chleba
Liczba pozycji: 9
Wokół chleba. Historia. Ciekawostki – ebook
Andrzej Kozioł
Codziennie pojawia się na naszych stołach i w naszych modlitwach, a jeszcze niedawno stanowił sacrum, świętość. Otaczano go najwyższym szacunkiem, jego powstawaniu towarzyszyła religijna i magiczna obrzędowość. Chleb – zanim ze zbożowych bryjowatych potraw stał się produktem przemysłowym - przeszedł długą drogę. Równie długą jak droga od wrzucanego w ziemię ziarna do pulchnych, cudownie pachnących...Data dostępności:
Chleb nasz powszedni: Praktyczne przepisy wyrabiania dobrego chleba zdrowotnego bez drożdży i bez kwasu dla osób zdrowych i chorych – ebook
anonim
„Chleb nasz powszedni. Praktyczne przepisy wyrabiania dobrego chleba zdrowotnego bez drożdży i bez kwasu dla osób zdrowych i chorych” to zbiór praktycznych, przedwojennych przepisów wyrabiania chleba zdrowotnego (bez drożdży i bez kwasu) domowym sposobem.Data dostępności:
Polski chleb i polscy piekarze – ebook
Władysław Krajewski
Publikacja pt. „Polski chleb i polscy piekarze” ma — według zamysłu autora — charakter „czytadła”. Jest zbiorem informacji pochodzących z różnych źródeł o polskim chlebie i jego rodzajach, polskich piekarzach i piekarniach, świętach i targach chleba, fundacjach i muzeach chleba, miejscu chleba w życiu społecznym, naszym języku i literaturze, a także o polskim chlebie za granicą; na końcu znajdują się...Data dostępności:
Data publikacji:
Jak upiec chleb – ebook
Gabriela Jasińska
Jak upiec chleb, 20 przepisów, poradnik — to książka idealna zarówno dla osób, które dopiero chcą rozpocząć swoją przygodę z pieczeniem chleba, ale także, jak i dla osób, które mają pewne doświadczenie w tej kwestii. Poradnik ten zawiera dużo, cennych wskazówek zdecydowanie ułatwiających pieczenie chleba oraz 20 gotowych przepisów. Znajdują się tu przepisy z wykorzystaniem drożdży świeżych, suszonych,...Data dostępności:
Data publikacji:
Tysia Gotuje – ebook
Justyna Ratajczak
Tysia gotuje. I to jak! Prosto, smacznie i kolorowo. A przede wszystkim rodzinnie. Popularna blogerka kulinarna Justyna Ratajczak wyznaje zasadę, że przepisy muszą być zarówno szybkie w przygotowaniu, jak i wartościowe. Znajdziesz w nich łatwo dostępne składniki, sezonowe produkty oraz dużo owoców i warzyw. Sałatka z grillowaną cukinią, kotlety z kalafiora? Tradycyjne dania zrobisz z twistem, w lżejszym,...Data dostępności:
Data publikacji:
Nowela szachowa – audiobook
Stefan Zweig
Doktor B., austriacki prawnik, po aneksji Austrii przez Hitlera jest prześladowany przez Gestapo i uwięziony na długie miesiące w samotnej celi. Przed załamaniem psychicznym ratuje go gra w szachy, której uczy się z przypadkowo zdobytego podręcznika (a właściwie zbioru partii). Gra sam ze sobą początkowo na zaimprowizowanej szachownicy ulepionymi z chleba bierkami, a potem „na ślepo” w pamięci. Szachy...Data dostępności:
Data publikacji:
Smakowitości: Domowa Sezonowa Kuchnia Wegańska – ebook
Emilia Konkol-Pastuszak Ida Kulawik
Smakowitości to zbiór 100 roślinnych przepisów domowej kuchni w duchu slow, celebrującej posiłki oparte na produktach sezonowych. Tradycyjna, sentymentalna kuchnia radości, szczęścia, beztroski i biesiadowania – tak w skrócie można opisać zawartość książki, którą trzymasz w dłoniach. Przepisy zostały podzielone na cztery pory roku, których atmosferę oddają malownicze, artystyczne zdjęcia. Fotografka...Data dostępności:
Pensjonat Sosnówka – audiobook
Maria Ulatowska
Dalsze losy bohaterów „Sosnowego dziedzictwa”. Okazuje się, że można być szczęśliwym, gdy tylko pomoże się trochę losowi. Albo… kiedy los nam pomoże! W wyremontowanym dworku na Kujawach Anna Towiańska, młoda „dziedziczka z Sosnówki”, urządza przytulny pensjonat. Zakochana w tym miejscu, jego klimacie i w tutejszych ludziach, zdobywa nowych przyjaciół i… traci serce. Czy prowadzenie pensjonatu okaże...Data dostępności:
Data publikacji:
Stambuł. Gdzie Europa spotyka Azję – ebook
Kai Strittmatter
Azja i Europa – tę parę wymyślili Grecy. Po tej i tamtej stronie Morza Egejskiego. Sami zaś osiedli na obu lądach, nie troszcząc się zbytnio o dzielące je różnice, w każdym razie dopóki Persowie siedzieli cicho. Splunąć z jednego kontynentu na drugi najwygodniej było w miejscu, które Grecy nazywali Bosforem, a które do dziś zapiera dech podróżnych nieprzygotowanych na jego widok. „Jednym kluczem otwiera...Data dostępności:
Data publikacji: