historie
Filtruj po kategorii
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie
Liczba pozycji: 11
- Owoce – najsmaczniejsze dary natury – zawierają mnóstwo składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, który jest doskonale przystosowany do ich przyswajania. To właśnie głównie owocami żywili się nasi przodkowie. Zebrane w książce receptury pomogą przyrządzić zdrowe i smaczne dżemy, powidła czy marmolady oraz znakomite desery bez dodatku cukru i sztucznych słodzików.
Data dostępności:
Data publikacji:
- Kotlet schabowy, kurczak z rożna, szyneczka na śniadanie - to prawie banał. Jest i już. A jak ludzie mają czegoś w nadmiarze, to zaczynają kombinować. A to, że niezdrowe, bo cholesterol, kalorie, choroba wściekłych krów i tym podobne. Jak ktoś coś przebada, to następny jajogłowy bierze na tapetę inny temat, i tak w kółko Macieju. A przecież patrząc z biologicznego punktu widzenia, potrawy wysokobiałkowe,...
Data dostępności:
- Z warzyw można zrobić wszystko – właśnie tak! I mamy na to 100 dowodów w postaci sprawdzonych przepisów na znakomite dania główne, ciasta, desery, przetwory i inne specjały. Zgodnie z najnowszymi trendami dietetycznymi to warzywa powinny zajmować najważniejsze miejsce w naszym menu, gdyż są pełne wartości odżywczych, zapobiegają chorobom i mają niewielką kaloryczność. Wobec tak wielu korzyści zdrowotnych...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jaka jest tradycyjna kuchnia tajska oprócz tego, że uchodzi za najlepszą na świecie? Określa Tajów jako naród, ale jest również pojęciem, które przez wieki ewoluowało. Śledząc historię jednej z jej najpopularniejszych potraw, zupy Tom Yum, przekonamy się, że – podobnie jak inne kuchnie narodowe – jest tak naprawdę wielokulturowa. Opiera się jednak na lokalnych produktach, którym zawdzięcza niepowtarzalny...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Książka W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach jest drugą pozycją z cyklu PODLASKIE KULINARIA. W pierwszej Historia podlaskich smaków przedstawił nie tylko historię regionalnych smakołyków, ale także kuchnie mniejszości narodowych, etnicznych, które na trwałe wpisały się w podlaski kobierzec kulinarny. Tak o tej książce pisał Robert Makłowicz „Czytając Fiedoruka rozumiemy doskonale, nie...
Data dostępności:
- Biblia italofilów, o patrzona przedmową Umberta Eco. Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia. Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni - od Alp po Sycylię - ich historię, potrawy,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Do rąk czytelników oddajemy edycję źródłową książki kucharskiej i poradnika gospodarstwa domowego „Martha. Eine zuverlässige Rathgeberin […]” autorstwa zamieszkałej w podgrudziądzkim Rządzu (obecnie dzielnicy tego miasta) Minny Hooff. Książka ukazała się po raz pierwszy w języku niemieckim w Grudziądzu w 1866 roku, a do roku 1922 doczekała się 22 wydań, co uczyniło z niej prawdziwy regionalny bestseller. Publikacja...
Data dostępności:
- Jakie wino wybrać do steków, a co do szparagów, gołąbków, wegeburgera czy okonia? Żyjemy w szczęśliwej epoce powszechnej dostępności win z każdego niemal zakątku globu. Nie inaczej jest z kuchnią - pizza, curry, kimchi, burger, boeuf bourgignon, sushi albo wiener schnitzel, ryby z drugiego końca kontynentu i warzywa z ekologicznej uprawy pod miastem - wszystko to mamy w zasięgu ręki. Takie bogactwo...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Caroline Khoo z Nectar and Stone Deser opowiada historię. Nawet filigranowy makaronik może zabrać jedzącą go osobę w zmysłową podróż już od pierwszego spojrzenia do ostatniego gryza. Dla Caroline Khoo ta historia zaczęła się, gdy w jej głowie zakiełkował pomysł na formowanie i dekorowanie deserów. Ta książka zawiera przepisy, sprytne sposoby i wskazówki, jak nadać niepowtarzalny wygląd najpopularniejszym...
Data dostępności:
- Rzut oka na lubelską gastronomię w okresie PRL-u, czyli od okresu tuż po wojnie do lat 80-tych XX wieku. Autor przedstawia w tej książce wiele ciekawych informacji i anegdot, a także unikalnych dokumentów dotyczących tej tematyki. Dla młodszych czytelników, nie pamiętających tamtych czasów, będzie to ciekawa lekcja historii i okazja do pogłębienia wiedzy o, modnych ostatnio, czasach PRL-u. Dla starszych...
Data dostępności:
- NONI - OWOC WSZECHCZASÓW! Uzdrawiające właściwości noni, czyli morwy indyjskiej, są znane Polinezyjczykom od stuleci. Kahuni, czyli hawajscy szamani i uzdrowiciele czcili tę roślinę, natomiast Europejczycy dopiero stosunkowo niedawno odkryli jej leczniczą moc. Czas abyś poznać niezwykłe zdrowotne korzyści owocu noni, w przypadku pomocy w najtrudniejszych chorobach takich jak np. w nowotworowych, w...
Data dostępności:
Filtruj wyniki wyszukiwania
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie











