bialy
Liczba pozycji: 4
Koncepcje demokracji agonistycznej – ebook
Filip Biały
Słowo „agonizm” nieczęsto pojawia się w języku potocznym. Przywołuje ono na myśl inne, bliskoznaczne określenie – „agonia”. Czy zatem koncepcje demokracji agonistycznej opisują demokrację w stanie agonii? I tak, i nie. Słowo „agonia” jest powszechnie zrównywane znaczeniowo ze słowem „śmierć”, ewentualnie „umieranie”. Tymczasem kryje ono o wiele bogatsze znaczenia. „Agonia” to stan walki żyjącego organizmu...Data dostępności:
Brudna praca w zawodach medycznych. Konteksty interakcji pacjent-personel medyczny w procesie leczenia – ebook
Michał Lesiak
W publikacji dokonano analizy interakcji pomiędzy pacjentami i personelem medycznym, ze szczególnym uwzględnieniem obciążeń (społecznych, interakcyjnych, moralnych, fizycznych), które wiążą się z pracą lekarzy, pielęgniarek i ratowników medycznych. Wykorzystując koncepcję Everetta Hughesa – dirty work (brudnej pracy), starano się pokazać trud związany z wykonywaniem zawodu medycznego. Tekst...Data dostępności:
Data publikacji:
Wegańska kuchnia na co dzień – ebook
Richa Hingle
Richa Hingle, autorka bestsellerowej Wegańskiej kuchni indyjskiej, wraca z kolejną odsłoną kuchni wegańskiej, tym razem w wydaniu międzynarodowym. Znajdziemy tu nie tylko przepisy na przesycone smakami i aromatami wspaniałe sosy, lecz także inspirujące pomysły na pełnowartościowe posiłki. Potrawy przedstawione w tej książce charakteryzują się pełnią smaku, łatwością wykonania oraz możliwością przygotowania...Data dostępności:
Bursztyn i żyto Bałtycka podróż kulinarna: Estonia, Łotwa, Litwa – ebook
Zuza Zak
W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy – Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturową GŁÓWNE ZALETY • Oryginalne przepisy oparte na doświadczeniach kulinarnych autorki i jej kontaktach osobistych • Apetyt na specjały kuchni regionalnej z niedawno spopularyzowanych miejsc turystycznych • Trzy bałtyckie stolice, Tallin (Estonia), Wilno (Litwa)...Data dostępności: