gastronomicznej
Filtruj po kategorii
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie
Liczba pozycji: 8
- Książka kulinarna zawierająca bogaty zbiór przepisów inspirowanych tradycjami kulinarnymi z różnych stron świata. Przedstawione w niej dania łączą klasyczne receptury z nowoczesnym podejściem do gotowania, pozwalając na odkrywanie nieznanych dotąd smaków i technik. Dzięki starannie dobranym składnikom oraz szczegółowym instrukcjom każdy przepis staje się okazją do kulinarnych eksperymentów i poznawania...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Polacy nie jedzą. Polacy „zakanszają” – mówi Jerzy Krzywik Kaźmierczyk i zabiera nas w barwną podróż po dawnych łódzkich lokalach, serwujących wymyślne potrawy i zaspokajających przemożną chęć sfrustrowanego czy szczęśliwego Polaka do picia i „zakanszania” właśnie. Autor, który na własnym podniebieniu doświadczył działania zakładów zbiorowego żywienia, jak nazywano wówczas lokale gastronomiczne, wspomina...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Bestseller „New York Timesa” i „The Washington Post” Stanley Tucci, uznany aktor i maniak kulinarny, przedstawia czarujący, osobisty pamiętnik swojego życia w kuchni i poza nią. Zanim Tucci zdobył sławę dzięki rolom w Diabeł ubiera się u Prady czy Igrzyskach śmierci oraz internetowemu tutorialowi, w którym uczy, jak przyrządzić negroni, wychowywał się w amerykańskiej rodzinie o włoskich...
Data dostępności:
Data publikacji:
- "Dzięki Bogu już poniedziałek" jest o tym jak zacząć myśleć nieszablonowo oraz jak wyjść poza schematy, w których od lat bezrefleksyjnie tkwimy. Petter Stordalen udowadnia, że najlepsze rozwiązania to te, które wcale nie są oczywiste. To książka na temat pracy u podstaw, która pozwoli Ci zrozumieć kim jesteś i w czym tak naprawdę jesteś najlepszy. Jeśli codziennie budzisz się z przekonaniem,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Życie potraf być nieprzewidywalne. Czasami daje nadzieję, innym razem znienacka ją odbiera. To suma uczuć, zdarzeń i spotkań, które kształtują nas każdego dnia. Doświadczyła tego Anita Mazur, która po latach tułaczki wraca do Polski. Mieszka w Warszawie w wynajmowanej kawalerce, pracuje w firmie gastronomicznej ojca swojej przyjaciółki, jest w niezobowiązującej relacji. Odzyskała upragniony spokój,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Nieoczywista kuchnia. Jak jeść zdrowo i czuć się świetnie. Kreatywne przepisy dla każdego Nieregularne spożywanie posiłków, stosowanie diet ubogich w składniki odżywcze oraz błędy żywieniowe to tylko kilka złych nawyków, które mogą wpływać na Twoje złe samopoczucie. Pochylając się nad tym poradnikiem, pozwalasz zaprosić się na lekcję Zdrowego Odżywiania wzbogaconą nieoczywistymi przepisami na dania,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Książka jest próbą refleksji nad zmianami w obrazie Polski, jej mieszkańców i polskich tradycji kulinarnych w izraelskiej pamięci zbiorowej, dokonującymi się pod wpływem upowszechniającej się w ostatnich latach turystyki wypoczynkowej i rozrywkowej z Izraela do naszego kraju w ujęciu metodologii memory studies: podróżującej pamięci i pamięci zapośredniczonej medialnie. Przykładowe pytania, stawiane...
Data dostępności:
Data publikacji:
- „Prawdopodobnie najlepsza książka, jaką przeczytacie w tym roku (…)”. - Rukmini Iyer, „Guardian” „Michelle Zauner napisała książkę, której doświadcza się wszystkimi zmysłami: są tu zdania, które się smakuje, i akapity, które brzmią jak muzyka. Autorka umiejętnie przeplata własne wspomnienia z opisami jedzenia, łączy okazałość z głębokim smutkiem, tkając z nich...
Data dostępności:
Data publikacji:
Filtruj wyniki wyszukiwania
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie