ser
Liczba pozycji: 6
Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów – ebook
Carolina Pietyra Kamil Wernicki
Jak powstał pierwszy ser? O co chodzi z dojrzewaniem? Jak właściwie serwować i degustować sery? Czy można łączyć słodkie wino z roquefortem? I czy ta pleśń powinna tak smakować? Coraz częściej sięgamy po sery, jednak nie każdemu znany jest serowy savoir-vivre: jak łączyć ze sobą po szczególne gatunki i zestawiać je z winami, co podać jako dodatek. Nie bez powodu sery na desce układa się zgodnie z...Data dostępności:
Data publikacji:
Słup soli – ebook
Elżbieta Zubrzycka
KSIĄŻKA WYRÓŻNIONA W KONKURSIE MEN! Dręczenie dzieci przez dzieci staje się coraz powszechniejszym zjawiskiem. SŁUP SOLI i ŚMIERDZĄCY SER to dwie książki uzupełniajace się nawzajem, pokazują ten problem przemocy z dwóch perspektyw: ofiary dręczenia i bernych obserwatorów. Słup soli uświadamia dzieciom, że ich milczenie i bierna postawa wspiera szkolnych dręczycieli i zachęca do działania. Co może...Data dostępności:
Data publikacji:
Uczta małego alergika – ebook
Katarzyna Błażejewska-Stuhr
Alergie dotykają coraz więcej dzieci, a z roku na rok liczba ta lawinowo wzrasta. Rodzice coraz częściej zmuszeni są do modyfikowania diety swoich maluchów ze względu na alergie lub pokarmowe nietolerancje. Nie jest to zadanie łatwe - wyeliminować część składników i zachować pyszny smak. Katarzyna Błażejewska-Stuhr obala mit, że posiłki dla alergików nie mogą być smaczne. Podaje zalecenia dietetyczne...Data dostępności:
Data publikacji:
Kiedy ptaki powrócą – ebook
Fernando Aramburu
Książka, która koi duszę i daje nadzieję na to, że nawet najgorszy czas ma swój kres. Toni, zgryźliwy i wściekły na cały świat nauczyciel, to malkontent, który widzi wokół siebie tylko szarość i czerń. Rozwód, kiepski kontakt z synem i liczne niepowodzenia sprawiają, że czuje się zawiedziony i rozgoryczony. Z pozornym spokojem postanawia, że za rok odbierze sobie życie. Do tego czasu codziennie...Data dostępności:
Data publikacji:
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 2. Pokarm dla ciała i ducha – ebook
Maciej Kokoszko
Jest to kontynuacja cyklu książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów – kontynuując wątek podjęty w części I książki Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.) pt. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (nr XVI,...Data dostępności:
Data publikacji:
Safari mrocznej gwiazdy – ebook
Paul Theroux
"Zapraszamy w kolejną podróż z Paulem Theroux. Tym razem światowej sławy pisarz i podróżnik postanowił przejechać cały kontynent afrykański: od Kairu do Kapsztadu droga wiedzie wzdłuż Nilu, przez Sudan i Etiopię, Kenię i Ugandę, Tanzanię, Mozambik i Zimbabwe — aż do samego krańca Afryki Południowej. Theroux podróżuje oczywiście pociągiem, ale nie tylko — rzeki przepływa dłubanką, pyliste drogi pokonuje...Data dostępności:
Data publikacji: