historia medycyny
Filtruj po kategorii
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie
Liczba pozycji: 9
- „Sekrety Medycyny Starożytnej” autorstwa Kamila Ligockiego to fascynująca podróż w głąb dawnych praktyk medycznych. Autor zgłębia tajemnice leczenia stosowane przez Egipcjan, Sumerów, Greków, Indian, Afrykanów oraz Słowian. Prezentuje starożytne receptury, metody i terapie, które przetrwały wieki, ukazując ich wpływ na współczesną medycynę. Autor łączy historyczne fakty z barwnymi opisami, tworząc...
Data dostępności:
Data publikacji:
- „Wileńska Szkoła Weterynaryjna” to monografia poświęcona dziejom nauczania weterynarii w Wilnie. Autorzy, sięgnęli do licznych, niepublikowanych wcześniej źródeł, rzucając nowe światło na początki polskiego szkolnictwa weterynaryjnego. Książka ta to fascynująca opowieść o narodzinach nowoczesnej medycyny weterynaryjnej w kontekście historycznym, społecznym i kulturowym.
Data dostępności:
Data publikacji:
- Medyczna marihuana. Cudowne lekarstwo czy zwykła szarlataneria? Książka Doroty Rogowskiej-Szadkowskiej to imponujące kompendium na temat medycznych właściwości marihuany. Tych dokładnie zbadanych, lecz także tych, co do których brakuje nam pełnej wiedzy. Choć znana i używana od tysiącleci w różnych kulturach, marihuana wciąż nie może doczekać się wyczerpujących badań ani racjonalnej debaty – szczególnie...
Data dostępności:
Data publikacji:
- W książce zawarto szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenę wartości dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Przebadano wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądów dietetycznych za sprawą działalności i pisarstwa Galena aż do czasu...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jest to kontynuacja cyklu książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów – kontynuując wątek podjęty w części I książki Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.) pt. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (nr XVI,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Nowe wydanie Jeźdźca bez głowy. • Jaki był średniowieczny sposób na zapobieganie łysieniu? • Gdzie żyło plemię ludzi bez głów? • Jakie cechy charakteru można wyczytać z wyglądu włosów? • Dlaczego serce w średniowieczu było ważniejsze od żołądka? Średniowiecze często uznajemy za wieki ciemne. Kojarzymy je z brakiem higieny i epidemiami. A o ówczesnej medycynie nawet nie myślimy,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Autor książki zaprasza w pasjonujący świat życia XVII-wiecznych żołnierzy. Obraz życia ówczesnego żołnierza jawi się jako niezwykle bogaty i różnorodny. Obok splendorów i wspaniałego wyglądu czy fantazji bohaterów staropolskiego oręża widnieją nędzne losy wojskowej zbiorowości, prowadzące do ekstremalnych sytuacji, np. kanibalizmu, żebraczego kija i rozsypanych kości w dalekich krajach. Życie pojedynczego...
Data dostępności:
Data publikacji:
- „Wybrakowane” to poruszająca książka, która rzuca nowe światło na historię medycyny, podróż przez wieki błędnych diagnoz, krzywdzących mitów i niedowierzania wobec kobiet i ich cierpienia. Elinor Cleghorn sama doświadczyła bezsilności, kiedy lekarze ignorowali jej ból i objawy aż przez siedem lat - po upływie których w końcu zdiagnozowano u niej tocznia. Osobista walka z chorobą stała...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Badacz pokazuje dziecku słodką piankę marshmallow i daje mu wybór: możesz zjeść tę piankę od razu albo zaczekać i dostać dwie pianki za jakiś czas. Co zrobi badane dziecko? Jakie będą implikacje tego wyboru dla jego przyszłego życia? Legendarny test Waltera Mischela, określany mianem testu cukierkowego, dowiódł, że zdolność do odraczania gratyfikacji jest warunkiem udanego, satysfakcjonującego życia:...
Data dostępności:
Data publikacji:
Filtruj wyniki wyszukiwania
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie