roslinnej
- Zależy Ci na dobrym zdrowiu? Chcesz jeść mniej mięsa albo całkowicie przejść na dietę wegetariańską? Dowiedz się, jak produkty roślinne mogą poprawić Twoje samopoczucie wraz z pracą jelit oraz wątroby. Skorzystaj z gotowych jadłospisów ułożonych przez doświadczonych dietetyków. Prawidłowo zbilansuj wartości odżywcze i pozbądź się z organizmu niepotrzebnych tłuszczy. Krok po kroku pokażemy Ci, jak...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Magdalena Pieńkos, autorka bloga Niebieski Migdał #KuchniaRoślinna, prezentuje przepisy na ponad 200 potraw przygotowanych zgodnie z zasadami diety wegańskiej, czyli bazującej na produktach roślinnych, z wyłączeniem mięsa, mleka, serów i jaj. Inspirujące i proste pomysły na śniadania, obiady, słodkości oraz wegewyroby i przetwory zaskoczą smakiem każdego, kto sceptycznie podchodzi do diety roślinn...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa i produktów odzwierzęcych. Co jednak zrobić, gdy jesteśmy aktywni fizycznie i potrzebujemy dużo białka? Jak zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na proteiny, stosując dietę roślinną? Z książki Zielone proteiny dowiesz się między innymi: • ile białka potrzebuje Twój organizm? • jakie są najlepsze źródła roślinnego białka? • jak przygotowywać dania, aby...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Wskazuje, jak ogólne zasady ustawy zastosować przy specyfice działalności rolniczej. Wskazuje, jak identyfikować aktywa biologiczne, jak odróżnić aktywa trwałe od obrotowych w tym zakresie. Szczegółowo omawia ujęcie i wycenę środków trwałych będących inwentarzem żywym i roślinami, aktywów obrotowych oraz niebiologicznych produktów rolniczych uzyskanych z produkcji zwierzęcej i roślinnej. Zawiera wskazówki...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Książka "500 owoców i warzyw" to kompendium wiedzy na temat jadalnych roślin, zarówno tych popularnych, powszechnie hodowanych, jak i bardziej egzotycznych. Atlas zawiera charakterystykę 500 gatunków owoców, warzyw oraz roślin użytkowych, które zostały uszeregowane alfabetycznie. Opisy przybliżają ich cechy morfologiczne, występowanie, wymagania, wskazówki pielęgnacyjne oraz propozycje zastosowania...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jesteś zwolennikiem diety roślinnej? Chętnie sięgasz po szpinak lub buraki? Uważaj! Wiele produktów roślinnych zawiera szkodliwe szczawiany, które prowadzą do poważnych schorzeń. Ból stawów, choroby jelit, kamienie nerkowe to tylko niektóre z nich. W tej sytuacji konieczne jest oczyszczanie organizmu, ze szczególnym uwzględnieniem oczyszczania nerek (szczawiany są przyczyną kamicy nerkowej). Dzięki...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Poznaj najnowsze osiągnięcia naukowe stojące za długoterminowym sukcesem w odchudzaniu, dzięki nowej książce autora światowego bestsellera Jak nie umrzeć przedwcześnie. Co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem . Wydaje się, że każdy miesiąc przynosi modę na nową dietę, jednak wskaźniki otyłości wciąż niepokojąco rosną, a wraz z nimi liczba chorób i problemów zdrowotnych. Autor, światowej sławy ekspert...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Ponad 100 znakomitych przepisów na pyszne, proste i wegańskie potrawy! Michael Greger, lekarz medycyny, autor światowego bestsellera Jak nie umrzeć przedwcześnie. Co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem , prezentuje ilustrowaną książkę kucharską, w której dzieli się także wiedzą na temat długotrwałego sukcesu w odchudzaniu. Publikacja ta jest idealnym uzupełnieniem do jego książki Jak się nie odchudzać....
Data dostępności:
Data publikacji:
- Zachodnia medycyna nie odniosła wielkich sukcesów w leczeniu m.in. depresji, chronicznego bólu, migreny, przewlekłego zapalenia jelit, chorób autoimmunologicznych, zwalczaniu uzależnień czy zespołu stresu pourazowego. Doktor Joseph Tafur wyjaśnia dlaczego. „Obserwowałem, jak ludzie latami tkwią we frustracji i wydają tysiące dolarów na konsultacje z armią specjalistów, nie uzyskując prawdziwej...
Data dostępności:
Data publikacji:
- ATLAS ROŚLINNOŚCI LEŚNEJ zawiera: fitosocjologiczny podział zbiorowisk leśnych Polski, charakterystykę wszystkich zespołów leśnych wraz z mapkami ich występowania, szczegółowe opisy botaniczne, zdjęcia oraz mapki występowania ponad 500 rodzimych gatunków leśnych, informacje o roślinach znajdujących się pod ochroną prawną w Polsce oraz o gatunkach i zespołach leśnych objętych europejską siecią ekologiczną...
Data dostępności:
- Jedna noc sprawia, że zaczyna doświadczać czegoś zupełnie nowego: czuje, słyszy i widzi więcej. W tym samym czasie do miasta przyjeżdża Aleks z Hope – suczką rasy border collie. Po stracie bliskich chłopak szuka dla siebie nowego miejsca na ziemi. Oprócz miłości do literatury i kuchni roślinnej Aleks ma jeszcze dwie umiejętności – skutecznie ukrywa emocje i komunikuje się z Hope. Gdy los styka ze sobą...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Z tej książki dowiesz się: Czy dieta bezmięsna mogła przydać się Polakom w walce o niepodległość? Kto przywiózł tofu z Azji? Czy Indie rzeczywiście są najbardziej wegetariańskim państwem świata? Kto uważał, że dieta jarska była najlepsza już dla dawnych Słowian? Dla kogo wymyślono płatki kukurydziane? Wegetarianie są wśród nas. I jest ich coraz więcej! Niejedzenie mięsa staje dziś...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dookoła świata można podróżować nie wychodząc z kuchni! Piotr Ibrahim Kalwas od lat podróżuje, próbuje lokalnych dań i gromadzi przepisy. Efektem tych wojaży jest książka kucharska i opowieść o jedzeniu zarazem. W Marhabie łączą się fascynacja kuchniami świata, pasja do gotowania i wymyślania potraw, a także historie kulinarne z bliskich i dalekich krajów oraz nostalgiczne wspomnienia smaków...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Zdrowie zakręcone w słoikach Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską to kolejna książka pokazująca bogactwo kuchni roślinnej. Kiszonki wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy, ponieważ naturalny proces konserwowania nie pozbawia produktów ich składników odżywczych. Dlatego fermentowana żywność jest wyjątkowo zdrowa. Jeśli nie masz piwnicy lub chłodnego miejsca – nie martw się. Wcale nie potrzebujesz...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Autor podręcznika meteorologii i klimatologii dla leśników omawia atmosferę Ziemi (c iśnienie, gęstość i temperaturę powietrza; strukturę atmosfery; warstwę graniczną; składniki atmosfery: azot, tlen, dwutlenek węgla, parę wodną; zanieczyszczenia powietrza i stan sanitarny lasów); promieniowanie w atmosferze ( prawa promieniowania; promieniowanie słoneczne w atmosferze; promieniowanie długofalowe Ziemi...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Laureatka Paszportu „Polityki” powraca w nowej odsłonie! Najbardziej wyrazista i oddziałująca na zmysły książka Dominiki Słowik. Po głośnych powieściach Atlas: Doppelganger oraz Zimowla Dominika Słowik prezentuje książkę, wsłuchującą się w nastroje naszej epoki i podkreślającą absurdy otaczającej nas rzeczywistości. W cyklu opowiadań, które dzięki metaforze samosiejek można czytać jako spójną...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Laureatka Paszportu „Polityki” powraca w nowej odsłonie! Najbardziej wyrazista i oddziałująca na zmysły książka Dominiki Słowik. Po głośnych powieściach Atlas: Doppelganger oraz Zimowla Dominika Słowik prezentuje książkę, wsłuchującą się w nastroje naszej epoki i podkreślającą absurdy otaczającej nas rzeczywistości. W cyklu opowiadań, które dzięki metaforze samosiejek można czytać jako spójną...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Roślinna kuchnia to bez cienia wątpliwości przyszłość. Od kilku lat obserwuję ten rosnący trend i z przyjemnością tworzę kolejne wegańskie przepisy, które pomagają redukować ilość produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie. Jako dietetyk czuję się w obowiązku ograniczać ich spożycie również w trosce o dobro zwierząt i przyszłość planety. Za punkt honoru postawiłam sobie, aby moje receptury były wyjątkowo...
Data dostępności:
Data publikacji: