artemis
- Zbiór najśmieszniejszych i najciekawszych, charakterystycznych dla Francuzów dowcipów z ostatniej dekady. Zobacz z czego śmieją się nad Sekwaną i śmiej się razem z nimi.
Data dostępności:
Data publikacji:
- Czy można z Maryśką z akademika? Co chce robić baba u architekta? Dlaczego króliki robią to po cichu? Jeszcze więcej, jeszcze śmieszniej, jeszcze bardziej „niepoprawnie” w temacie tak przez wszystkich lubianym. Kolejna, nowa „porcja” najlepszych dowcipów erotycznych . Ponieważ tak jak i Ty kochamy się śmiać, a dowcip im bardziej bezpośredni tym bardziej śmieszy, zebraliśmy...
Data dostępności:
Data publikacji:
- " Piotr Czerwiński. Agnieszka Drotkiewicz. Mariusz Sieniewicz. Joanna Bator. Daniel Odija. Jarosław Naliwajko. I w końcu dinozaur w tym towarzystwie, Edward Stachura. Różne są imiona buntu w młodej prozie polskiej, różnymi został opatrzony etykietami. Można mniemać, że zróżnicowane odmiany buntu i buntownika przywołują jakieś marzenia i rozczarowania samych autorów. Poddają też różne odpowiedzi...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Mamy do zaoferowania Państwu książkę, która oparta jest na faktach bezpośrednio związanych z pewnym okresem życia autora. Historia przelana na papier, opowiada o życiu młodego człowieka mającego rodzinę, dzieci, wielkie wizje na przyszłość. Pewne zdarzenie spowodowało nagłą zmianę jego planów życiowych, nieoczekiwaną walkę o życie.
Data dostępności:
Data publikacji:
- Fascynacja ciastami trwa od niepamiętnych czasów. Początek ich powodzenia przypada na chwilę, w której człowiek skosztował miodu. Ciasta stanowią nieodłączny element tradycyjnych świąt, uroczystości rodzinnych i innych okazji. Wiele gospodyń nie wyobraża sobie życia bez własnych wypieków, takich jak biszkopt, ciasto drożdżowe, sernik czy szarlotka. Mniej doświadczonym gospodyniom postaramy się przybliżyć...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Warzywa to rośliny zielne, które służą człowiekowi za pokarm w postaci naturalnej, bez konieczności technologicznego przerobu, co też stanowi ich ogromną zaletę. Mogą one być spożywane w całości lub tylko częściowo np. nasiona, kwiatostany, owoce, pędy, liście, korzenie. Można je zjadać na surowo, ugotowane, usmażone lub upieczone. Mogą być używane jako podstawowy produkt domowych przetworów, ważny...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Oddajemy w Państwa ręce książkę, która pozwoli Wam zgłębić tajniki gry w karty. W książce w sposób prosty i czytelny przedstawiamy ogólne informacje o kartach oraz zasady popularnych gier karcianych. Mamy nadzieję że dzięki tej książce znajdą Państwo odpowiednią grę dla Siebie i przyjaciół.
Data dostępności:
Data publikacji:
- Witaminy podobnie jak minerały mimo niewielkiego, czasem wręcz śladowego udziału w diecie są czynnikami bezspornie niezbędnymi dla zdrowia człowieka, a złożone preparaty wielowitaminowe są cenną grupą leków zarówno w terapii, jak i profilaktyce wielu chorób. W drugiej części niniejszego opracowania zestawiono informacje o witaminach rozpuszczalnych w wodzie, makro i mikroelementach, a także substancjach...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jedzenie pełni ogromnie ważną rolę w życiu Francuzów. Jakość potraw ma swoje źródło w niespotykanej dbałości o surowiec. Prawdziwy kuchmistrz, choćby ten domowy, nie szuka mięsa czy warzyw w supermarkecie, jeśli tylko może, kupi je na pobliskim bazarku lub u znanego, pewnego sprzedawcy. Następny warunek to absolutna świeżość produktów. Jest to bardzo waż· ne, bowiem większość warzyw i dodatków...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Kulinarna sztuka węgierska należy do bardziej znanych i charakterystycznych w Europie. Świat odkrył kuchnię węgierską w 1878 roku, podczas międzynarodowej wystawy w Paryżu, gdzie budapeszteńscy kucharze zaprezentowali prawdziwe sensacje kulinarne. Na szczególną uwagę w tej kuchni zasługują papryka, cebula i czosnek. Na Węgrzech można znaleźć chyba wszystkie odmiany papryki stosowanej w olbrzymiej ilości...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce poznacie Państwo przepisy na dania mięsne przygotowane z cielęciny,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Zioła i ich właściwości lecznicze od dawien dawna były ośrodkiem zainteresowania ludzi. Praktyczne wykorzystanie wiedzy o roślinach leczniczych, jest sposobem leczenia, które może zastąpić lub wspomóc medycynę konwencjonalną. Książka ta jest praktycznym informatorem o leczniczych właściwościach ziół i sposobach ich przyrządzania, ułatwiając czytelnikom wiedzę o zastosowaniu ziół w poszczególnych dolegliwościach....
Data dostępności:
Data publikacji:
- Książka zawiera 250 przepisów na zupy i drugie dania obiadowe. Różnorodność jest ogromna - od tradycyjnego rosołu czy ogórkowej, po wykwintne zupy z kuchni francuskiej, albo przecierane kremy. Na drugie danie serwujemy zarówno kotlet mielony jak i roladki mięsne z pistacjami - czyli coś i dla tradycjonalistów, i dla poszukujących nowych, zaskakujących zestawień smakowych. Dodatkowo na końcu alfabetyczny...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Serdecznie polecamy Państwu tę książkę, ponieważ zawiera ona aż trzydzieści przepisów na doskonałe sałatki. Każda z proponowanych sałatek stanowi pełnowartościowy posiłek zawierający nie tylko warzywa i owoce, ale również węglowodany pod postacią makaronu, kaszy czy ryżu i białka znajdujące się w chudych wędlinach, mięsie, owocach morza i serach. Wszystkie sałatki są wspaniałymi kompozycjami, które...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Położenie geograficzne Grecji, Włoch, Hiszpanii i południowej Francji w rejonie Morza Śródziemnego, w ciepłym i wilgotnym klimacie, w znaczący sposób wpłynęło na nawyki żywieniowe mieszkańców tych krajów i to - jak wykazały badania naukowe - z dobrym dla ich zdrowia skutkiem. Średnia długość życia jest w tych okolicach najdłuższa w Europie. Co najdziwniejsze - dieta śródziemnomorska nie jest wcale...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Śniadanie - w pośpiechu lub wcale. Obiad - ech, taki domowy, smaczny to od święta (jak zaprosi mama, babcia lub dobra teściowa...), a na co dzień coś na szybko, od frytek i tostów do chińszczyzny w styropianie. Natomiast kolacja - to jest to! Zwykle mamy wieczorem już czas, zwykle dość już późnym wieczorem; jemy dużo, ale też niekoniecznie zdrowo! No i raczej też ciągle to samo, niestety... Książka...
Data dostępności:
Data publikacji:
- W prezentowanej książce nie znajdą Państwo prastarych przepisów na „frykasy” ciągle jeszcze serwowane w niektórych regionach Meksyku - wymienić tu choćby można chapulines (świerszcze ze stanu Oxaca), escamole (jajeczka mrówek) i huitlacoche (grzyby pasożytujące na kukurydzy). Nawet jeśli takie dania mogłyby być ciekawym doświadczeniem kulinarnym, to już z dostępnością składników - troszkę...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Książka Kwiaty w ogrodzie i na balkonie , jest kolejną częścią serii Ogrodnictwo dla Amatorów . Znajdziemy w niej opisy wraz z wymaganiami m.in. kwiatów jadnorocznych, dwuletnich, wieloletnich, oraz krzewów ozdobnych. Kalendarium kwiatowe kończące pozycję pozwala na usystematyzowanie oraz efektywne rozplanowanie pracy. Informacje zawarte w książce pomagają nam w skomponowaniu wymarzonego ogrodu lub...
Data dostępności:
Data publikacji:
- W ogrodzie lub na działce spędzamy wiele wolnego czasu, nie tylko pracując i pielęgnując uprawy, ale także wypoczywając. Oprócz aspektów typowo użytkowych bardzo istotne znaczenie ma jak najbardziej efektowny jej wygląd, co każdy właściciel ogrodu lub działki stawia sobie za punkt honoru. Jednym ze sposobów na osiągnięcia tego celu jest wprowadzenie ozdobnych drzew oraz krzewów iglastych, tzw. iglaków,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Sięgająca czasów biblijnych kuchnia żydowska jest jedną z najstarszych kuchni świata. Jest ona tajemnicza, obwarowana surowym prawem religijnym, przygotowywana według znanych od stuleci przepisów i zwyczajów bogatych w symbole. Sprawia wrażenie kuchni dla wtajemniczonych, dostępnej tylko nielicznym i wybranym. Mamy nadzieję, że książka ta będzie niezapomnianą podróżą w głąb tradycji i niezwykłej historii...
Data dostępności:
Data publikacji: