chemicznych
Liczba pozycji: 7
Domowe kiszonki, które leczą – ebook
Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska Ewa Sypnik-Pogorzelska
Kiszonki - leczą, odżywiają, smakują. Wraz z modą na zdrowie przyszła moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe - to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności - naturalny,...Data dostępności:
Data publikacji:
Zioła na odporność – ebook
Monika Fijołek
Jak w naturalny sposób zapobiegać infekcjom? Co zrobić, żeby ochronić dzieci przed przeziębieniami i uniknąć częstych wizyt u lekarza? Czy można wzmocnić organizm, unikając chemicznych preparatów z apteki? Wszyscy przez cały rok chcemy się cieszyć dobrym zdrowiem: unikać zatkanego nosa, bólu głowy, drażniącego kichania i ogólnego osłabienia. Doktor Monika Fijołek , naukowiec a zarazem pasjonatka...Data dostępności:
Data publikacji:
Przetwarzanie i analiza obrazów w systemach przemysłowych. Wybrane zastosowania – ebook
Dominik Sankowski Wolodymyr Mosorov Krzysztof Strzecha
Komputerowe systemy wizyjne znajdują liczne zastosowania w zakresie: rozpoznawania zdjęć lotniczych i satelitarnych terenu dla celów rejestracji zmian w kartografii i meteorologii, badań przesiewowych zdjęć rentgenowskich i innych w medycynie, analizy obrazów mikroskopowych dla wykrycia obecności pewnych faz, systemy bioidentyfikacji na podstawie obrazu odcisków palców, tęczówki oka i innych cech biometrycznych, kontroli...Data dostępności:
Farmagedon – ebook
Philip Lymbery Isabell Oakeshott
Za wszystkim, co jemy, kryje się jakaś historia. Właśnie teraz gdzieś na świecie zabitych zostaje 4 tysiące zwierząt. W ciągu ostatnich dziesięcioleci zwierzęta hodowlane znikały z naszych łąk i pastwisk, bo rozrastający się przemysł hodowlany zamknął je w klatkach i boksach. Rocznie pochłania on dziesiątki miliardów niewinnych istot hodowanych na mięso, mleko i jaja, które codziennie zjadamy. ...Data dostępności:
Data publikacji:
Przekrój przez wszechświat – ebook
Łukasz Lamża
Jak wygląda świat z perspektywy mrówki, pojedynczego atomu albo galaktyki? Czy życie mgławicy przypomina życie kontynentu, to zaś życie cząsteczki białka? A może obserwowalny Wszechświat jest tylko maleńkim pyłkiem, a w każdym atomie kryją się nieskończone kosmosy tętniące życiem? Bogato ilustrowana książka prowadzi Czytelnika krok po kroku poprzez skale przestrzenne Wszechświata: od najpotężniejszych...Data dostępności:
Data publikacji:
Innowacje w polskiej nauce w obszarze matematyki i informatyki – ebook
Piotr Klejment Alicja Kosmala Natalia Foltyn Wojciech Dębski Edyta Makuch Agnieszka Wróblewska Jacek Wawrzostek Szymon Ignaciuk Artur Machura Wiesława Gryncewicz Maja Leszczyńska Karol Miądlicki Mirosław Pajor Witold Bartnik Małgorzata Ćwil Grzegorz Olczyk Jakub Trojanowski Michał Folwarczny Piotr Hrebieniuk Remigiusz Szczepanowski Nowicki Marek Piotr Bała Tomasz Boczar
Matematyka jest królową nauk, to hasło jeszcze nigdy nie było tak prawdziwe jak dziś, gdy rozważania matematyczne są podstawą funkcjonowania systemów na całym świecie. Rozwój technologii, w szczególności przystępność mocy obliczeniowej w urządzeniach mobilnych oraz globalna sieć dostępu do zasobów daje możliwości kreowania nowej rzeczywistości. W połączeniu z matematyką wpływa realnie na otaczający...Data dostępności:
Niebezpieczna idea C.S. Lewisa. Filozoficzna obrona argumentu z rozumu – ebook
Victor Reppert
Kogo powinno się uważać za autora najbardziej niebezpiecznej idei – Karola Darwina czy C.S. Lewisa? Zdaniem darwinistów teoria ewolucji pozwoliła wyjaśnić istnienie naszego świata i wszystkich jego zjawisk jako efekt niekierowanego, niecelowego systemu oddziaływań fizycznych i chemicznych. Ale czy samo racjonalne wnioskowanie, którym posługują się naukowcy, można rzeczywiście wyjaśnić w kategoriach...Data dostępności: