miodu
Liczba pozycji: 11
Nie jem… więc gotuję. Diety przy nietolerancjach pokarmowych – ebook
Małgorzata Górnikowska
Nie jem… więc gotuję to książka kucharska wychodząca naprzeciw osobom zmagającym się z alergiami pokarmowymi. Autorka proponuje w niej smaczne i bogate w składniki odżywcze potrawy bez glutenu, jajek, mleka krowiego, drożdży, orzechów, kukurydzy, migdałów, miodu i kakao. Zgromadzone przez nią przepisy na pieczywo, apetyczne smarowidła, zupy, dania główne, przekąski, sałatki i desery pozwalają na komponowanie...Data dostępności:
Data publikacji:
Pszczelarstwo – ebook
Jacek Nowak Michał Piątek Martyna Walerowicz
Fenomen, jakim jest społeczność pszczół, od dawna fascynuje człowieka. Pracowitość tych owadów i ich zorganizowanie stawiane są za wzór, a tym, za co je kochamy, jest zdolność do wytwarzania odżywczego miodu, który jest lekarstwem na wiele różnych dolegliwości. Książka zawiera nie tylko informacje o zachowaniach pszczół, sposobach ich komunikacji czy rasach, ale przyda się również przy zakładaniu własnej...Data dostępności:
Data publikacji:
Królowie bajek – ebook
Leszek K. Talko Karol Vesely
Każdy zna Bolka i Lolka, Reksia czy Baltazara Gąbkę, ale nie każdy wie, że wszystkie te postaci są efektem pracy jednego Studia Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej – miejsca pełnego pasjonatów, którzy w szarych latach PRL-u poruszali masową wyobraźnię. A co działo się za zamkniętymi drzwiami? Pojawiali się i znikali tajemniczy milionerzy, a wraz z nimi obiecane pieniądze, rozgrywały się sceny zazdrości,...Data dostępności:
Data publikacji:
Jak jeść zdrowo – ebook
Jadwiga Górnicka
Co i jak jeść, aby zachować zdrowie na całe życie? Jak skutecznie walczyć z nadwagą i otyłością? Dr Jadwiga Górnicka radzi, co zrobić, aby jedzenie stało się naszym sprzymierzeńcem w drodze do zdrowia. W książce między innymi: · skuteczne diety odchudzające i oczyszczające · dieta antycholesterolowa · cenne właściwości lecznicze soków, serwatki, oleju lnianego, octu jabłkowego, miodu i...Data dostępności:
Data publikacji:
Przyprawy, które leczą – ebook
Karolina Szaciłło Maciej Szaciłło
Ilość przypraw, ziół i korzennych mieszanek na sklepowych półkach rośnie z roku na rok, jednak wiedza na ich temat jest wciąż niewielka. Dowiedz się jak nawet najmniejsza ilość kminu rzymskiego, cynamonu cejlońskiego lub mniej znanej asafetydy może zmienić smak i właściwości zdrowotne jedzenia. Wypróbuj proste przepisy na pyszne dania i naturalne lekarstwa. Odkryj również, które zioła i przyprawy...Data dostępności:
Data publikacji:
O pszczołach i ludziach – ebook
Lotte Möller
Najlepszy przyjaciel człowieka ma sześć nóg! Niezwykła panorama relacji pszczół i ludzi. Między pszczołami a ludźmi panuje dziś napięcie. Wszyscy słyszeli już chyba o katastrofalnych skutkach, jakie może przynieść wyginięcie tych owadów. Okazuje się jednak, że łączą nas tysiące lat wspólnych losów. Warto odkryć niezwykłą historię ludzko-pszczelich relacji. Poznać życie w ulu...Data dostępności:
Data publikacji:
Przeżyj rok w średniowieczu – ebook
Tillmann Bendikowski
PRZEŻYJ PRAWDZIWĄ PODRÓŻ DO PRZESZŁOŚCI Średniowiecze niezmiennie fascynuje i ciekawi. Teraz masz okazję przeżyć cały rok, miesiąc po miesiącu, w tej intrygującej epoce, która do dziś rozpala wyobraźnię! W upalny lipcowy dzień wybierz się na spacer po średniowiecznym mieście. Zajrzyj do ówczesnych domów, poznaj ich mieszkańców. Podróżuj w średniowiecznym stylu, na swej drodze spotykaj kupców i...Data dostępności:
Data publikacji:
ABC kosmetyki naturalnej, t.1: owoce – ebook
Magdalena Przybylak - Zdanowicz
Domowe kosmetyki naturalne - to nie jest trudne! Wszystkie zaproponowane w poradniku przepisy są proste i szybkie - można je przygotować z łatwo dostępnych składników. W I tomie ABC kosmetyki naturalnej prezentujemy naturalne, domowe kosmetyki z ponad 30 gatunków owoców od arbuza, awokado i banana począwszy na truskawkach, winogronach i wiśniach skończywszy. Pomogą przy wielu dolegliwościach Wykorzystując...Data dostępności:
Data publikacji:
UL: Obrazki akademickie – ebook
Profesor Lajkonik
Zbiór tekstów ilustrujących zmiany zachodzące na uczelniach publicznych w związku z ich przekształceniami wynikającymi z przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Autor opisuje procesy będące konsekwencją nieustannych i głębokich modyfikacji ustawy uczelnianej (2005, 2011, 2014), które – wprowadzane bez konsultacji z przedstawicielami środowiska naukowego – podważyły jego autonomię i wartość akademii...Data dostępności:
Bursztyn i żyto Bałtycka podróż kulinarna: Estonia, Łotwa, Litwa – ebook
Zuza Zak
W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy – Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturową GŁÓWNE ZALETY • Oryginalne przepisy oparte na doświadczeniach kulinarnych autorki i jej kontaktach osobistych • Apetyt na specjały kuchni regionalnej z niedawno spopularyzowanych miejsc turystycznych • Trzy bałtyckie stolice, Tallin (Estonia), Wilno (Litwa)...Data dostępności: