dietetyczne
Filtruj po kategorii
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie
Liczba pozycji: 26
- O oczy powinniśmy dbać od najmłodszych lat, ponieważ chcemy, aby służyły nam jak najlepiej przez całe życie. Oprócz innych działań (np. doboru odpowiednich okularów, jeśli jest taka potrzeba) dużą rolę we wspieraniu narządu wzroku odgrywa zdrowa dieta, bogata w składniki odżywcze, pozytywnie wpływająca na oczy. Taka dieta jest ważna dla wszystkich w profilaktyce chorób narządu wzroku. Poradnik z dietą...
Data dostępności:
- Sposób odżywiania kobiet w ciąży to jeden z najważniejszych czynników wpływających na jej przebieg, rozwój wewnątrzmaciczny i wzrastanie dziecka oraz jego dobrostan, zarówno w okresie dzieciństwa, jak i w życiu dorosłym. Odpowiada on również za stan zdrowia matki oraz jej funkcjonowanie po porodzie.
Data dostępności:
- Terminem „nieswoiste choroby zapalne jelit” określamy grupę chorób, których etiologia do tej pory nie została w pełni poznana. Należą do niej przede wszystkim wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego–Crohna. Do licznych czynników środowiskowych wpływających na występowanie i przebieg nieswoistych zapaleń jelit należą: palenie papierosów, wysoko przetworzona dieta, infekcje bakteryjne,...
Data dostępności:
- Dieta w chorobach nerek przed dializą to przewodnik i poradnik, który w oparciu o najnowsze wytyczne dietetyczne opracowane na podstawie aktualnych źródeł naukowych, pozwoli zaplanować plan żywieniowy dopasowany do stopnia zdiagnozowanej choroby. Publikacja przedstawia zalecenia dietetyczne, pozwalające kontrolować spożycie składników odżywczych, mogące wpływać na funkcjonowanie nerek. Zawiera jasne...
Data dostępności:
- Projekt -stop kamicy moczowej To pierwszy naukowo opracowany program, gdzie zostały wykorzystane własne wieloletnie badania wpływu interwencji dietetycznej na stan poprawy pacjentów chorych na kamicę nerkową. Opracowanie wskazuje, iż odpowiednie podejście dietetyczne może być skutecznym narzędziem w profilaktyce i leczeniu kamicy nerkowej. To krok po kroku program „wszystko w jednym”, który zapewnia...
Data dostępności:
Data publikacji:
- "W poradniku omówiono ogólne zasady zdrowego odżywiania i wartości odżywcze poszczególnych składników pokarmowych, a także kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych u najmłodszych i żywienie dzieci w różnych stanach chorobowych. Opisano też szczególne zagadnienia, np. diety wegetariańskie w jadłospisie dziecięcym. Zamieszczone w książce proste przepisy kulinarne pozwolą przyrządzić zdrowe i urozmaicone...
Data dostępności:
- Najczęstszą przyczyną zaparć są: stres, nieprawidłowe odżywianie i nieregularny tryb życia. Nadużywanie środków przeczyszczających może spowodować poważne powikłania zdrowotne, natomiast odpowiednia dieta i zmiana trybu życia, o czym piszą autorzy, przyniosą oczekiwane efekty. Przykładowe jadłospisy oraz wskazówki dietetyczne pomogą w zwalczaniu tej dolegliwości. Książka zawiera również informacje...
Data dostępności:
- Tradycyjna medycyna polecała leśne czarne jagody na dobry wzrok, teraz nie musimy po jagody chodzić do lasu. Uprawiamy na plantacjach borówkę amerykańską i aronię czarnoowocową. Aronia melanocarpa to polski czarny skarb – superowoc, o najwyższej zawartości antocyjanów i innych związków polifenolowych o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Ekstrakt antocyjanów aroniowych oraz karotenoidy luteina...
Data dostępności:
- Pierwsza publikacja na polskim rynku wydawniczym dotycząca encefalopatii wątrobowej, niewątpliwie oczekiwana przez wielu lekarzy, została przygotowana przez interdyscyplinarny zespół specjalistów. Encefalopatia wątrobowa to złożony problem zdrowotny towarzyszący często zaawansowanym chorobom wątroby, wymagający odpowiedniej wiedzy medycznej do rozpoznania oraz skutecznej terapii. Problem interdyscyplinarny,...
Data dostępności:
- Książka w przystępny sposób omawia, jak zmniejszyć zagrożenie udarem, jak rozpoznać zwiastuny choroby, a wreszcie - jak za pomocą rehabilitacji wrócić do sprawności, jeśli do udaru już doszło. Porady są przeznaczone zarówno dla pacjenta, jak i dla jego najbliższych, ponieważ mogą oni odegrać istotną rolę w procesie terapeutycznym. Publikacja zawiera również wskazówki dietetyczne oraz specjalnie przygotowane...
Data dostępności:
- Podstawowe znaczenie w stwardnieniu rozsianym ma leczenie farmakologiczne, ale według najnowszych badań dużą rolę wspomagającą może odegrać także prawidłowy sposób żywienia. Uważa się go nawet za element leczenia SM. Autorka opisuje, jak w praktyce zmniejszyć spożycie niekorzystnych w SM składników pokarmowych, a jak zwiększyć podaż korzystnych. Wskazuje, co jest kluczem do skomponowania diety, w której...
Data dostępności:
- Ten oto niewielki poradnik zawierający najistotniejsze zalecenia i wskazówki dietetyczne dla osób leczonych onkologicznie (z uwzględnieniem leczenia chirurgicznego, chemio- i radioterapii). Znajdziecie w nim przepisy na lekkie, zdrowe potrawy i przykładowe jadłospisy, które staną się inspiracją do codziennego przygotowywania zbilansowanych posiłków. Zachęcamy do zmieniania przepisów według własnego...
Data dostępności:
- Autorzy prezentują w poradniku praktyczne wskazówki dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi. W szczegółowy sposób przedstawiają przyczyny i objawy wyniszczenia nowotworowego. W przypadku terapii związanej z chorobą ważne jest leczenie wspomagające i przestrzeganie zaleceń żywieniowych. Wskazani koncentrują się na postępowaniu m.in. przy utracie/przyroście masy ciała, zaburzeniach...
Data dostępności:
- Łuszczyca należy do najczęściej występujących chorób skóry, szacuje się, że populacja chorych na łuszczycę w Polsce wynosi ok. 800 tysięcy osób. Łuszczyca jest schorzeniem uwarunkowanym genetycznie, jednakże sam mechanizm dziedziczenia łuszczycy jest nieznany. Cechuje się przewlekłym przebiegiem, z tendencją do samoistnego ustępowania i pojawiania się nawrotów. Mimo postępu jaki dokonał się w medycynie,...
Data dostępności:
- Współczesna nefrologia wydana w zwartej, czytelnej formie, ze zwróceniem szczególnej uwagi na zagadnienia kliniczne chorób nerek. Materiały zostały przygotowane starannie i rzetelnie przez cenionych specjalistów, najlepszych znawców poszczególnych tematów. Atrakcyjna szata graficzna, jednolity układ rozdziałów, tabele, ryciny i algorytmy z pewnością ułatwią Czytelnikom przyswojenie wiedzy zawartej...
Data dostępności:
- Podręcznik kompleksowo omawia problematykę żywienia w aspekcie choroby nowotworowej. Obok podstaw fizjologii odżywiania, opisany został wpływ żywienia na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory, zapotrzebowanie na poszczególne substancje odżywcze, interakcje żywienia i chemioterapii, problem niedożywienia, a także zaburzenia odżywiania w różnych typach nowotworów....
Data dostępności:
- „Plan żywieniowy w hemodializie”, to praktyczny e-book z 7-dniowym jadłospisem dla osób dializowanych. Zawiera 35 przepisów z wyliczoną zawartością białka (ok. 80 g/dobę), sodu, potasu i fosforu. Ułatwia codzienne planowanie posiłków zgodnie z wymaganiami leczenia nerkozastępczego. Dołączona lista zakupów i porady dietetyczne pomagają wdrożyć zalecenia bez liczenia wartości odżywczych. Oparty na aktualnych...
Data dostępności:
- W tej książce znajdziesz odpowiedź na pytanie – jakie są najnowsze zalecenia dietetyczne dla osób dializowanych Pacjenci rozpoczynający leczenie dializami muszą wprowadzić wiele zmian w sposobie żywienia w porównaniu z okresem leczenia zachowawczego. Dotyczą one w szczególności zawartości w diecie białka, płynów, fosforu, sodu i potasu. Pacjent powinien wiedzieć, jakie są dozwolone i przeciwwskazane...
Data dostępności:
- Głównym celem w przebiegu leczenia podagry jest zapobieganie ostrym atakom choroby oraz minimalizowanie nieodwracalnych powikłań stawowych i nerkowych. Dna moczanowa jest chorobą, która rozwija się przez kilkadziesiąt lat, dlatego zmiana nawyków żywieniowych oraz zdrowy tryb życia mogą wspomóc leczenie i przyczynić się do uniknięcia napadów choroby Dla kogo przeznaczony jest e-book? Książka jest przeznaczona...
Data dostępności:
- W książce zawarto szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenę wartości dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Przebadano wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądów dietetycznych za sprawą działalności i pisarstwa Galena aż do czasu...
Data dostępności:
Data publikacji:
Filtruj wyniki wyszukiwania
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie








![10 faktów o ekstrakcie z aronii czarnoowocowej - polskiego superowocu [Medycyna Faktów 1/2024] – ebook](/converter?widthMax=300&heightMax=466&img=%2Fupload%2Fazumuteb%2Fmedical_education%2F660030F8EP%2F2E3873E4-C2D7-4150-BCCD-92B310EFBB14.jpg)











