Wyszukiwarka
Koszyk jest pusty.

Szkodliwe substancje w żywności: Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne – ebook

Przeczytaj fragmentebooki: Szkodliwe substancje w żywności: Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne – ebook
CENA NEXTO
Szkodliwe substancje w żywności: Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne – ebook
Ten produkt możesz kupić jeszcze taniej – Zobacz

CENA NEXTO

Agata Witczak   Zdzisław E. Sikorski  

28.08.2024

polski

304

Wydawnictwo Naukowe PWN

978-83-01-21306-0

  • EPUB
  • MOBI
Opis

Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka.
Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady odżywiania się.
W pracy nad książką uczestniczyło wielu autorów o uznanym autorytecie naukowym z kilku polskich ośrodków. Wskutek ich dobrej współpracy z redaktorami udało się przygotować manuskrypt stosunkowo jednolity stylistycznie i wyrównany pod względem poziomu naukowego i szczegółowości opisu. Nieliczne odstępstwa od zasad sformułowanych przez redaktorów naukowych wynikają m. in. z różnorodności podjętej tematyki, a także różnego podejścia autorów rozdziałów co do potrzeby uszczegółowienia treści.
Książka jest przeznaczona dla studentów różnych uczelni oraz pracowników gospodarki żywnościowej jako autorytatywne, aktualne źródło wiedzy o zagrożeniach wynikających z obecności szkodliwych substancji w żywności. Jej ważnym celem jest pokazanie czytelnikowi tych zagrożeń i sposobów ich minimalizowania.
Z recenzji:
„Autorzy zamieścili oraz przedyskutowali dogłębnie wiele wartościowych i żywotnych zagadnień zaczerpniętych zarówno z literatury specjalistycznej jak i będących efektem ich własnych przemyśleń, a także bogatego doświadczenia naukowo-badawczego. Poprawnie przetworzone owe informacje przyczyniły się do uzyskania przejrzystej i logicznej formy opisu zaprezentowanych w tekście zależności, opatrzonych często trafnym komentarzem.”
Prof. dr hab. Piotr Szefer

Cena Klubowicza Nexto Premium?

62,40 zł 104,00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 72,80 zł
i
Szkodliwe substancje w żywności: Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne - ebook
93,60 zł 104,00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 72,80 zł
Ładowanie rekomendacji…
Opinie o produkcie
Ocena:

Bądź pierwszą osobą, która doda opinię!