ktora
- [...] To danie, które można zjeść zarówno w ogromnej metropolii, jak i na odległej prowincji. Potrawa, która jak żadna inna godnie może nosić miano kulinarnego przewodnika po Japonii. Zmienia się w trakcie podróży przez ten kraj i pokazuje nam swoje odmienne oblicza. Porywająca miska, która wielokrotnie była tematem filmów, rozpraw doktorskich, niekończących się dyskusji i sporów i która teraz podbija...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Druga już książka kulinarna autorki, która przenosi nas w zmysłowy świat smaków potraw gotowanych z radością i… odrobiną miłości.
Data dostępności:
Data publikacji:
- „Dania mięsne” to książka, która zachwyca na każdym kroku — od inteligentnego układu, przez kreatywne dodatki i szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, po przepiękne ilustracje i wyrafinowane propozycje win. To pozycja obowiązkowa dla każdego, kto chce odkrywać bogactwo mięsnych smaków z klasą i pasją. Gorąco polecam! Książka została utworzona przy pomocy AI
Data dostępności:
Data publikacji:
- Z Paszportem Smaku dookoła Świata to kulinarna podróż przez 30 krajów bez potrzeby pakowania walizki… i bez grama cebuli! Zwariowane przepisy, mini-paszport, quiz smakosza i stemple z całego świata tworzą nietypową książkę kucharską, która łączy przyjemność gotowania z zabawą i odkrywaniem kultur. Przygotuj widelec i paszport — ruszamy w smaczną podróż!
Data dostępności:
Data publikacji:
- Coś dla smakoszy i nie tylko! Książka zawiera najlepsze przepisy na dania z polskiej i węgierskiej kuchni, które królują w domu autorki na co dzień. Znajdziesz tu autorskie recepty m.in na chleb, bułki i ciasta oraz tradycyjne potrawy obu narodów, częściowo zmodyfikowane przez autorkę. Kuchnia, którą proponuje jest wykwintna, bardzo smaczna i profesjonalna. Każdy znajdzie w niej coś wybornego dla ...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Książka zawiera ponad 170 przepisów z rejonu Morza Egejskiego. Są to tradycyjne przepisy z greckich domów lub tutejszych restauracji. Możecie się zdziwić, jak proste się wydają, ale tradycyjna kuchnia grecka właśnie taka jest — prosta, smaczna i zdrowa. Podstawą wielu produktów jest oliwa i feta, którą dodaje się niemal do wszystkiego, sos pomidorowy, a także różne warzywa — takie jak różne odmiany...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dziecko potrzebuje energii, którą czerpie z jedzenia, by się uczyć i bawić, ale przede wszystkim, by rosnąć i się rozwijać. Od zbilansowanego żywienia zależy jego rozwój fizyczny, zdrowie, praca mózgu i układu odpornościowego. Książka podpowiada, jakie składniki wprowadzić do diety dziecka, by wzmocnić jego odporność, a także pomaga skomponować posiłki, dzięki którym organizm dziecka będzie się rozwijał...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Z owsianką nie ma nudy. Możesz przygotować ją w wersji wytrawnej lub „na słodko”. A to dopiero początek dostępnych możliwości. Pomidor, szpinak, kurkuma, owoce kaki, kawa albo po prostu… maliny – Edyta Stępczyńska przetestowała setki kombinacji i składników, po to, aby wybrać najlepszych 60 przepisów. Możesz skorzystać z nich „krok po kroku”, lub potraktować jako inspirację do własnych poszukiwań....
Data dostępności:
- Kultura kulinarna – jedzenie i sposób jego przyrządzania – jest do dziś bardzo istotnym elementem tożsamości żydowskiej: umacnia poczucie przynależenia do wspólnoty, jednocześnie też stanowi o odrębności Żydów. Kuchnia żydowska, kształtowana na przestrzeni tysiącleci w różnych lokalizacjach geograficznych, jest bardzo różnorodna. Publikacja, która towarzyszy wystawie „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”,...
Data dostępności:
- Andrzej Kozioł, krakowski pisarz i dziennikarz, wydał ostatnio cztery książki związane z historią kultury, postrzeganą poprzez kulinaria. Jedna z nich obracała się wokół pożywienia - sacrum, chleba. Druga traktowała o roślinie, która zmieniła dzieje ludzkości - ziemniaku. Kolejne, poświęcone były rybom oraz mięsu. Przyszła więc kolej na desery – słodycze. Okazuje się, że ich historia jest równie pasjonująca...
Data dostępności:
- Tworząc tę książkę i ilustracje, myślałam przede wszystkim o mojej córce, a także o czytelnikach, którzy sięgają po przepisy, podczas gdy ich dzieci z zaciekawieniem oglądają zdjęcia. Chciałam zmienić swoje życie i przenieść na papier moją pasję, która nigdy się nie kończy – bo w mojej głowie wciąż rodzą się nowe pomysły. Pragnęłam, choć na chwilę, zabrać dorosłych razem z dziećmi w bajkowy kulinarny...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Smakowitości to zbiór 100 roślinnych przepisów domowej kuchni w duchu slow, celebrującej posiłki oparte na produktach sezonowych. Tradycyjna, sentymentalna kuchnia radości, szczęścia, beztroski i biesiadowania – tak w skrócie można opisać zawartość książki, którą trzymasz w dłoniach. Przepisy zostały podzielone na cztery pory roku, których atmosferę oddają malownicze, artystyczne zdjęcia. Fotografka...
Data dostępności:
- Każdy z nas marzy o diecie smacznej, łatwej i szybkiej w przygotowaniu, opartej na łatwo dostępnych produktach, uwzględniającej nieskomplikowane przepisy kulinarne, i co najważniejsze, która szybko daje korzystne efekty zdrowotne. Taka właśnie jest dieta DASH, którą można nazwać dietą naszych marzeń. Książka ta powstała, aby pomóc w spełnieniu tych marzeń. W książce opisano szczegółowo, na czym polega...
Data dostępności:
- Od siedmiu lat Paweł Bravo częstuje czytelników „Tygodnika Powszechnego” felietonami o polityce, kulturze i sztuce. Pretekstem do ich pisania jest kuchnia – gotowanie, smakowanie, karmienie. Są te teksty dowodem na to, że przez żołądek do serca, ale też do mózgu. Książka Czekolada i kapuśniak. Felietony do czytania przy zagniataniu masy na ciasto albo karmelizowaniu cebuli jest esencją tych ponad 400...
Data dostępności:
- Jeśli jeszcze nigdy nie pracowałeś z lukrem plastycznym albo jeśli chcesz rozwinąć swoje umiejętności w modelowaniu kwiatów, skorzystaj z ogromnej wiedzy Paddi Clark, która pomoże ci tworzyć bardzo realistyczne kwiatowe kompozycje. Jeżeli odkryłeś właśnie nową pasję w postaci modelowania z lukru plastycznego lub szukasz satysfakcjonującego hobby, Cukrowe kwiaty dla początkujących stanowią świetny początek!...
Data dostępności:
- Zapraszam czytelników do lektury kolejnej publikacji z cyklu Kulinarny Szlak Dawnego Białegostoku. Po „Kuchni Dawnego Białegostoku”, która traktowała o dwudziestoleciu międzywojennym, będzie to opracowanie związane z wiekami XVII i XVIII, czasami hetmana Jana Klemensa Branickiego i jego żony Iza- beli Branickiej z Poniatowskich. To nie tylko złote czasy Białe- gostoku, ale także ciekawy okres w historii...
Data dostępności:
- Temat fitnessu stał się w ostatnim czasie niezwykle frapujący dla wielu osób. Coraz więcej ludzi pragnie zmienić swój styl życia, ponieważ świadomość społeczeństwa na temat zdrowia, zwyczajów żywieniowych oraz wysiłku fizycznego stale wzrasta. Zjawisko to bezpośrednio wiąże się z prostym wnioskiem – należy dostarczyć czytelnikom materiałów, które dotyczą interesujących ich tematów. Dzięki dokładnie...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Głównym celem w przebiegu leczenia podagry jest zapobieganie ostrym atakom choroby oraz minimalizowanie nieodwracalnych powikłań stawowych i nerkowych. Dna moczanowa jest chorobą, która rozwija się przez kilkadziesiąt lat, dlatego zmiana nawyków żywieniowych oraz zdrowy tryb życia mogą wspomóc leczenie i przyczynić się do uniknięcia napadów choroby Dla kogo przeznaczony jest e-book? Książka jest przeznaczona...
Data dostępności:
- Wegańska Kuchnia Polska to 64 przepisy podzielone na 7 grup: ZUPY – KLUSKI, PIEROGI, NALEŚNIKI – ZAMIENNIKI MIĘSA – GULASZE, KAPUSTY – PASZTETY I PASTY – DODATKI, PRZYSTAWKI, SAŁATKI – DESERY. Spisując te przepisy wierzyłam w to, że dzięki nim obudzisz w sobie chęć do przygotowywania potraw prostych i nieskomplikowanych. Potraw, które gościły i goszczą na Polskich stołach. Z jedną, ale zasadniczą różnicą....
Data dostępności:
- Pyszne jedzenie może uzdrowić ciało. Przeprowadź detoks i odzyskaj równowagę dzięki przepisom na posiłki, które szybko i łatwo przyrządzisz po całym dniu pracy. Posiłki są na tyle zdrowe, że bezpiecznie można zastosować intensywniejszą, zaaprobowaną przez lekarza kurację oczyszczającą. Gwyneth Paltrow wykorzystuje moc prostego, wysokiej jakości jedzenia. Dba o wyśmienity smak i zdrowe składniki, dzięki...
Data dostępności:




















