smaki
- Greckie Smaki przeniosą do greckiej kuchni, pachnącej tymiankiem, miętą i oregano. To zapis stu potraw z różnych zakątków Grecji, z naciskiem na lokalną kuchnię rodyjską. To prawdziwa kuchnia grecka, spisana przez Polkę w Grecji, poparta jej wieloletnim doświadczeniem kulinarnym oraz zaczerpnięta od miejscowych mieszkańców. Dla wszystkich, którzy lubią kuchnię grecką, interesują się autentycznymi recepturami...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Wspomnienia? Dom, do którego zawsze chciało się wracać. Koleżanki i koledzy, którym nie trzeba było imponować. Szkoła, która otwierała oczy i poszerzała horyzonty. Nie, nie każdy tak zapamięta swoje dzieciństwo i młodość. Smaki dzieciństwa to zapis prawdziwych, często dramatycznych historii młodych ludzi – krzywdzonych, zranionych lub unieszczęśliwionych przez rówieśników i dorosłych. Książka autorstwa...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Agnieszka Cholewiak-Góralczyk, technik weterynarii, behawiorysta i pasjonujący się dietetyką psów i kotów konsultant dietetyczny, wraca z kolejną książką! Tym razem, po świetnie przyjętych „Psich smakach” i „Nie dna psa(i kota) kiełbasa, czyli jak zdrowo karmić swojego zwierzaka”, autorka postanowiła skupić się na zbilansowanej diecie dla kotów. W efekcie opracowała poradnik i kocią książkę kucharską...
Data dostępności:
Data publikacji:
- "Nie spodziewam się, że wszyscy zostaniemy nagle wegetarianami, ale jestem pewien, że w przyszłości będziemy spożywać coraz więcej warzyw, owoców i orzechów. (…) Już teraz mamy do dyspozycji wspaniały wachlarz darów Natury ze wszystkich zakątków ziemi, aby zaspokoiły nasze pragnienie kulinarnej przyjemności. W kuchni wegetariańskiej nigdy nie jest nudno! To świat pełen różnorodnych smaków,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Cześć! To znowu ja. W mojej pierwszej książce pisałam o świadomym podejściu do żywienia psów i kotów. Tym razem przygotowałam coś specjalnego tylko dla psich opiekunów i oddaję w twoje ręce pierwszą psią książkę kucharską! Dowiesz się z niej, na co zwracać uwagę, układając psie menu, jak przygotowywać pełnowartościowe, sycące i smaczne posiłki dla twojego czworonoga, jak robić przysmaki, na widok...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Swojsko w mieście to książka dla tych, którzy lubią smaki domowego jedzenia, jedzenia, które często kojarzy się z dzieciństwem, domem, naturalnymi produktami, tym co przypominana naturę i swojskie smaki. Nic tak nie przynosi satysfakcji jak domowe jedzenie. Z książki dowiesz się jak zrobić potrawy, które kupujesz w sklepach a ich wyprodukowanie w warunkach domowych, jest bardzo proste.
Data dostępności:
Data publikacji:
- Plan podróży po Skopje to kompleksowy przewodnik umożliwiający efektywne i satysfakcjonujące zwiedzanie miasta w formule budżetowego city breaku. Zawiera propozycje atrakcji zarówno popularnych, jak i mniej znanych, uwzględniając zabytki, przyrodę oraz lokalne smaki. Dodatkowo przedstawia praktyczne wskazówki dotyczące transportu, noclegów i bezpieczeństwa. Materiał ułatwia organizację wyjazdu, pozwalając...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Trzydniowy plan budżetowego city breaka w Kopenhadze — idealny dla tych, którzy chcą zobaczyć jak najwięcej, nie wydając fortuny. Przemyślana trasa, darmowe atrakcje, lokalne smaki i klimatyczne miejsca poza utartym szlakiem. Nocleg w tanim, sprawdzonym hostelu i porady praktyczne, które pomogą Ci poruszać się po mieście z lekkością. Idealny przewodnik dla podróżujących z głową.
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dziś już mało kogo trzeba przekonywać o walorach kuchni wegańskiej. Odpowiednio zbilansowana, oparta wyłącznie na produktach roślinnych przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Dodatkowo wydobywa doskonałe smaki często z produktów dobrze znanych i pokazuje, jak w prosty sposób przyrządzić potrawy zaspokajające największych łakomczuchów. Książka zawiera przewodnik po popularnych wegańskich produktach oraz...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Tak smakuje Lwów! Barszcz ukraiński, ćwikła, gołąbki, bliny oprószone cukrem pudrem… Smaki, które wielu z nas pamięta z kuchni swoich babć. Swojskie, aromatyczne i proste dania ze składników, które znajdą się w każdej kuchni. Jedzenie, które pachnie miłością, nostalgią… Domem. Ale kuchnia lwowska to o wiele, wiele więcej. Marianna Dushar – rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Moja szalona podróż dookoła świata: Hiszpania - Przez słońce, kulturę i smaki” to barwna i wciągająca opowieść o odkrywaniu hiszpańskiego świata pełnego kontrastów i pasji. Zabieram czytelników w podróż poprzez słoneczne wybrzeża, tętniące życiem miasta, historyczne miejsca i kulinarne skarby, które definiują ten niezwykły kraj. W książce można znaleźć opisy wizyt w takich miejscach jak energetyczna...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Autorski, subiektywny przewodnik znanego publicysty, Piotra Goćka, po najbardziej tajemniczej wyspie Morza Śródziemnego - Krecie. Wolność, historia, legendy oraz wyspiarskie smaki: keftedes, stifado i apaki. - Czy kiedyś odkopiemy wszystkie starożytne miasta Krety? Znana historia jest…całkiem nieznana! - „Wolność albo śmierć” czyli dlaczego Polak i Kreteńczyk to dwa bratanki - Wielka ucieczka...
Data dostępności:
Data publikacji:
- 100 przepisów na tradycyjne dania szabatowe, nowojorskie klasyki i zanurzoną w koszerności nowoczesność. Wejdź do kuchni Marca Grossmana, który w Paryżu prowadzi kilka restauracji, i odkryj zarówno smaki ulicznego jedzenia, jak i bardziej intymną kuchnię opartą na tradycyjnych żydowskich przepisach z dzieciństwa autora. Bajgle, banana bread, bob bowl przywodzą na myśl gwar nowojorskiej ulicy. ...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Svetlana Ovsyankina, tancerka Polskiego Baletu Narodowego i autorka bestsellerowych książek ze zdrowymi przepisami, powraca w zupełnie nowej odsłonie! Ta książka jest inna od poprzednich! Zdrowe odżywianie to nie ciągłe wyrzeczenia i wyłącznie niskokaloryczne produkty! Jeśli na co dzień jesz świadomie i dobrze znasz potrzeby swojego ciała, w twoim jadłospisie znajdzie się miejsce również na dietetyczne...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Maori Murota odczarowuje kuchnię japońską, czyniąc ją dostępną i zrozumiałą dla każdego, kto chce poznać rodzimą kulturę kulinarną autorki, jeść zdrowo i smacznie. Ta książka to więcej niż klasyka kuchni z Tokio. To kulinarny przewodnik po świecie smaków, zapachów i receptur. Znajdziesz w niej: ponad 100 unikatowych przepisów nie tylko na sushi, miso czy ramen, ale także na słone placki senbei,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dla wszystkich, którzy rozsmakowali się w powieści Małe kobietki Wyborny pieczony dorsz w sosie tatarskim, rozpływające się w ustach bonbons with mottoes … Zarówno wykwintne potrawy o egzotycznych nazwach, jak i proste, ale przepyszne dania odgrywają niebagatelną rolę w świecie Małych kobietek . W końcu czym byłaby ta kultowa powieść bez słynnej kuchni Hanny? A gdyby tak wyczarować powieściowe...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Szukasz ciekawych pomysłów na obiad, który będzie nie tylko smaczny, ale też odżywczy? Próbujesz ograniczyć ilość mięsa w diecie, ale nie wiesz, jak prawidłowo skomponować sycące posiłki? Potrzebujesz elastycznych przepisów, które można dopasować do swoich potrzeb? Jeśli tak, to mam to, czego szukasz. Trzymasz w ręku książkę, która zawiera 100 pomysłów na pełnowartościowy obiad dla Ciebie i Twojej...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Nie ma wątpliwości, że kulinaria są nieodłączną częścią dziedzictwa narodowego. Czy można wyobrazić sobie podróż do Włoch lub Grecji pozbawioną tamtejszych smaków? Podobnie jest z kuchnią rodzinną - to dziedzictwo tworzone przez pokolenia. Smaki dzieciństwa, które wprawiają w zachwyt i pozwalają choć na chwilę wrócić do przeszłości. Przez sto lat rodzina Winnych tworzyła swoją smakową tradycję....
Data dostępności:
Data publikacji:
- W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni , czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Czym jest współczesna kuchnia polska? Czy to schabowy z ziemniakami, pierogi ruskie i kapusta? Nie! To wyjątkowe, choć często proste dania powstające w zgodzie z ideą slow food . Wyrusz w niezwykłą podróż przez urzekające wioski i malownicze zakątki, które odkryjesz dzięki KULINARNEMU PRZEWODNIKOWI NATALII SOSIN-KROSNOWSKIEJ . Poznaj wspaniałe smaki i lokalne produkty, które trafiają prosto z ogrodu...
Data dostępności:
Data publikacji: