historia
Liczba pozycji: 78
Mięsiwo. Krótka historia mięsożerstwa – ebook
Andrzej Kozioł
Andrzej Kozioł, krakowski pisarz i dziennikarz, od lat konsekwentnie oprowadza swoich czytelników po kuchniach i restauracjach, po historii widzianej poprzez kulinaria. Tym razem – po książkach o ziemniakach, chlebie oraz rybach – zaprasza na prawdziwą mięsną ucztę. Na przechadzkę po związanych z mięsem obyczajach, nakazach, zakazach i przesądach. Jak zawsze – mnóstwo anegdot, niezwykłych opowieści...Data dostępności:
Wokół chleba. Historia. Ciekawostki – ebook
Andrzej Kozioł
Codziennie pojawia się na naszych stołach i w naszych modlitwach, a jeszcze niedawno stanowił sacrum, świętość. Otaczano go najwyższym szacunkiem, jego powstawaniu towarzyszyła religijna i magiczna obrzędowość. Chleb – zanim ze zbożowych bryjowatych potraw stał się produktem przemysłowym - przeszedł długą drogę. Równie długą jak droga od wrzucanego w ziemię ziarna do pulchnych, cudownie pachnących...Data dostępności:
Historia magistra vitae est. Wyd. 3: Podręcznik do języka łacińskiego dla studentów historii – ebook
Aleksandra Golik-Prus
Skrypt jest adresowany do studentów historii studiów dziennych i zaocznych, którzy rozpoczynają naukę języka łacińskiego. Układ materiału ma umożliwić zdobycie praktycznej umiejętności rozumienia tekstów omawianych również na zajęciach z nauk pomocniczych historii. Materiał gramatyczny obejmuje najistotniejsze zagadnienia z fonetyki, fleksji i składni, a uwagę skoncentrowano na jego wielokrotnych repetycjach...Data dostępności:
HISTORIA PODLASKICH SMAKÓW – ebook
Andrzej Fiedoruk
Kuchnie narodowe, regionalne, lub tworzone na zapotrzebowanie mediów czyste dziwolągi, typu kuchnia molekularna, czy fushion, zalewają programy telewizyjne, a prowadzący te programy w mgnieniu oka przekraczają bramy celebryckiego raju. Także kuchnie regionalne coraz częściej wpisywane są w programy edukacyjne czy kulturowe poszczególnych województw. Co ciekawsze, prawie każda informacja promująca restauracje,...Data dostępności:
Historia zwyczajna Kropelki kota niezwykłego / The ordinary story of Droplet an extraordinary cat – ebook
Ewa Suchecka
Książka dwujęzyczna – z jednej strony czytasz po polsku, z drugiej po angielsku. Kropelka przychodzi na świat jako ostatnie z pięciorga kociąt. Malutki i mokry bardziej przypomina kroplę wody niż żywego kociaka. To staje się inspiracją dla jego kociej mamy do nadania mu takiego właśnie imienia. Po zaledwie paru tygodniach pobytu Kropelki na świecie zły człowiek wykrada go od ukochanej mamy, dając...Data dostępności:
Data publikacji:
Sztuka Kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Historia, tradycje, przepisy – ebook
Jolanta Mikołajczyk
KSIĄŻKA ZAWIERA KOLOROWE FOTOGRAFIE Jak upiec domowe lawasze, samodzielnie zrobić hummus, przyrządzić pasztet z daktyli i co jest najważniejsze przy robieniu sałatki tabbouleh ? Emirackie przepisy, czerpiące zarówno z rodzimej kuchni, jak i zwyczajów kulinarnych mieszkających w ZEA imigrantów, pozwolą ci przygotować zdrowy posiłek na co dzień, umilić sobie czas oryginalnym deserem lub zaskoczyć gości...Data dostępności:
Data publikacji:
500 lat Reformacji na Górnym Śląsku. – ebook
Monografia „500 lat Reformacji na Górnym Śląsku” pod redakcją Wacława Gojniczka i Ryszarda Kaczmarka daje współczesnemu czytelnikowi sposobność zapoznania się z dziejami luteranizmu w regionie, ale nade wszystko stanowi znaczący wkład w historyczną debatę naukową na temat reformacyjnych wpływów na terenie śląskiej ziemi.Data dostępności:
Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna – ebook
Tamara Sztyma Magdalena Maślak
Kultura kulinarna – jedzenie i sposób jego przyrządzania – jest do dziś bardzo istotnym elementem tożsamości żydowskiej: umacnia poczucie przynależenia do wspólnoty, jednocześnie też stanowi o odrębności Żydów. Kuchnia żydowska, kształtowana na przestrzeni tysiącleci w różnych lokalizacjach geograficznych, jest bardzo różnorodna. Publikacja, która towarzyszy wystawie „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”,...Data dostępności:
What's cooking. Jewish culinary culture – ebook
Tamara Sztyma Magdalena Maślak
Culinary culture is a vital element of the Jewish identity—while enhancing the sense of belonging to a community, it testifies to Jewish distinctiveness. Shaped over millennia in different locations all across the globe, it has remained very diverse until today. That is why the tale about Jewish food is simultaneously a tale about Jewish religion, culture and history.Data dostępności:
Słownik Powstań Śląskich 1920 ,Tom 2 – ebook
Z okazji rocznicy stulecia powstań śląskich Instytut Badań Regionalnych Biblioteki Śląskiej w Katowicach oddaje do rąk czytelników drugi tom "Słownika Powstań Śląskich" poświęcony tym razem wydarzeniom 1920 roku.Współpraca wielu badaczy,reprezentujących związane z Górnym Śląskiem placówki akademickie ,biblioteczne,muzealne i naukowe ,pozwoliła na przygotowanie zestawu obszernych haseł problemowych...Data dostępności: