pokarmowy
Mega hit na maturę. Biologia 7. Człowiek. Układy: szkieletowy, pokarmowy, krwionośny, oddechowy – audiobook
Renata Biernacka Jadwiga Wołowska
Siódmy rozdział dziesięciorozdziałowego kompendium wiedzy biologicznej dla maturzystów, przedstawione w prostej i przejrzystej formie. Zawiera wiele przykładów nieczęsto spotykanych w podręcznikach i przemawiających do wyobraźni. Pozwala na poszerzenie posiadanej wiedzy, a także jej usystematyzowanie i szybkie powtórzenie przed egzaminem. Zakres materiału i dobór treści jest adekwatny do wymagań...Data dostępności:
Data publikacji:
Przewód pokarmowy a COVID-19. Obserwacje po roku pandemii. Część 1. Pacjenci ze schorzeniami górnego odcinka przewodu pokarmowego [Medycyna Faktów 3/2021] – ebook
Anita Gąsiorowska
Najczęstsze objawy kliniczne choroby spowodowanej przez koronawirus SARS-CoV-2 (COVID-19) obejmują gorączkę, kaszel, duszność, bóle gardła, bóle mięśni i stawów, dreszcze oraz bóle głowy. W przebiegu COVID-19 stwierdzono także występowanie sympotów ze strony przewodu pokarmowego, takich jak: biegunka, nudności, wymioty, ból brzucha i brak apetytu. Chociaż nie są w pełni poznane mechanizmy odpowiedzialne...Data dostępności:
Przewód pokarmowy a COVID-19 ze szczególnym uwzględnieniem zaburzeń czynnościowych - obserwacje po 2 latach pandemii [Medycyna Faktów 1/2022] – ebook
Karolina Radwan Piotr Radwan
Infekcje SARS-CoV-2 często przebiegają z symptomami gastroenterologicznymi, co stanowi duże wyzwanie terapeutyczne. W świetle ponad 2-letnich doświadczeń z pandemią wiadomo również, że po przechorowaniu objawowego COVID-19 i wyeliminowaniu wirusa znacznie wzrasta ryzyko rozwoju zespołu post-COVID, którego dominujący element mogą stanowić zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego. Obserwuje się także...Data dostępności:
Antytrypsyna w kale – ebook
Karolina Pietrusińska
Rozpoczniemy naszą podróż w głąb świata A1AT, a podczas jej trwania odkryjemy jego znaczenie dla zdrowia i dobrostanu. To opowieść o niewielkim białku, które ma wielki wpływ na nasze codzienne życie i zdrowie. Czas się zanurzyć w tajemniczy świat A1AT i zrozumieć, jak jego badanie może pomóc nam dbać o nasze ciało i przewód pokarmowy.Data dostępności:
Data publikacji:
Kaszomania – ebook
Opracowanie zbiorowe
Kasze są pełne wartości odżywczych, a zawarte w nich składniki pomagają usprawnić pracę całego organizmu – pozytywnie oddziałują na układ pokarmowy, obniżają poziom cholesterolu, poprawiają wygląd skóry i samopoczucie. Nic dziwnego, że w dobie świadomego i zdrowego odżywiania zyskują coraz większą popularność. Książka zawiera przydatne informacje dotyczące rozmaitych kasz – ich pochodzenia, właściwości,...Data dostępności:
Data publikacji:
Mikrobiota przewodu pokarmowego – ebook
Anatol Panasiuk Joanna Kowalińska
Unikalna publikacja wszechstronnie przedstawiająca problematykę mikroflory i jej znaczenie w stanie fizjologicznym i w zaburzeniach przewodu pokarmowego. Prezentuje nowoczesne spojrzenie na mikrobiotę, która determinuje zdrowie jak też choroby organizmu. W książce opisano najnowsze osiągnięcia w dziedzinie mikrobiologii, genetyki dotyczące skomplikowanych zależności między gatunkami różnych drobnoustrojów...Data dostępności:
Wzmocnij jelita! Wygraj z depresją – ebook
Marek Zaremba
JELITA TO NASZ DRUGI MÓZG! ODBUDUJ MIKROFLORĘ JELIT I ODZYSKAJ RÓWNOWAGĘ EMOCJONALN! Stosując odpowiednią dietę, oczyścisz jelita, wzmocnisz swoją odporność i ochronisz swój organizm przed alergiami, cukrzycą, otyłością i chorobami autoimmunologicznymi. Jednak to nie wszystko. Wzmacniając jelita, zwiększysz produkcję hormonów szczęścia, pokonasz przygnębienie i mgłę mózgową,...Data dostępności:
Data publikacji:
Teraz Biologia Gimnazjum cz. 3 – ebook
Waldemar Lewiński Jan Prokop Jacek Balerstet Teresa Borowska
Teraz Biologia Gimnazjum to seria 5. nowoczesnych e-booków przygotowanych przez zespół doświadczonych autorów podręczników szkolnych, zgodnie z najnowszymi standardami wymagań MEN. Seria obejmuje cały zakres materiału do nauki biologii na poziomie szkoły gimnazjalnej. Cechą charakterystyczną cyklu jest wspaniała szata graficzna, liczne schematy, tabele oraz zdjęcia. Cz. 3. serii obejmuje: powłoka...Data dostępności:
Data publikacji:
Wpływ warunków suszenia czosnku na kinetykę i energochłonność procesu oraz właściwości suszu – ebook
Stanisław Rudy
Surowce roślinne są bogatym źródłem wielu cennych substancji odżyw-czych, do których należą: witaminy, błonnik pokarmowy, związki przeciwutleniające oraz substancje aktywne przyczyniające się do poprawy kondycji układu sercowo-naczyniowego i wspomagania pracy innych narządów wewnętrznych. Ograniczona trwałość surowców roślinnych warunkuje konieczność ich przetwarzania i zagospodarowania. Jedną z głównych...Data dostępności:
Twój drugi mózg – ebook
Emeran Mayer
Wybitna książka lekarza, uczonego i światowego eksperta, który od ponad 40 lat wnikliwie bada zależności łączące mózg i jelita. Czy wiesz, że twoje jelita prowadzą nieustanną rozmowę z mózgiem? Co więcej, ta rozmowa ma ogromne znaczenie dla twojego zdrowia i nastroju, a nawet wpływa na podejmowanie przez ciebie decyzji! Coraz wyraźniej uświadamiamy sobie, że rola układu pokarmowego nie ogranicza się...Data dostępności:
Data publikacji:
Przebudzenie do zdrowia – audiobook
Anna Mazurczyk
Dzięki audiobookowi, który czyta jego autorka Anna Mazurczyk, poznasz bliżej tajniki działania wysokowibracyjnej żywności funkcjonalnej, jaką jest sok z trawy jęczmiennej i chlorella pyrenoidosa. Nauczysz się, jak odróżniać prawdziwie lecznicze produkty od podróbek. Odkryjesz sekrety zdrowia i długowieczności. Dowiesz się, jak oczyścić organizm i przywrócić równowagę kwasowo-zasadową. Wzmocnisz i...Data dostępności:
Data publikacji:
Domowe kiszonki, które leczą – ebook
Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska Ewa Sypnik-Pogorzelska
Kiszonki - leczą, odżywiają, smakują. Wraz z modą na zdrowie przyszła moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe - to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności - naturalny,...Data dostępności:
Data publikacji:
A w konopiach strach – audiobook
Jerzy Vetulani Maria Mazurek
Wybitny neurolog profesor Jerzy Vetulani opowiada o badaniach nad medycznym zastosowaniem marihuany, o jej wpływie na mózg, serce, układ oddechowy, pokarmowy, nerwowy, o naszych fobiach związanych z marihuaną, jak również o zalegalizowanych w Polsce substancjach uzależniających i zmieniających świadomość. W świecie współczesnej medycyny napędzanej różnicami stanowisk autorytetów naukowych niewiele...Data dostępności:
Data publikacji:
Przebudzenie do zdrowia – ebook
Anna Mazurczyk
Dzięki tej książce poznasz bliżej tajniki działania wysokowibracyjnej żywności funkcjonalnej, jaką jest sok z trawy jęczmiennej i chlorella pyrenoidosa. Nauczysz się, jak rozróżniać prawdziwie lecznicze produkty od podróbek. Odkryjesz sekrety zdrowia i długowieczności. Dowiesz się , jak oczyścić organizm i przywrócić równowagę zasadowo-kwasową. Wzmocnisz i oczyścisz umysł i ciało. Zadbasz o układ pokarmowy...Data dostępności:
Data publikacji:
Mózg - jelita - układ odpornościowy – ebook
Emeran Mayer
Oto kolejna niezwykła książka lekarza, uczonego i światowego eksperta, który od kilkudziesięciu lat wnikliwie bada zależności łączące mózg i jelita. Lektura obowiązkowa dla tych, którzy szukają drogi do poprawy własnego zdrowia i jednocześnie chcą się zatroszczyć o losy środowiska, w którym żyjemy. Dr Emeran Mayer, który już wcześniej dowiódł naukowo, że drobnoustroje jelitowe, modulując pracę i...Data dostępności:
Data publikacji:
Mega hit na maturę. Biologia – audiobook
Renata Biernacka Jadwiga Wołowska
Kompendium wiedzy biologicznej dla maturzystów, przedstawione w prostej i przejrzystej formie. Zawiera wiele przykładów nieczęsto spotykanych w podręcznikach i przemawiających do wyobraźni. Pozwala na poszerzenie posiadanej wiedzy, a także jej usystematyzowanie i szybkie powtórzenie przed egzaminem. Zakres materiału i dobór treści jest adekwatny do wymagań egzaminu maturalnego. Uwzględniono najnowszy...Data dostępności:
Data publikacji:
A w konopiach strach – ebook
Jerzy Vetulani Maria Mazurek
W świecie współczesnej medycyny napędzanej różnicami stanowisk autorytetów naukowych niewiele jest tematów budzących tyle kontrowersji, co w przypadku medycznych zastosowań marihuany. Konopie były podstawą leczniczego arsenału dla uzdrowicieli w starożytnych Chinach, Indiach czy Grecji. Dziś w wielu krajach są nielegalne, więc naukowcy, który chcą badać ich medyczny potencjał, mają pod górkę. Medyczna...Data dostępności:
Leki w intensywnej terapii – ebook
Książkę tę opracował zespół wybitnych specjalistów zajmujących się leczeniem chorych na oddziałach intensywnej terapii. Oddziały te ze względu na specyfikę swojej pracy są nie tylko wyposażone w specjalistyczną aparaturę, lecz także obowiązują na nich ścisłe rygory postępowania zarówno w zakresie aseptyki i zapobiegania zakażeniom wewnątrzszpitalnym, jak i stosowania leków ratujących życie, co uwypuklono...Data dostępności:
Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską – ebook
Beata Anna Dąbrowska
Zdrowie zakręcone w słoikach Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską to kolejna książka pokazująca bogactwo kuchni roślinnej. Kiszonki wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy, ponieważ naturalny proces konserwowania nie pozbawia produktów ich składników odżywczych. Dlatego fermentowana żywność jest wyjątkowo zdrowa. Jeśli nie masz piwnicy lub chłodnego miejsca – nie martw się. Wcale nie potrzebujesz...Data dostępności:
Data publikacji:
Produkty uboczne przetwórstwa owoców w projektowaniu żywności – ebook
Bogdan Pachołek
Celem studiów literaturowych i badań eksperymentalnych, których efektem jest prezentowana książka, była ocena przydatności i możliwości wykorzystania produktów ubocznych przetwórstwa owoców jagodowych jako źródła substancji o korzystnym działaniu żywieniowym w opracowaniu koncepcji innowacyjnego wyrobu ciastkarskiego o podwyższonej wartości żywieniowej. Tego rodzaju badania mogą wzbudzać duże zainteresowanie...Data dostępności: