food
Liczba pozycji: 7
Tradycje kulinarne Korei – ebook
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem...Data dostępności:
Data publikacji:
Felix, Net i Nika oraz Zero Szans – ebook
Rafał Kosik
Rafał Kosik Felix, Net i Nika oraz Zero Szans Felix, Net i Nika wyruszają na szaloną wyprawę na drugi koniec świata. Czy ich mission imposible ma jakiekolwiek szanse powodzenia? Czy zaginiony samolot z Laurą oraz tajemniczym ładunkiem uległ katastrofie? Gdzie zaprowadzi przyjaciół ich niezwykłe śledztwo? Jesteście gotowi na Bangkok, Sajgon, street food , wredne małpy, śmierdzące duriany,...Data dostępności:
Data publikacji:
Tweet cute – ebook
Emma Lord
Pepper – kapitanka drużyny pływackiej, perfekcjonistka, która musi mieć wszystko pod kontrolą. Obecnie czuje się rozdarta. Jej rodzina się rozpada, ale ich fastfoodowy biznes kwitnie, głównie dzięki Pepper, która prowadzi ogromne konto Big League Burger na Twitterze. Jack – klasowy klaun i sól w oku Pepper. Pracuje w małym rodzinnym biznesie, a jednocześnie próbuje nie wchodzić w drogę swojemu popularnemu...Data dostępności:
Data publikacji:
Głodówka dla zdrowia i urody – audiobook
Iwona Dwojewska
W pogoni za dobrą pracą, sukcesem, sławą czy pieniędzmi godzimy się na wiele wyrzeczeń. Zapominamy o własnym zdrowiu, odpowiednim żywieniu, nie dbamy o sprawność fizyczną. Łatwo za to ulegamy pokusom - zamiast solidnego obiadu batonik lub danie typu fast-food, zamiast porcji mleka, sera czy surówki - jakiś suplement z apteki. Ciągle brakuje nam czasu, albo... ochoty i siły woli, żeby coś pożytecznego...Data dostępności:
Data publikacji:
Ultraprzetworzeni ludzie – audiobook
Chris van Tulleken
To nie ty, to jedzenie. Żywność wkroczyła w nową erę. Większość kalorii, które spożywamy, pochodzi z całkowicie nowego zestawu substancji zwanych żywnością ultraprzetworzoną, czyli taką, która została zaprojektowana, wyprodukowana i zareklamowana tak, aby jak najbardziej uzależniać. Ale czy naprawdę wiemy, jak działa na nasz organizm? Chris van Tulleken, lekarz i osobowość medialna, zabiera...Data dostępności:
Data publikacji:
Odlotowe gołębie łapią bandytów – ebook
Andrew McDonald Ben Wood
ODLOTOWE GOŁĘBIE ŁAPIĄ BANDYTÓW Każdy prawdziwy gołąb da się pokroić za okruszki. Mniam! Mniam! Mniam! Lubicie frytki? Pizzę? Lody? Tym dla gołębi są okruszki. Ale WSZYSTKIE zniknęły z miasta! Zamaskowana drużyna ODLOTOWYCH GOŁĘBI wkracza do akcji! Gołębie wiedzą wszystko, widzą wszystko, są WSZĘDZIE. Kto jak kto, ale te pokręcone ptaki są PRAWDZIWYMI mistrzami kamuflażu. Najlepszymi tropicielami...Data dostępności:
Data publikacji:
Najlepiej spożyć przed… Czyli o tym, co masz na talerzu – ebook
Nicola Temple
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające,...Data dostępności:
Data publikacji: