kulinarne
Filtruj po kategorii
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie
Bezglutenowe wariacje kulinarne – ebook
Agnieszka Zając
Sami przekonajcie się, że dieta bezglutenowa naprawdę może być smaczna; chleb wcale nie musi smakować jak wata, a bułki nie muszą być twarde jak kamienie. To idealna publikacja dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z dietą bezglutenową, oraz dla ich bliskich. Chorująca na celiakię Autorka prezentuje proste przepisy na pyszne posiłki bezglutenowe. „Bezglutenowe wariacje kulinarne”...Data dostępności:
Data publikacji:
Przepisy kulinarne i protokoły na Ratunek dla mózgu według Boskiego Lekarza – ebook
Anthony William
W tej książce Boski Lekarz prezentuje metody medycyny naturalnej na pokonanie ponad 100 chorób neurologicznych. Poznasz prawdę o stanach lękowych, niepokoju, depresji, chronicznym zmęczeniu, chorobie Alzheimera, demencji, ADHD, autyzmie, zaburzeniach obsesyjno-kompulsyjnych, PTSD, chorobie dwubiegunowej, zaburzeniach odżywiania, uzależnieniach, udarach, mgle mózgowej, zmęczeniu i wielu innych objawach...Data dostępności:
Data publikacji:
Recepty i ciekawostki kulinarne – ebook
Rick Wilson
Książka poradnikowa, dotycząca kulinariów i sposobów przetrwania, humorystyczna, autorstwa fikcyjnego, dziewiętnastowiecznego podróżnika.Data dostępności:
Data publikacji:
Tradycje kulinarne Korei – ebook
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem...Data dostępności:
Data publikacji:
Zdobienie kulinarne. Ciasta, torty, tarty – ebook
Klaudia Puchałka
Co zrobić by ze zwykłego tortu, ciasta czy tarty wyczarować prawdziwe dzieło sztuki? I jak dekorować, by każdy kawałek słodkości wydawał się jeszcze smaczniejszy? Autorka krok po kroku pokazuje jak dekorować torty, ciasta, tarty i inne wypieki na różne okazje – te najbardziej uroczyste, takie jak ślub czy chrzest, a także na te bardziej codzienne, jak urodziny i imieniny. Nie zabrakło też inspiracji...Data dostępności:
Data publikacji:
Zioła polskie. Wykorzystanie lecznicze, kosmetyczne, kulinarne, domowe – ebook
Monika Gajewska-Okonek
Życie codzienne daje nam wiele okazji do stosowania ziół. Do dziś niektóre z nich dostarczają barwników, mogą także konserwować żywność, dodawać aromatycznego smaku potrawom czy dezynfekować czyszczone powierzchnie. Możemy z nich stworzyć niecodzienne kiszonki, środki czystości i kosmetyki. Zdziwicie się, ile dobrego oferują nam zioła, które są tak blisko nas.Data dostępności:
Data publikacji:
Atlas ziół. Kulinarne wykorzystanie roślin dziko rosnących – ebook
Aleksandra Halarewicz
Rośliny dziko rosnące od tysięcy lat towarzyszą człowiekowi. Jadalne zioła, traktowane jako uzupełnienie codziennego jadłospisu, mogą stać się inspiracją do wzbogacania potraw już znanych, jak i do poszukiwania nowych. W atlasie zamieszczono charakterystyki i fotografie 120 ziół, urozmaicone szczegółowymi opisami ich zastosowania i interesującymi ciekawostkami. Znajdują się tu zarówno zioła i przyprawy...Data dostępności:
Data publikacji:
Przepisy kulinarne i protokoły na Ratunek dla mózgu według Boskiego Lekarza – ebook
Anthony William
W tej książce Boski Lekarz prezentuje metody medycyny naturalnej na pokonanie ponad 100 chorób neurologicznych. Poznasz prawdę o stanach lękowych, niepokoju, depresji, chronicznym zmęczeniu, chorobie Alzheimera, demencji, ADHD, autyzmie, zaburzeniach obsesyjno-kompulsyjnych, PTSD, chorobie dwubiegunowej, zaburzeniach odżywiania, uzależnieniach, udarach, mgle mózgowej, zmęczeniu i wielu innych objawach...Data dostępności:
Data publikacji:
"Dobry żur kiej w nim szczur". Dziedzictwo kulinarne Śląska w tekstach kultury – ebook
Dorota Świtała-Trybek Lidia Przymuszała
Książka poprzez starannie dobrane różne teksty kultury (przysłowia, bajki, legendy, przesądy, pieśni, memy i in.) oraz komentarze do nich opowiada o jednej z najbardziej wyróżniających się i złożonych kuchni regionalnych w Polsce – kuchni śląskiej. Praca w sposób atrakcyjny i nietuzinkowy dostarcza wiedzy o potrawach, sposobach ich przyrządzania, codziennych praktykach związanych z przygotowywaniem...Data dostępności:
Pamięć Polski w internetowych mediach pamięci izraelskiej turystyki rozrywkowej i wypoczynkowej w latach 2017-2020 wobec wcześniejszych schematów pamiętania: Przestrzeń, ludzie, tradycje kulinarne – ebook
Agata Szebe
Książka jest próbą refleksji nad zmianami w obrazie Polski, jej mieszkańców i polskich tradycji kulinarnych w izraelskiej pamięci zbiorowej, dokonującymi się pod wpływem upowszechniającej się w ostatnich latach turystyki wypoczynkowej i rozrywkowej z Izraela do naszego kraju w ujęciu metodologii memory studies: podróżującej pamięci i pamięci zapośredniczonej medialnie. Przykładowe pytania, stawiane...Data dostępności:
Pyszotka – ebook
Karolina Wieczorek
Książka zawiera przepisy kulinarne, które są proste w wykonaniu i bardzo smaczne. W książce jest też miejsce na pozostawienie swoich notatek.Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnie Świata – ebook
Opracowanie zbiorowe
Książka Kuchnie świata to zbiór przepisów na dania z pięciu kontynentów. Wśród tradycyjnych przysmaków z 35 krajów świata znalazły się receptury na: zakąski, zupy, dania główne, ciasta i desery, dania świąteczne, a także lokalne alkohole. W książce opisano również kulinarne zwyczaje danego kraju.Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnie świata. Wydanie 2 – ebook
Mira Bernardes-Rusin
Książka Kuchnie świata to zbiór przepisów na dania z pięciu kontynentów. Wśród tradycyjnych przysmaków z 35 krajów świata znalazły się receptury na: zakąski, zupy, dania główne, ciasta i desery, dania świąteczne, a także lokalne alkohole. W książce opisano również kulinarne zwyczaje danego kraju.Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnie świata – ebook
Mira Bernardes-Rusin
Książka Kuchnie świata to zbiór przepisów na dania z pięciu kontynentów. Wśród tradycyjnych przysmaków z 35 krajów świata znalazły się receptury na: zakąski, zupy, dania główne, ciasta i desery, dania świąteczne, a także lokalne alkohole. W książce opisano również kulinarne zwyczaje danego kraju.Data dostępności:
Data publikacji:
Lecznicze właściwości warzyw oraz 390 prostych przepisów na smaczne potrawy – ebook
Dobrosław Miód
Publikacja zawiera szerokie informacje na temat warzyw uprawnych i dzikich: pochodzenie, wępowanie, surowiec, zawartość, działanie i zastosowanie lecznicze, kulinarne. Wydanie dostępne w nowej wersji formatu MOBI .Data dostępności:
Data publikacji:
Gotuj z rodzinką.pl – ebook
Opracowanie zbiorowe
Tydzień w boskiej kuchni! Spotkania przy stole czy w kuchni to element każdego dnia, bez którego nie obejdzie się żadna zgrana rodzina. 7 dni w tygodniu, 24h na dobę kuchnia jest otwarta, również u serialowej rodziny Boskich. Oczywiście w kuchni króluje mama Natalia, ale każdy z domowników ma swoje kulinarne typy. Ludwik lubi schabowe, Kacper – pierogi dziadka. Czas więc na pierwszy z serii, kulinarny...Data dostępności:
Data publikacji:
Zielony Sztandar – e-wydanie – 11/2024
Tygodnik Zielony Sztandar ukazuje się od 1931 roku. Czasopismo dedykowane jest społecznościom lokalnym i środowiskom miejskim. Czytelnicy mogą liczyć na tematykę społeczno-gospodarczą, rolniczą, samorządową i polityczną. Pismo oferuje porady prawne, informacje dotyczące zdrowia i urody, przepisy kulinarne oraz kulturę.Data dostępności:
Data publikacji:
Brać Łowiecka – ewydanie – 9/2024
Miesięcznik myśliwych i sympatyków łowiectwa. Znajdziemy w nim teksty autorstwa przedstawicieli świata nauki, specjalistów z zakresu broni, kynologii, prawa łowieckiego, bacznych obserwatorów przyrody oraz uczestników codziennej łowieckiej rzeczywistości. W środku także porady prawne, przegląd nowinek technicznych, informacje dotyczące okresów polowań oraz przepisy kulinarne na najlepsze dania z d...Data dostępności:
Data publikacji:
Zioła. Lekarstwa z pól i ogrodów – ebook
Opracowanie zbiorowe
Książka Zioła. Naturalne lekarstwa z pól i ogrodów zawiera charakterystykę 100 gatunków roślin leczniczych, informacje na temat ich właściwości, możliwości uprawy, sposobu zbioru, a także wykorzystania. Cennym uzupełnieniem są szczegółowe opisy wykonania leczniczych preparatów i sposób ich zastosowania, a także przepisy kulinarne, w tym receptury na lecznicze nalewki.Data dostępności:
Data publikacji:
Owoce, które leczą – ebook
Artur Bielowski
Wszyscy doskonale wiemy, że owoce są zdrowie, a więc wartościowe dla naszej diety. Ale dlaczego są zdrowe i korzystne dla naszego zdrowia dowiemy się właśnie z tej książki. Dodatkowym atutem są przepisy kulinarne na przetwory z owoców. Publikacja zawiera ponadto podstawowe informacje na temat owoców roślin uprawnych, szlachetnych, jak i dzikich. Omawia także ich pochodzenie, występowanie, surowiec,...Data dostępności:
Data publikacji: