Żywność w XXI wieku - jakość, składniki, zdrowie – ebook
Odpowiednie przetwarzanie żywności umożliwia dostarczanie na rynek produktów pożądanych przez konsumenta, bezpiecznych i o wysokich walorach odżywczych. Z tego względu głównym celem technologii przetwórczych w łańcuchu żywnościowym jest zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego, zachowanie i podniesienie wartości odżywczej oraz właściwości prozdrowotnych żywności, poprawa cech sensorycznych, wydłużenie trwałości i zrównoważenie diety. Pojęcie przetwarzania żywności obejmuje wszelkie zabiegi, począwszy od pozyskania surowców, gdzie konieczne mogą być zabiegi umożliwiające na przykład transport, a kończąc na gotowym wyrobie, którym może być surowiec nieprzetworzony, przetworzony lub ultraprzetworzony. Proces przetwarzania żywności odgrywa również istotną rolę w codziennej diecie człowieka. To właśnie dieta ma kluczowy wpływ na zdrowie człowieka, pełniąc rolę profilaktyczną lub leczniczą. Z tych względów tak ważna jest wiedza z zakresu epidemiologii chorób cywilizacyjnych, tzn. niezakaźnych chorób dietozależnych. Wiedza ta jest również niezbędna w kształtowaniu świadomej polityki zdrowia publicznego, ze względu na wysokie koszty opieki zdrowotnej związanej z chorobami dietozależnymi, które negatywnie wpływają na całą gospodarkę.