kuchnia polska
Liczba pozycji: 4
Kapłony i szczeżuje – ebook
Magdalena Kasprzyk-Chevriaux Jarosław Dumanowski
„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie – dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest,...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano – ebook
Agnieszka Jeż
"Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy. Kuchnia...Data dostępności:
Data publikacji:
Sybiraczka – ebook
Zbigniew Domino
Zbigniew Domino, autor Sybiraczki był dobrym, wytrawnym pisarzem. Był, ponieważ odszedł 11 czerwca 2019 roku. Miał mocno rozbudzoną wyobraźnię i niezwykłą intuicję, które to przymioty są dla ludzi pióra niezwykle cenne. I bogatą biografię, nabrzmiałą od niezwykłych zdarzeń i dramatycznych przeżyć, niekiedy zupełnie niewiarygodnych. Dawało mu to ogromny materiał literacki, co zaowocowało sporą liczbą...Data dostępności:
Data publikacji:
Dobre i złe adresy. Szkice z dziejów mieszkania i jego otoczenia w XVII-XXI w. – ebook
Dariusz Łukasiewicz
„Polska zabudowa mieszkaniowa już w średniowieczu była zdecydowanie bardziej prymitywna niż zachodnioeuropejska. Jak pisze Hanna Zaremska, średniowieczne i późnośredniowieczne budownictwo mieszkalne było zwykle drewniane, chociaż rozwijało się też budownictwo ceglane, stawiano i murowane zamki. Przeważały domy niewielkie i skromne [1] . Biskup Ratyzbony w 1475 r. relacjonował krytycznie swoją...Data dostępności:
Data publikacji: