kuchnia ebook
Liczba pozycji: 56
Kuchnia grecka – ebook
O-press
Kuchnia grecka nazywana jest przez specjalistów od kulinariów kuchnią zdrową i prostą, zapewne ze względu na ilość jarzyn, owoców i ryb, które często surowe, goszczą na greckich stołach. Prosty sposób przyrządzania daje nam gwarancję, że potrawa uda się znakomicie, a jej smak nie będzie różnił się od tego poznanego w czasie wakacyjnych wypraw, a dla tych, którzy nie odwiedzili jeszcze kraju bogów i...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia turecka – ebook
O-press
Turcja leży na styku dwóch wielkich kręgów kulturowych: europejskiego i arabskiego, taka też jest jej tradycyjna kuchnia, w której dominują dwa główne nurty - specyfika kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego i Półwyspu Arabskiego. Jaka jest więc ta kuchnia pogranicza? Ze względu na klimat i ukształtowanie terenu można wyróżnić w niej kilka trendów. Po pierwsze, Turcja jest krajem górzystym, w jej...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia indyjska – ebook
O-press
Kuchnia indyjska lubuje się w bogactwie swych przypraw. Są one zazwyczaj ostre i tworzą kolorowe mieszanki, nieraz zabarwiając inne składniki. Spośród najpopularniejszych wymienić można choćby imbir, cynamon, kardamon, kolendrę, chili oraz mieszankę zwaną garam masala. Kuchnia indyjska to w dużej mierze bogactwo potraw wegetariańskich. Hindusi z biedniejszych regionów przez wieki musieli sobie radzić...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia włoska – ebook
O-press
Jedzenie jest dla Włochów niezwykle ważne. Każdego dnia spędzają przy stole wiele godzin, rozkoszując się każdym daniem i winem. Ale należy wiedzieć, że kuchnia włoska nie jest jednolita. Położenie geograficzne - od gór do morza, a w związku z tym zróżnicowanie klimatyczne, dostępność składników, a także kultywowane tradycje powodują, że praktycznie w każdym z czterech regionów Włoch zjemy coś innego,...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia żydowska – ebook
O-press
Sięgająca czasów biblijnych kuchnia żydowska jest jedną z najstarszych kuchni świata. Jest ona tajemnicza, obwarowana surowym prawem religijnym, przygotowywana według znanych od stuleci przepisów i zwyczajów bogatych w symbole. Sprawia wrażenie kuchni dla wtajemniczonych, dostępnej tylko nielicznym i wybranym. Mamy nadzieję, że książka ta będzie niezapomnianą podróżą w głąb tradycji i niezwykłej historii...Data dostępności:
Data publikacji:
Obślizgłe paluchy – ebook
Patryk Bogusz
ON - kucharz kanibal na sterydach. ONA - niesympatyczna, cierpiąca na chorobliwą otyłość. Połączył ich los i restauracja z rodzinnymi tradycjami: " Obślizgłe paluchy " - Kuchnia robiona z miłością przez ludzi, z ludzi, dla ludzi. Horror ekstremalny pełen przemocy i czarnego humoru, lekceważący poprawność polityczną. Czas odbyć kulinarną podróż do piekła...Data dostępności:
Data publikacji:
Wielka Księga Magii – ebook
Stella Dimare
Zbiór wróżb i różnego rodzaju horoskopów, metody wróżenia i przepowiadania przyszłości oraz określania charakteru własnego, jak i partnera. Zodiakalna kuchnia i ogród, wróżenie z runów, a także z płomienia świecy. Różnorodnie, kolorowo i rozrywkowo.Data dostępności:
Data publikacji:
Miłość o smaku cannoli – ebook
Jennifer Probst
Romans z włoską kuchnią w tle. Miranda nawet nie pomyślała o tym, że może jeszcze kiedyś spotkać Gavina Luciano. Po tym jak trzy lata temu zniknął, w samym środku ich gorącego romansu, Miranda jest gotowa wystawić mu słony rachunek... Zemsta jest najlepszym daniem w miłosnym menu Mirandy.Data dostępności:
Data publikacji:
Obfitość. Wegetariańska kuchnia autora Jerozolimy – ebook
Yotam Ottolenghi
Bestseller „New York Timesa” Kulinarna książka roku według prestiżowego „Observer Food Monthly” WEGETARIAŃSKA KUCHNIA AUTORA JEROZOLIMY NIE TYLKO DLA JAROSZY! Obfitość Yotama Ottolenghiego to kolekcja 120 przepisów na wegetariańskie potrawy, łączących intrygujące aromaty i niebanalne smaki, które zadowolą czytelników poszukujących nowego, odkrywczego spojrzenia na warzywa. Autor czerpie natchnienie...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia rosyjska – ebook
O-press
Dla większości z nas kuchnia rosyjska może kojarzyć się przede wszystkim z daniami takimi, jak bliny, pielmieni czy ruskie pierogi. Jednakże w tak rozległym kraju jak Rosja bogactwo wszelkich potraw jest znacznie większe niż krążące o tej kuchni schematy. Główną rolę na rosyjskim stole odgrywają dwie potrawy, o których mówi słynne przysłowie:„szczi i kasza - żywicielki nasze". Pierwsza z nich...Data dostępności:
Data publikacji: