archiwalnych
Liczba pozycji: 5
Teatr Tragiczny – ebook
Bogdan Nowak
W książce, którą oddajemy do rąk czytelników, znalazły się scenariusze spektakli przygotowywanych dla zamojskiego Teatru Tragicznego Piątej Strony Świata. Zamieszczono tutaj także kilka archiwalnych artykułów opisujących działalność grupy oraz m.in. fotografie Katarzyny Pomian. Teatr Tragiczny dzisiaj (w 2017 r.) nie funkcjonuje. Może ktoś jednak sięgnie po trochę zapomniane scenariusze tego zespołu...Data dostępności:
Data publikacji:
Bieszczady w PRL-u. Wybrane reportaże – audiobook
Krzysztof Potaczała
Zbiór najciekawszych reportaży pochodzących ze wszystkich trzech części popularnej serii „Bieszczady w PRL-u” autorstwa Krzysztofa Potaczały. Niezwykle interesujące historie przedstawiane przez autora zabierają słuchacza w świat bieszczadzkiej codzienności wśród niejednokrotnie trudnych komunistycznych realiów PRL-u. Autor, korzystając z mało znanych dotychczas źródeł, archiwalnych dokumentów,...Data dostępności:
Data publikacji:
Źle urodzone – ebook
Filip Springer
Dworce w Warszawie i Katowicach, poznański Okrąglak, Obserwatorium Meteorologiczne na Śnieżce, warszawski Pawilon Chemii i Supersam, wreszcie głośne ostatnio Emilia i Cracovia. Zdaniem jednych – budynki zasługujące na podziw i uznanie, zdaniem innych – ohydne komunistyczne baraki, które należy zrównać z ziemią. Dlaczego budzą takie kontrowersje? Jakie były okoliczności ich powstania i dlaczego niektórych...Data dostępności:
Data publikacji:
Golgota Narodów – audiobook
Jerzy Gajdziński
„Golgota Narodów” to niezwykle poruszająca opowieść świadka o niewolniczej pracy w sowieckich łagrach i ucieczce z Workuty. W maju 1940 roku 15-letni Jerzy Gajdziński usiłował dostać się spod okupacji ZSRR do Francji, do polskiego wojska. Aresztowany na granicy z Rumunią przez NKWD, przez 7 lat był więziony i zmuszany do niewolniczej pracy w łagrach po obu stronach Uralu. Jego gehennę zakończyła rzecz...Data dostępności:
Data publikacji:
Kulinarny Lublin. Gastronomia w PRL-u – ebook
Krzysztof Załuski
Rzut oka na lubelską gastronomię w okresie PRL-u, czyli od okresu tuż po wojnie do lat 80-tych XX wieku. Autor przedstawia w tej książce wiele ciekawych informacji i anegdot, a także unikalnych dokumentów dotyczących tej tematyki. Dla młodszych czytelników, nie pamiętających tamtych czasów, będzie to ciekawa lekcja historii i okazja do pogłębienia wiedzy o, modnych ostatnio, czasach PRL-u. Dla starszych...Data dostępności:
Data publikacji: