Wyszukiwarka
Koszyk jest pusty.

Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska – ebook

ebooki: Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska – ebook
CENA NEXTO
Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska – ebook
Ten produkt możesz kupić jeszcze taniej – Zobacz

CENA NEXTO

Lidia Przymuszała   Dorota Świtała-Trybek  

29.08.2024

polski

558

Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego

978-83-8332-041-0

  • PDF
Opis

Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska to efekt wieloletniej współpracy obu autorek, reprezentujących różne dyscypliny naukowe. Stanowi rodzaj tematycznego słownika języka i kultury kulinarnej regionu, łącząc tym samym aspekt lingwistyczny i kulturoznawczy. To praca o charakterze interdyscyplinarnym, której zasadniczym celem jest zaprezentowanie bogactwa kulinariów w powiązaniu z tradycją i kulturą regionu. W leksykonie zarchiwizowano słownictwo kulinarne utrwalone w powszechnej świadomości Ślązaków, jak i to odchodzące do językowego lamusa. Trzon bazy źródłowej stanowią materiały zebrane przez autorki podczas badań terenowych prowadzonych w latach 2008-2020, którymi objęto 156 miejscowości (wiejskich, małomiasteczkowych, jak i wielkoprzemysłowych), w obrębie dwóch województw: śląskiego i opolskiego. Opracowanie liczy 974 hasła oraz 40 autorskich zdjęć, będących wzbogaceniem, a zarazem integralną częścią opracowania.

Publikacja jest adresowana nie tylko do badaczy wielu dyscyplin naukowych zajmujących się problematyką dziedzictwa kulturowego, ale także do szerokiego grona odbiorców, w tym do miłośników regionu zainteresowanych tradycjami kulinarnymi.

Cena Klubowicza Nexto Premium?

31,80 zł 53,00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 37,10 zł
i
Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska - ebook
47,70 zł 53,00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 37,10 zł
Ładowanie rekomendacji…
Opinie o produkcie
Ocena:

Bądź pierwszą osobą, która doda opinię!