jedzenie
Liczba pozycji: 51
Jedzenie intuicyjne – ebook
Evelyn Tribole Elyse Resch
Najnowsze, uaktualnione i uzupełnione wydanie bestsellera żywieniowego. Jak radzić sobie z emocjami i stresem bez zajadania ich? Dietetyczki z ogromnym doświadczeniem w leczeniu i profilaktyce zaburzeń odżywiania przedstawiają rewolucyjny program żywieniowy, który raz na zawsze pomoże ci wyrwać się z zaklętego kręgu diet i odzyskać radość z jedzenia. Dziesięć prostych zasad popartych...Data dostępności:
Data publikacji:
Miesięcznik Znak nr 776: Jedzenie przyszłości – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Jedzenie przyszłości W obliczu postępującej katastrofy klimatycznej oraz rosnącej liczby ludności temat jedzenia wydaje się jednym z najważniejszych wyzwań współczesności. Z jednej strony marnujemy 1/3 światowej produkcji żywności, a z drugiej – co trzeci człowiek na Ziemi cierpi z powodu głodu bądź niedożywienia. W związku z tym kwestia tego, co pojawia się na naszych talerzach, nie może pozostawać...Data dostępności:
Data publikacji:
Matematyka - jedzenie i grafomotoryka. Poziom A, 3-4 lata – ebook
Katarzyna Trojańska
Pozycja z serii „EDUKACJA DOMOWA”, przygotowana z myślą o kształtowaniu i rozwijaniu kompetencji matematycznych dzieci w wieku 3–4 lat. W tym okresie dziecko z radością i zapałem odkrywa świat, a zabawa jest w dalszym ciągu podstawową formą jego aktywności. Dzięki niej nabywa ono nowych umiejętności. Podczas zabaw z tą książeczką, dotyczących przyrządzania posiłków, dziecko skomponuje naklejkowe potrawy...Data dostępności:
Data publikacji:
W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej – ebook
Aleksandra Drzał-Sierocka
Przygotowując i spożywając jedzenie, opowiadamy o sobie. Niektórzy kreują te opowieści świadomie, inni nie. Lektura książki "W garnku kultury" może być krokiem w kierunku pogłębienia świadomości kulinarnych sygnałów, jakie wysyłamy każdego dnia (i jakie do nas docierają, wysyłane przez innych). Książka podzielona została na trzy zasadnicze części o zróżnicowanej tematyce. Pierwsza - "Jedzenie w (nie)świadomości"...Data dostępności:
Data publikacji:
Fun dining. Prosto i genialnie – ebook
Przemysław Klima
Fun Dining. Prosto i genialnie Fun dining – tak Przemysła Klima, pierwszy i jedyny w Polsce szef kuchni restauracji z dwiema gwiazdkami Michelin, mówi o tym, co robi w kuchni. Fun dining to radość. Radość łączenia składników i tworzenia zupełnie nowych smaków. Radość eksperymentowania. To satysfakcja, która towarzyszy gotowaniu i przyjmowaniu gości. Fun dining to kuchnia prosta i genialna jednocześnie....Data dostępności:
Data publikacji:
Food & Friends – eprasa – 1/2024
Kulinarny magazyn lifestylowy skierowany do czytelników ceniących sobie wspólne spędzanie czasu w miejscach, gdzie gotowanie i jedzenie ma szczególne znaczenie. Na jego łamach znajdziemy sylwetki najważniejszych postaci ze świata kuchni oraz prezentację restauracji, których właściciele ujmują swoją pasją i pomysłem, jak stworzyć miejsce z wyjątkowym jedzeniem i atmosferą. Tytuł promuje małych lokalnych...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia francuska – ebook
O-press
Jedzenie pełni ogromnie ważną rolę w życiu Francuzów. Jakość potraw ma swoje źródło w niespotykanej dbałości o surowiec. Prawdziwy kuchmistrz, choćby ten domowy, nie szuka mięsa czy warzyw w supermarkecie, jeśli tylko może, kupi je na pobliskim bazarku lub u znanego, pewnego sprzedawcy. Następny warunek to absolutna świeżość produktów. Jest to bardzo waż· ne, bowiem większość warzyw i dodatków...Data dostępności:
Data publikacji:
Meksyk – ebook
Barbara Piotrowska
Do Meksyku zaprasza Barbara Piotrowska - wiolonczelistka, autorka bloga Polka w Meksyku, która nie bała się postawić wszystkiego na jedną kartę. Pozostawiwszy stateczne życie w Warszawie, wyruszyła za ocean, by spełnić swoje marzenie o zamieszkaniu pod palmami. W Meksyku funkcjonuje 68 rdzennych języków, jada się ponad 100 gatunków chili, a okazji do zorganizowania hucznych festiwali jest niemal dwa...Data dostępności:
Data publikacji:
Nasz azyl – ebook
Marta Józefczyk
Inspirowana książką Antoniny Żabińskiej „Zwierzęta i ludzie” opowieść o niezwykłej działalności Antoniny i Jana Żabińskich, którzy podczas II wojny światowej nieśli pomoc ukrywającym się Żydom, dając im schronienie w swojej willi i w opustoszałych pomieszczeniach warszawskiego zoo. W tę konspiracyjną działalność na równi z rodzicami zaangażowany był kilkuletni Ryś, który zanosił ukrywającym...Data dostępności:
Data publikacji:
Smak kwiatów pomarańczy – ebook
Agnieszka Drotkiewicz Tessa Capponi-Borawska
Z ilustracjami Mroux „„Smak kwiatów pomarańczy” to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący...Data dostępności:
Data publikacji: