chemia o
Liczba pozycji: 17
Współrzędne wewnętrzne i kartezjańskie w tworzeniu i edycji grafiki molekularnej – ebook
Wojciech Szczepankiewicz
Książka przeznaczona głównie dla studentów wydziałów szkół wyższych o profilu chemicznym, biotechnologicznym lub pokrewnym, którzy pragną pogłębić swoją wiedzę i umiejętności praktyczne z zakresu zastosowania grafiki molekularnej do obliczeń kwantowo-chemicznych oraz w procedurach dopasowania molekularnego biocząsteczek.Data dostępności:
Data publikacji:
Elektrochemia cieczowych granic fazowych – ebook
Zbigniew Koczorowski Zbigniew A. Figaszewski Aneta D. Petelska
Pierwsza w Polsce i jedna z pierwszych na świecie monografia dotycząca elektrochemii granic fazowych między niemieszającymi się roztworami elektrolitów. Bogato zilustrowana i posługująca się jasnym, przystępnym językiem książka ta może służyć jako podręcznik dla studentów wyższych lat takich kierunków, jak chemia, inżynieria materiałowa, fizyka i biologia. Może być także cenną pomocą na studiach doktoranckich...Data dostępności:
Data publikacji:
Chemia w pożywieniu. – ebook
Hans-Ulrich Grimm
Starasz się zdrowo odżywiać. Czytasz etykiety i skład produktów? Czy jednak wiesz co oznaczają wszystkie E-? Czym jest skrobia modyfikowana? Co to jest maltodekstryna i czy szkodzi? Autor ujawnia szokującą prawdę o chemii w jedzeniu oraz skutkach nadmiernego spożywania barwników spożywczych, sztucznych dodatków i polepszaczy smaku. Chemia w w diecie zwiększa ryzyko nowotworów, sprzyja też powstawaniu...Data dostępności:
Data publikacji:
Wstęp do chemii supramolekularnej – ebook
Helena Dodziuk
Chemia supramolekularna to nowa, dynamicznie rozwijająca się dziedzina, usytuowana pomiędzy chemią, biochemią, fizyką i technologią. Jej perspektywy są bardzo obiecujące. Umożliwia projektowanie systemów supramolekularnych o własnościach ściśle dostosowanych do potrzeb. Dzięki temu przemysłowa synteza chemiczna stanie się bezpieczniejsza i bardziej przyjazna dla środowiska, nastąpi dalsza miniaturyzacja...Data dostępności:
Data publikacji:
Właściwości fizykochemiczne i biologiczne wybranych biopierwiastków – ebook
Włodzimierz Opoka Bożena Muszyńska Anita Rutkowska Małgorzata Schlegel-Zawadzka Małgorzata Płonka
Autorzy oddając w ręce Czytelników opracowanie „Właściwości fizykochemiczne i biologiczne wybranych biopierwiastków” podali istotne informacje o wybranych pierwiastkach koncentrując się na ich roli w organizmach żywych, a szczególnie w organizmie człowieka. Pierwiastki zostały omówione według kolejności występowania w Układzie Okresowym Pierwiastków tj. bloku s, bloku p i bloku d. Podano właściwości...Data dostępności:
Data publikacji:
Zakłamane jedzenie – ebook
Hanna Stolińska
Czy wiesz, że soja to bardzo zdrowy produkt i powinniśmy ją jeść częściej? Czy wiesz, że modny obecnie olej kokosowy jest prawie pozbawiony witamin i składników mineralnych? Czy wiesz, że dieta bezglutenowa może zredukować twoją dobrą florę bakteryjną? Jeśli starannie dobierasz produkty spożywcze i interesujesz się dietami, to na pewno zależy ci na zdrowym odżywianiu. A co, jeśli okaże się, że...Data dostępności:
Data publikacji:
Żyj bez toksyn. Jak pozbyć się szkodliwych substancji ze swojej codzienności – ebook
Aleksandra Olsson Aleksandra Rutkowska
Czy wiesz, że chemia, której używasz podczas ścierania kurzu, drażni twoją skórę i układ oddechowy? Pojemniki, w których zamawiasz jedzenie, i te, w których je przechowujesz, wydzielają szkodliwe substancje, przenikające do twojego organizmu? A kosmetyki, płyny do płukania tkanin i odświeżacze powietrza wpływają na twoje samopoczucie i jakość snu? Dr nauk medycznych, biotechnolog Aleksandra Rutkowska...Data dostępności:
Data publikacji:
Nie jedz tego! Szkodliwe składniki „zdrowego” jedzenia – ebook
Hans-Ulrich Grimm
Jogurty bio, płatki z witaminami, słodycze ze słodzikiem zamiast cukru. Te z pozoru wydawałoby się zdrowe produkty w rzeczywistości zawierają substancje, które wywołują stany zapalne, przyczyniają się do otyłości, cukrzycy typu 2, miażdżycy i nowotworów. W tej książce, Autor bestsellera „Chemia w pożywieniu”, ujawnia, że produkty powszechnie uważane za zdrowe, jak margaryna z fitosterolami czy jogurty...Data dostępności:
Data publikacji:
Biologia, czyli sens życia – ebook
Jerzy Dzik
Zwięzłe wprowadzenie do najnowszej wiedzy o świecie istot żywych, uwypuklające powiązania biologii z fizyką, chemią, geologią i szeroko pojętą humanistyką. Autor, odpowiadając na fundamentalne pytania dzisiejszej nauki, opisuje zjawisko życia na coraz wyższych poziomach organizacji: od powstawania najwcześniejszych form życia biologicznego, przez budowę i działanie komórek, rozwój, anatomię i funkcjonowanie...Data dostępności:
Data publikacji:
Terapeutyczne aspekty filozofii Sokratesa i Epikura – ebook
Urszula Wolska
Człowiekowi współczesnemu trudno znaleźć punkt oparcia. Żyje w świecie, który odbiera jako ciągle zmieniający się. Nie może jednak zidentyfikować kierunku tych zmian, nie wie, gdzie i do czego one prowadzą. Każdy dzień bywa dla niego niespodzianką, równie nieoczekiwaną, co niechcianą. Bez jego udziału, jego sukces może przerodzić się w klęskę. Za każdym rogiem spodziewa się nieszczęścia: utraty pracy,...Data dostępności:
Data publikacji: