smaku
- Publikacja pochodzi z bazy Polskiej Biblioteki Internetowej. Książka cyfrowa została przygotowana w najwygodniejszym formacie ePub, który umożliwia komfortowy odczyt na większości czytników e-booków na świecie wspierających standard ePub oraz w aplikacjach mobilnych na telefonach, tabletach itp. Format umożliwia intuicyjną zmianę układu tekstu, powiększania i pomniejszania rozmiaru czcionki. Ciesz...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Garik Nadej to młody i ceniony krytyk kulinarny, który będąc pod wpływem alkoholu, przyjmuje wyzwanie od swojego konkurenta z branży, dotyczące odgadnięcia składników przygotowanych dla niego potraw. Finałem wieczoru staje się jednak morderstwo Tomasza, o które głównym podejrzanym zostaje Garik. By uniknąć więzienia, wraz ze swoją przyjaciółką Sylwią, stara się na własną rękę ustalić kto miał motyw...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dzieło to ma smak skrzydeł ulepionych ze świtu bystrej jedwabnej magii. Skrzydła te walczą z kloacznym zwątpieniem i tulą lepiej niż deser pachnący dżemem ze śpiewów bystrego szafiru.
Data dostępności:
Data publikacji:
- Z Paszportem Smaku dookoła Świata to kulinarna podróż przez 30 krajów bez potrzeby pakowania walizki… i bez grama cebuli! Zwariowane przepisy, mini-paszport, quiz smakosza i stemple z całego świata tworzą nietypową książkę kucharską, która łączy przyjemność gotowania z zabawą i odkrywaniem kultur. Przygotuj widelec i paszport — ruszamy w smaczną podróż!
Data dostępności:
Data publikacji:
- Romans z włoską kuchnią w tle. Miranda nawet nie pomyślała o tym, że może jeszcze kiedyś spotkać Gavina Luciano. Po tym jak trzy lata temu zniknął, w samym środku ich gorącego romansu, Miranda jest gotowa wystawić mu słony rachunek... Zemsta jest najlepszym daniem w miłosnym menu Mirandy.
Data dostępności:
Data publikacji:
- Dzień przed ślubem Wiktoria dostaje wiadomość od swojego pierwszego chłopaka, Sebastiana, który prosi ją o wybaczenie i pisze o tęsknocie za utraconą miłością. Dziewczyna ucieka więc z kościoła podczas ceremonii, czym zaskakuje nawet siebie. Za namową babci wraca do rodzinnego domu w Lubomierzu, aby zastanowić się nad swoim życiem. Nie wie, że tego samego dnia Sebastian żeni się z siostrą jej koleżanki,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Seria KLASYKA MNIEJ ZNANA
Data dostępności:
Data publikacji:
- Johanna i Patrik są parą, która uwielbia eksperymentować i przekraczać granice. Ponieważ codzienność snuje się swoim zwykłym rytmem, poszukują ekstremalnych doznań. W pewnym momencie docierają do mistycznej zmysłowości, która powstaje dzięki połączeniu jedzenia i seksu.
Data dostępności:
Data publikacji:
- Paryż harujący, czyli stolica smaku od kuchni „Pozory wprawiają w ruch restaurację, podobnie jak to miasto. Różnica między tym, co widoczne, i tym, co ukryte, jest bezkresna jak ocean. Restauracja w rzeczywistości jest oszustwem”. Edward Chisholm przyjechał do Francji, marząc o przygodzie i znalezieniu swojego miejsca w świecie. Próbując związać koniec z końcem i wybić się jako pisarz, podjął...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Żyjemy w przedziwnych czasach. Szalejący postmodernizm dekonstruuje utrwalone przez wieki wartości europejskie jak: wiedza, wiara, postęp, naród, rodzina, demokracja. W walce z tradycją i tożsamością, kluczową rolę odgrywa zawłaszczanie języka, podmieniane są desygnaty poszczególnych wyrazów i pojęć. Zmienia się nasza wrażliwość, zanikają w duszy receptory zła. Prof. Stefan Grajek – kardiolog...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Przez żołądek do serca. Miliony razy Swój pierwszy w pełni samodzielny posiłek przygotowała dopiero, gdy miała 17 lat. To było w 1967 roku, dzień po śmierci mamy. Zrobiła ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Pierwszy chleb spaliła, drugi wyszedł niedopieczony. Brakowało jej wprawy. Przez dwa lata pracowała w hutach szkła w Czechosłowacji. Pojawił się nawet kandydat na męża, ale wizja małżeństwa zupełnie...
Data dostępności:
Data publikacji:
- „– Nie uciekaj, ja też to czuję. – Gorące powietrze z jego ust dotknęło mojego ucha. Co on też czuje? Przesłyszałam się. Przejechał wierzchem dłoni po moim nagim ramieniu. – Drżysz – powiedział. – Trochę – wydukałam, nadal na niego nie patrząc. Jego bliskość burzyła mi zmysły. – Zimno ci? – Nie. – Zaprzeczyłam ruchem głowy. – A więc nie, więc drżysz z innego powodu. Mam nadzieję, że się nie boisz? ...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Jak można rozumieć związki mediów, kultury popularnej i (homo)seksualności? Jaki wpływ na seksualne projekty tożsamościowe mają procesy digitalizacji i konwergencji mediów? W jaki sposób jako użytkownicy mediów konfrontujemy się z politykami tożsamości? Autorzy znakomitej części prac zmagających się z tak postawionymi pytaniami, udzielają zwykle podobnych odpowiedzi: że seks zawsze się sprzedaje,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Słońce wzbija się wysoko nad toskańską winnicą. W powietrzu unosi się zapach wszystkich owoców Sangiovese. Sok słodkich wiśni leniwie spływa po naszych rozpalonych myślą ciałach. W oddali słychać jedynie ciche kacze kwakanie. I tylko my w cieniu młodej winorośli lekko trwamy – w swych ramionach zaplątani, myśląc, czy ten dreszcz na naszej skórze to wciąż wiatru lekki powiew, czy spragniona obietnica...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Choć na zewnątrz niewiele się zmienia, w wewnętrznym życiu Izy następuje trzęsienie ziemi. Niespodziewany przyjazd Michała doprowadza do konfrontacji, która wreszcie pozwala przejrzeć na oczy i odkryć prawdę o sobie, której drugą, jeszcze ważniejszą część naświetla nagłe zniknięcie kogoś najważniejszego na świecie. Tymczasem codzienna rutyna trwa, choroba szefa nie może zdestabilizować pracy restauracji,...
Data dostępności:
Data publikacji:
- Życie codzienne daje nam wiele okazji do stosowania ziół. Do dziś niektóre z nich dostarczają barwników, mogą także konserwować żywność, dodawać aromatycznego smaku potrawom czy dezynfekować czyszczone powierzchnie. Możemy z nich stworzyć niecodzienne kiszonki, środki czystości i kosmetyki. Zdziwicie się, ile dobrego oferują nam zioła, które są tak blisko nas.
Data dostępności:
Data publikacji:
- Autor „Syropów Nowej Ery: Smaków i Innowacji w Domowej Spiżarni” rewolucjonizuje tradycyjną sztukę przygotowywania syropów, czerpiąc z bogactwa natury i najnowszych trendów kulinarnych. Odkrywa przed czytelnikami niezwykły świat domowych syropów, czyniąc książkę skarbnicą wiedzy dla każdego, kto pragnie wzbogacić swoją dietę o naturalne, zdrowe i pełne smaku dodatki.
Data dostępności:
Data publikacji:
- Małgorzata Gutowska-Adamczyk, autorka bestsellerowej sagi "Cukiernia Pod Amorem", tym razem przygotowała rarytas dla najmłodszych czytelników. Pan Rożek, wędrowny sprzedawca lodów o smaku baśni, opowiada dzieciom trzy niezwykłe historie. O marzeniach, które nadają życiu sens, o pragnieniu bycia potrzebnym oraz o tym, że szczęście czasem jest na wyciągnięcie ręki – wystarczy tylko je dostrzec.
Data dostępności:
Data publikacji:
- Włoski producent win Gabriel De Campo od lat stara się zawojować kalifornijski rynek. Teraz stoi przed wielką szansą, ponieważ stworzył nowe wino o wyjątkowym smaku. Musi je teraz dobrze wypromować. Zatrudnia najlepszą w tej dziedzinie specjalistkę Alexandrę Anderson. Liczy, że dzięki niej świat pozna i doceni jego wino. Nie przewidział jednak, że przy okazji Alexandra sporo namiesza w jego życiu&...
Data dostępności:
Data publikacji:
- [...] kac głodomorek... Jakież są jego podstawy konstytucyjne? Wzmożony apetyt i łaknienie? Doprawdy, proszę pana, pan ma wyjatkową wprost skłonność do trywializowania tego, co najpiękniejsze pomiędzy człowiekiem i butelką. Otóż kac głodomorem jest to jedna z najsympatyczniejszych i w pewnym sensie najszlachetniejszych odmian kaca. Szlachetność głodomorka bierze się stąd, iż daje on wgląd w zmysłową...
Data dostępności:
Data publikacji: