obyczaje
Liczba pozycji: 7
Współczesna kuchnia podlaska – ebook
Andrzej Fiedoruk
„Współczesna kuchnia podlaska” przedstawi obyczaje żywieniowe i kulturę kulinarną mieszkańców Podlasia. Gdzie i co jadają codziennie, a co od święta. Jak wygląda współczesna gastronomia, jakie są jej nowe trendy, a co pozostało z dawnych przepisów kulinarnych. Autor przedstawi też produkty i potrawy regionalne, a także renomowanych podlaskich producentów żywności.Data dostępności:
Rozważna i romantyczna – audiobook
Jane Austen
Dwie siostry, zmuszone przez nieszczęśliwe zrządzenie losu, przeprowadzają się wraz z rodziną do niewielkiego wiejskiego domku. Łączy je głęboka więź, ale zarówno według nich samych, jak i według opinii innych, trudno o dwie tak różne osoby. Mają inne charaktery, inny sposób na życie, a przede wszystkim - całkowicie inne podejście do spraw miłosnych, dlatego ciągle muszą uczyć się wspólnie żyć...Data dostępności:
Data publikacji:
Turecki honor – audiobook
Mira Hafif
Kiedy serce nie potrafi zapomnieć… Basia próbuje zbudować w Turcji nowe życie bez Demira. Znajduje pracę w Samsunie i przeprowadza się nad Morze Czarne. Dzieli mieszkanie z przyjaciółką i za jej radą ignoruje telefony od zdesperowanego mężczyzny. Czy jednak zaufała właściwej osobie? A może za niechęcią Arife do ukochanego Basi kryje się coś więcej? Czy kochankowie jeszcze kiedyś będą razem? Czy...Data dostępności:
Data publikacji:
Byłam służącą w arabskich pałacach – audiobook
Laila Shukri
Wstrząsająca historia biednej Hinduski, która służyła możnym tego świata . Opowieść o Bibi Shaik, jednej z milionów służących w bogatych krajach Zatoki Perskiej, żyjącej w systemie współczesnego niewolnictwa. Laila Shukri wysłuchała jej historii, aby móc opowiedzieć ją światu. Dziesięcioletnia Bibi zostaje wysłana przez swoją matkę do pracy do Kuwejtu. Musi nauczyć się służyć tak, żeby pracodawcy...Data dostępności:
Data publikacji:
Sekrety włoskiej kuchni. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu? – ebook
Elena Kostioukovitch
Biblia italofilów, o patrzona przedmową Umberta Eco. Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia. Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni - od Alp po Sycylię - ich historię, potrawy,...Data dostępności:
Data publikacji:
Utracony dar słonej krwi – ebook
Alistair MacLeod
Subtelna proza znad brzegów chłodnego Atlantyku Alistair MacLeod, jeden z najwybitniejszych kanadyjskich prozaików XX wieku, z rzadko spotykanym kunsztem, mądrością i ciepłem opisuje życie rybaków i górników z Nowej Szkocji i Nowej Fundlandii. Polscy czytelnicy znajdą w jego prozie to wszystko, za co pokochali powieści jego rodaka Michaela Crummeya: obrazy surowej, olśniewającej przyrody,...Data dostępności:
Data publikacji:
HISTORIA PODLASKICH SMAKÓW – ebook
Andrzej Fiedoruk
Kuchnie narodowe, regionalne, lub tworzone na zapotrzebowanie mediów czyste dziwolągi, typu kuchnia molekularna, czy fushion, zalewają programy telewizyjne, a prowadzący te programy w mgnieniu oka przekraczają bramy celebryckiego raju. Także kuchnie regionalne coraz częściej wpisywane są w programy edukacyjne czy kulturowe poszczególnych województw. Co ciekawsze, prawie każda informacja promująca restauracje,...Data dostępności: