki sklep dla kucharzy "Delizia!" pełna jest tajemniczych kulinarnych faktów i gadżetów, anegdot, przepisów i historii.
„Sunday Telegraph”
Błyskotliwa i przyjemna w lekturze. John Dickie dobrze zna się na opowiadaniu historii.
„Corriere Della Sera”
Lektura obowiązkowa dla każdego, kto kocha Włochy i włoskie jedzenie. Niewykluczone, że John Dickie zna Włochy i Włochów lepiej niż oni sami.
Stanley Tucci
John Dickie – profesor italianistyki na University College London. Jest cenionym na świecie specjalistą od historii Włoch, a jego książki zostały przetłumaczone na ponad dwadzieścia języków.
Bądź pierwszą osobą, która doda opinię!