kultura
Liczba pozycji: 7
Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna – ebook
Tamara Sztyma Magdalena Maślak
Kultura kulinarna – jedzenie i sposób jego przyrządzania – jest do dziś bardzo istotnym elementem tożsamości żydowskiej: umacnia poczucie przynależenia do wspólnoty, jednocześnie też stanowi o odrębności Żydów. Kuchnia żydowska, kształtowana na przestrzeni tysiącleci w różnych lokalizacjach geograficznych, jest bardzo różnorodna. Publikacja, która towarzyszy wystawie „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”,...Data dostępności:
Dobra Mama – e-wydanie – 3/2024
Data dostępności:
Data publikacji:
Estudios Latinoamericanos. Volumen 36/37 – eprasa
Mariusz Ziółkowski
Articles are published in Spanish, Portuguese, English or French. Estudios Latinoamericanos, wydawane przez Polskie Towarzystwo Studiów Latynoamerykanistycznych, jest najstarszym polskim czasopismem publikującym materiały naukowe związane z szeroko rozumianą historią i kulturą Ameryki Łacińskiej. Ukazuje się od roku 1972. Do roku 1995 wydawane było przez Instytut Historii PAN. Twórcą pisma i...Data dostępności:
Data publikacji:
Kronos 3/2021 Allan Bloom – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Kolejny numer kwartalnika „Kronos”, który poświęcony jest paidei, filozofii wychowania oraz współczesnej dewastacji Uniwersytetu: • John Stuart Mill, O edukacji • Friedrich Nietzsche, Pforta • Werner Jaeger, Filozofia platońska jako paideia • Gerard van der Leeuw, Kryzys uniwersytetu • Allan Bloom, Handel i „kultura” • Allan Bloom, Kryzys kształcenia ogólnego • Allan Bloom, Standardy...Data dostępności:
Data publikacji:
Dzikie Życie – e-wydania – 9/2024
Dzikie Życie - jedyne pismo w Polsce, w którym problemy niszczenia przyrody zajmują priorytetowe miejsce. Na łamach „Dzikiego Życia” poruszane są najbardziej kontrowersyjne tematy dotyczące dewastacji naturalnych, nieprzekształconych obszarów przyrodniczych. Nie rezygnujemy z podejmowania „niewygodnych” tematów i kwestii dotyczących niszczenia Przyrody. Pismo niezależne, nie...Data dostępności:
Data publikacji:
Sztuka Kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Historia, tradycje, przepisy – ebook
Jolanta Mikołajczyk
KSIĄŻKA ZAWIERA KOLOROWE FOTOGRAFIE Jak upiec domowe lawasze, samodzielnie zrobić hummus, przyrządzić pasztet z daktyli i co jest najważniejsze przy robieniu sałatki tabbouleh ? Emirackie przepisy, czerpiące zarówno z rodzimej kuchni, jak i zwyczajów kulinarnych mieszkających w ZEA imigrantów, pozwolą ci przygotować zdrowy posiłek na co dzień, umilić sobie czas oryginalnym deserem lub zaskoczyć gości...Data dostępności:
Data publikacji:
Sekrety włoskiej kuchni. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu? – ebook
Elena Kostioukovitch
Biblia italofilów, o patrzona przedmową Umberta Eco. Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia. Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni - od Alp po Sycylię - ich historię, potrawy,...Data dostępności:
Data publikacji: