ryb
- Krzysztof Środa napisał kiedyś: „Od pewnego czasu dochodzę do wniosku, że ornitologia – wraz z entomologią – są naukami, które powinno się wykładać w akademiach teologicznych i seminariach duchownych. Po pewnym wahaniu do tych dwóch nauk dodałbym trzecią – ichtiologię”. Teraz sam postanowił poświęcić tej ostatniej odrębną książkę i oddaje w ręce czytelnika swoisty przewodnik, osobistą encyklopedię...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Ktoś (kto? - z pewnością mądry człowiek!) powiedział kiedyś, że śledź, gdyby nie był tak tani, mógłby uchodzić na najbardziej wytworne danie. Rzeczywiście – przekąskowemu śledziowi piękne pomniki wystawiali poeci, odegrał – podobnie jak dorsz – doniosłą rolę w historii. A inne ryby? Łososie i szczupaki, tak cenione w polskiej i żydowskiej kuchni. A złote karaski, najlepsze w śmietanie? A karpie, dla...
Data dostępności:
- Druga część podręcznika akademickiego dotyczącego żywienia zwierząt i paszoznawstwa. W tomie tym autorzy omówili podstawy szczegółowego żywienia zwierząt - bydła, owiec, kóz, świń, koni, kur, indyków, gęsi, kaczek, strusi, bażantów, przepiórek, perlic, gołębi, królików, nutrii, ryb, psów, kotów, zwierząt amatorskich (np. ryb akwariowych, gadów, chomików), owadów użytkowych (pszczół i jedwabnika morwowego)...
Data dostępności:
- Autorzy szczegółowo opisali gatunki ryb (rodzime, obce i inwazyjne) występujące w polskich wodach, włącznie z ich biologią i sposobem życia, dzięki czemu publikacja stanowi cenne źródło wiedzy dla wędkarzy, akwaturystów, płetwonurków, akwarystów oraz tych wszystkich, którzy fascynują się rybami i ich życiem. Książka szczególnie polecana adeptom biologii i ekologii wód oraz innym osobom chcącym pogłębić...
Data dostępności:
- "Autorzy zamieszczają wykazy alergenów odpowiedzialnych za rozwój alergii: od mleka, jaj, ryb, ziół i przypraw po barwniki, emulgatory, przeciwutleniacze i substancje konserwujące oraz dołączają spisy produktów, w których te alergeny występują. Podają także przykładowe jadłospisy przeznaczone dla osób z najczęściej spotykanymi alergiami pokarmowymi. Ułożenie odpowiedniej diety wraz z ewentualną terapią...
Data dostępności:
- Podręcznik paleobiologii niższych kręgowców powstały na podstawie własnych badań ryb kopalnych oraz dzięki doświadczeniu z kilkunastu lat zajęć z paleozoologii kręgowców. Pierwszy od półwiecza polski podręcznik w tej dziedzinie, prezentujący aktualny stan wiedzy na temat ewolucji wszystkich kręgowców z wyjątkiem czworonogów, ich systematyki, budowy oraz występowania skamieniałości. Wśród ośmiu rozdziałów...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Podręcznik paleobiologii niższych kręgowców powstały na podstawie własnych badań ryb kopalnych oraz dzięki doświadczeniu z kilkunastu lat zajęć z paleozoologii kręgowców. Pierwszy od półwiecza polski podręcznik w tej dziedzinie, prezentujący aktualny stan wiedzy na temat ewolucji wszystkich kręgowców z wyjątkiem czworonogów, ich systematyki, budowy oraz występowania skamieniałości. Wśród ośmiu rozdziałów...
Data dostępności:
- Układ Słoneczny jest jak otwarta Księga Stworzenia Świata. Niestety obecna cywilizacja po wpływem złych doktryn religijnych w Erze Ryb zatraciła całkowicie zdolność o oczytywania tej Księgi. Miejmy nadzieję, że to się zmieni. W obecnej Erze Wodnika na pokojowej transformacji w sprawach religii powinno zależeć wszystkim ludziom na Ziemi, gdyż na straży boskich praw „stoi” odwiecznie sam Bóg Słońce Stwórca...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Układ Słoneczny jest jak otwarta Księga Stworzenia Świata. Niestety obecna cywilizacja pod wpływem złych doktryn religijnych w Erze Ryb zatraciła zupełnie zdolność do odczytywania tej Księgi. Miejmy nadzieję, że to się zmieni w obecnej Erze Wodnika. Na pokojowej transformacji w sprawach religii powinno zależeć wszystkim ludziom na Ziemi, gdyż na straży boskich praw „stoi” odwiecznie Bóg Słońce Stwórca...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Praca ukazuje losy ziemianina-arystokraty Mariana hr. Starzeńskiego (1865-1943), właściciela dóbr Ruda Mazowiecka w gm. Dębe Wielkie, i jego rodzeństwa, ale w kontekście dziejów rodu - przodków i potomków. Praca jest panoramiczna i umiejętnie łączy losy rodziny i głównego bohatera z przemianami politycznymi, społecznymi i gospodarczymi. Dobrze omawia specyfikę ekonomiczną w dobrach rodowych, zwłaszcza...
Data dostępności:
- Powieść z bestsellerowej serii Magiczne Drzewo. Kuki wyczarowuje swego klona, by zastąpił go w nudnych zajęciach. Jednak klon zdobywa magiczną moc i zaczyna pojedynek z prawdziwym Kukim. Tworzy gigantycznego robota, żywe labirynty i zmienia ludzi w dziwne stworzenia. Na niesamowitej wyspie Kuki, Gabi i Blubek muszą stoczyć niebezpieczną walkę. Przygodowa powieść o ogromnym tempie. Olbrzymie roboty,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Wyobraź sobie wycieczkę do zielonego lasu, gdzie wszystkie drzewa kichają i kaszlą, wyciągają kończyny i bacznie Cię obserwują swoimi niewidzialnymi oczami. Widzisz pozostałości wczesnych form zwierzęcego życia. Odwiedzasz swoich dalekich kuzynów – gąbki, osłonice i koralowce, będących produktami tej samej ewolucyjnej historii, która dała początek człowiekowi. Pasjonat nurkowania, filozof i badacz,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Przed ssakami były dinozaury, a przed dinozaurami - głowonogi. Głowonogi rządzą! Pierwsze w historii Ziemi prawdziwie istotne zwierzęta, są nadal wśród nas. Ich fascynujące drzewo genealogiczne obejmuje między innymi kałamarnice, ośmiornice czy łodziki. Były wynalazcami pływania i panowały w morzach przez miliony lat. Ale kiedy u ryb wyewoluowały szczęki, głowonogi musiały zacząć się bronić (albo...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Żywienie zwierząt i paszoznawstwo to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu biochemii i fizjologii żywienia, zasad szczegółowego żywienia różnych grup zwierząt oraz charakterystyki i wartości pokarmowej pasz. Tom 1 zawiera najważniejsze zagadnienia dotyczące fizjologii i przemian biochemicznych zwierząt gospodarskich, domowych i amatorskich. Omówiono w nim: · składniki...
Data dostępności:
- Wegetarianizm to sposób odżywiania się polegający na wyłączeniu z diety mięsa, ryb i wszystkich lub tylko niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego, jak na przykład mleko czy jaja. Stosowanie tej diety zapewn: 1.Niższa wartość energetyczna w porównaniu do diet tradycyjnych. Badania wykazują, że osoby stosujące ten model żywienia mają mniejszą masę ciała, prawidłowe BMI – w porównaniu do osób stosujących...
Data dostępności:
- Jest to pierwsze w polskiej literaturze naukowej opracowanie, dotyczące matematycznego modelowania populacji ze środowiska morskiego. Nacisk położono na najważniejsze gatunki Copepoda w południowym Bałtyku, jako części łańcucha pokarmowego, który zaczyna się od fitoplanktonu, a kończy na złożach detrytusu na dnie. Złożoność przebiegu procesów hydrofizycznych i biologicznych w środowisku morskim, ich...
Data dostępności:
- Czy ryby myślą? Czy potrafią rozpoznać człowieka, który przygląda im się znad powierzchni wody? Czy używają narzędzi? Jonathan Balcombe odpowiada na te i wiele innych pytań, obala przy tym różne mity na temat ryb. Zabiera nas w podróż po krainie mórz, rzek i jezior, zadając kłam naszym wyobrażeniom o rybach, które jakoby nie czują, nie myślą, a jedynie łypią oczami. Przedstawia je jako istoty czujące,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Seria Krótki kurs to popularnonaukowe książki wydawane przez Oxford University Press, które w przystępny sposób przedstawiają szereg tematów z niemal każdej dziedziny. Omawiając z entuzjazmem fakty, analizy, perspektywy i nowe koncepcje autorzy-eksperci sprawiają, że tematy trudne stają się przystępne w lekturze. Krótki kurs. Zachowanie zwierząt: • stanowi wprowadzenie do tematyki zachowania zwierząt...
Data dostępności:
- Hysoppus officinalis L. z rodzinyLabiatae = Lamiaceae jest mało popularnym ziołem w naszym kraju. Wyciąg z hyzopu wchodzi w skład preparatu płynnego Pectosol (dostępny w aptekach i sklepach zielarskich). Ziele hyzopu mozna kupić w sklepach zielarskich oraz z przyprawami. Nadaje sie do przyprawiania pizzy, placków ziemniaczanych, frytek, ziemniaczków, ryb, mięsa, zup jarzynowych, marynowanego mięsa,...
Data dostępności:
- Benedykt Dybowski (ur. w 1833 r. w Adamarynie k. Mińska na dzisiejszej Białorusi, zm. w 1930 r. we Lwowie), słynny polski przyrodnik, podróżnik i odkrywca. Dorastał w rodzinie o tradycjach patriotycznych. Studiował medycynę w Dorpacie i Wrocławiu i medycynę oraz biologię i paleontologię w Berlinie. W roku 1862 został adiunktem w katedrze zoologii i anatomii porównawczej w Szkole Głównej w Warszawie....
Data dostępności:




















